Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana

Utjecaj stresa na tijelo: posljedice na kosi, koži i noktima

Jurite s jedne obaveze na drugu, na poslu u osam radnih sati pokušavate odraditi ono za što bi vam inače trebao cijeli dan? Premoreni se vraćate kući i zaključujete da nemate snage za kuhanje, pa ćete ipak naručiti neku nezdravu hranu? Umjesto lagane šetnje pojest ćete čokoladni desert jer ipak to predstavlja bolju utjehu nakon napornog dana? Utjecaj stresa na tijelo vjerojatno će se uskoro će se početi pokazivati na vašoj kosi, koži i noktima.

Nervoza, užurbanost i naš organizam

Suvremen čovjek svakodnevno je izložen nervozi i užurbanosti koje ga dovode u stanje stresa. Zbog stresa se nutrijenti kao što su vitamini i minerali ne probavljaju ili se tijekom probave ne crpe u naš organizam. Svima je dobro poznato što se događa s biljkama koje ne zalijevamo – prvo im klone lišće, a potom uvenu. Jednako je i s našim organizmom. Ako nema dovoljno nutrijenata koji bi ih nahranili, koža, nokti i kosa gube svoju snagu i sjaj, a posljedice su i više nego vidljive.

Dodamo li tome lošu prehranu i nedostatak fizičke aktivnosti, dvije najčešće „nuspojave“ nedostatka vremena i premorenosti, jasno nam je da će se to odraziti na naše zdravlje. Iako je većina procesa skrivena u nama i često ne osjećamo odmah utjecaj stresa na tijelo, posljedice neuravnoteženog organizma očituju i izvana, na našoj koži, noktima i kosi.

 

Zdrava koža – zdrav organizam

Već je od davnina poznato da zdrava koža znači dobro stanje organizma, pa tako i u ovom slučaju. Stres povećava nivo kortizola, koji pak povećava lučenje masnoće na koži i time dovodi do masne kože i akni. S druge strane, u stresnim periodima aktivira se i adrenalin koji pojačava znojenje. Na taj način koža gubi više vode negoli je to potrebno te nam ostaje dehidrirana, beživotna koža.

Jednom kad je oštećena i oslabljena, koža se teže bori sa svakodnevnim protivnicima kao što su UV zrake. Upravo zato dolazi do pojave smeđih, odnosno sunčevih mrlja na koži, koje se grupiraju te dobivamo takozvane staračke pjege kao svojevrsnu „alergiju na sunce“. Rezultat svega? Umorna koža bez sjaja na kojoj se javljaju znakovi starenja puno prije nego što bi trebali.

Što nam govori izgled noktiju?

Koliko često u filmovima, serijama ili knjigama vidimo likove kako grizu nokte kad su nervozni? Istraživanja su dokazala da je tome zaista tako i da takvom navikom zapravo uništavamo svoje nokte kad smo pod stresom. Isto tako, nervozno trljanje noktiju rezultira horizontalnim brazdama i bijelim linijama.

Ipak, neke od posljedica stresa dolaze i iznutra. Naše se tijelo pod utjecajem konstantnog adrenalina prebacuje u „modul preživljavanja“. Ono smatra da nam nokti nisu bitni pa, kako bi sačuvalo energiju, zaustavlja rast noktiju. S druge strane, nepravilna prehrana i nemogućnost djelovanja vitamina i minerala nokte oslabljuju i dovode do svima poznatog problema lomljivih noktiju koji se listaju.

 

Kosa – simbol ljepote diljem svijeta

Kako nekad tako i danas, u mnogim kulturama kosa se smatra simbolom ljepote, naročito kad je sjajna i bujna. Zbog čega se javljaju razni problemi koji je čine slabom i beživotnom? Mnogi ne znaju da naša kosa raste u stadijima. Prvi je stadij rasta i traje od dvije do šest godina, dok drugi obuhvaćaju prestanak rasta i postepeno ispadanje. Pod utjecajem stresa kosa prerano izlazi iz prvog stadija i postaje aktivna u ostalim, čime dolazi do jakog opadanja kose, naročito kod žena.

Kao što je slučaj i s noktima, kosi se zaustavlja rast kako bi tijelo sačuvalo energiju. Dodajmo i nepravilnu prehranu u ovu jednadžbu i dobit ćemo prorijeđenu, tanku i lomljivu kosu, daleko od onog ideala kojem svi težimo.

Kako smanjiti utjecaj stresa na tijelo?

Ključ zdravlja leži upravo u nama, našim odlukama i stilu života. Stres se teško može izbjeći u današnjem modernom svijetu, no njegovi učinci na organizam mogu se smanjiti. Kako? Tako da svoje tijelo opskrbljujemo svim potrebnim sastojcima i izvana i iznutra. Redovita tjelovježba podiže razinu endorfina, molekule koja smanjuje stres. Tjelovježba nam daje i lakši san, a najmanje sedam sati sna ključno je kako bismo „napunili baterije“ i oporavili organizam.

Uz san, energiju dobivamo iz hrane. Zato je važno unositi dovoljno vitamina i minerala iz voća i povrća, jesti cjelovite žitarice, piti dovoljno vode, a uz to koristiti dodatke prehrani kako bismo brže došli do rezultata. Što se njege kose, kože i noktiju tiče, ključnu ulogu imaju antioksidansi (astaksantin, vitamini A, C i E, MSM, ekstrakt zelenog čaja i mnogi drugi) jer svojim djelovanjem usporavaju proces starenja odnosno mogu se koristiti za prirodno uklanjanje bora s lica, jačanje tanke kose i oporavljanje noktiju.

PROČITAJ I OVO

6 razloga zašto trebate koristiti MSM

Što je MSM? MSM postaje sve popularniji u zadnjih nekoliko godina radi svojeg pozitivnog utjecaja na zdravlje. MSM je oblik metilsulfonilmetana – prirodnog sumpora, kojeg

AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email