Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana
Upala mokraćnih puteva

Urinarne infekcije kod žena – kako nam probiotici mogu pomoći?

Urinarne infekcije – najčešći zdravstveni problem današnjice

Urinarne infekcije jedan su od najčešćih zdravstvenih problema današnjice, a mogu zahvatiti bilo koji dio urinarnog sustava poput bubrega, uretera, mjehura i uretre. 

Iako su oba spola podložna ovom zdravstvenom problemu, žene su posebno ranjiva skupina s gotovo 30 puta većim rizikom od obolijevanja. Razlog tome je kraća mokraćna cijev kod žena, što omogućuje lakši prodor bakterija u mjehur i druge dijelove urinarnog sustava.

Mokraćni sustav dijelimo na gornji mokraćni sustav, a čine ga bubrezi i ureteri te donji mokraćni sustav, kojeg čine mokraćni mjehur i uretra. Infekcije gornjeg urinarnog trakta smatraju se kompliciranim infekcijama te često zahtijevaju hospitalizaciju.

Urinarne infekcije dijelimo na:

 • uretritis – upala mokraćnih puteva
 • cistitis – upala mokraćnog mjehura
 • pijelonefritis – upala bubrega

Simptomi urinarnih infekcija

Simptomi mogu značajno utjecati na svakodnevni život žene. Razumijevanje uzročnika, simptoma i načina prevencije urinarnih infekcija može pomoći u očuvanju zdravlja urinarnog sustava te spriječiti ozbiljne komplikacije. 

Uretritis kod žena

Uretritis je upala uretre – cijevi koja prenosi urin iz mjehura prema vanjskom dijelu tijela. Uretritis kod žena je u većini slučajeva uzrokovan bakterijama koje obično nastanjuju crijeva ili genitalni trakt, ali može biti uzrokovan i bakterijama poput klamidije (Chlamydia trachomatis), gonoreje (Neisserie gonorrhoeae) ili Escherichie coli (E.coli).

Simptomi uretritisa kod žena su:

 • Bol i peckanje prilikom mokrenja
 • Povećan iscjedak iz uretre
 • Često mokrenje (čak i kad nema značajne količine urina)
 • Bol ili nelagoda u donjem dijelu trbuha
 • Krv u urinu

Urinarna infekcija simptomi

Cistitis – upala mokraćnog mjehura

Cistitis, odnosno upala mokraćnog mjehura je uobičajena infekcija koja se javlja u donjem dijelu mokraćnog trakta, odnosno obično u mokraćnom mjehuru. Ova infekcija uzrokuje upalu sluznice mokraćnog mjehura i baš kao kod urinarnih infekcija – često je rezultat invazije bakterija u urinarni sustav. 

Simptomi cistitisa kod žena su:

 • Česta potreba za mokrenjem (čak i kada nema značajne količine urina)
 • Bol ili peckanje tijekom mokrenja
 • Promjena boje i mirisa urina
 • Bol ili nelagoda 
 • Umor i slabost

Pijelonefritis – upala bubrega 

Pijelonefritis također najčešće uzrokuje bakterijska infekcija, a utječe na jedan ili oba bubrega i obično proizlazi iz širenja bakterija iz nižih dijelova urinarnog trakta prema bubrezima. Najčešći uzrok upale bubrega je bakterija Escherichia coli, a infekcija se može razviti kao akutna ili kronična.

Simptomi pijelonefritisa kod žena su:

 • Visoka temperatura, često popraćena groznicom
 • Bol u donjem dijelu leđa
 • Mučnina i povraćanje
 • Česta potreba za mokrenjem
 • Bol ili nelagoda tijekom mokrenja

Uzroci urinarnih infekcija

Ranije spomenute bakterijske infekcije najčešći su uzroci urinarnih infekcija. Upala mokraćnih puteva obično počinje kada bakterije dospiju u uretru i pređu u mokraćni mjehur. S obzirom na to da urin sadrži sastojke koji sprečavaju rast bakterija, u normalnim okolnostima urinarni sustav zaštićen je od infekcija. No, u slučaju pada imuniteta ili kada količina bakterija postane prevelika – nastaje bakterijska infekcija. Zatim se bakterije koje dospiju u mokraćni mjehur brzo razmnožavaju te uzrokuju upalu mokraćnih puteva, upalu mokraćnog mjehura ili bubrega. 

Postoji mnogo mikroorganizama koji mogu uzrokovati ovaj zdravstveni problem. Najčešći mikroorganizam koji uzrokuje infekcije urinarnog trakta je Escherichia coli (E. coli), a nalazi se u probavnom sustavu. E. coli se lako može proširiti do uretre i zalijepiti za sluznicu vašeg urinarnog sustava. To se najčešće događa prilikom spolnog odnosa pri kojem se mokraćna cijev kod žena djelomično otvara te također nepravilnim brisanjem nakon mokrenja ili defekacije, iako ne postoji dokazani uzrok prodora bakterija iz probavnog trakta.

Upala mokraćnih kanala simptomi

Dijagnoza urinarnih infekcija

Dijagnosticiranje urinarnih infekcija obično uključuje nekoliko koraka, a postupak može varirati ovisno o simptomima, medicinskoj povijesti i drugim čimbenicima. Najčešće liječnik prvo obavi razgovor s pacijentom kako bi utvrdio simptome. Nakon toga metoda dijagnosticiranja može uključivati:

 • Fizički pregled – radi provjere znakova infekcije
 • Analizu urina – radi provjere prisutnosti bakterija i bijelih krvnih stanica
 • Bakteriološku kultura – u slučaju potvrđene prisutnosti bakterija, ovom analizom se pomaže identificirati specifičan uzročnik
 • Cistoskopija – pregled koji daje uvid u unutrašnjost mokraćne cijevi i mjehura

Prevencija urinarnih infekcija

Iako nije dovoljno potkrijepljeno kliničkim istraživanjima, pridržavanje ovih pravila može imati pozitivan učinak na prevenciju urinarnih infekcija:

 • Pripazite da konzumirate dovoljno vode tijekom dana
 • Održavajte čistoću genitalnog područja
 • Ne zadržavajte mokraću i odlazite redovito na wc
 • Izbjegavajte iritantne tvari poput alkohola, nikotina i začinjene hrane
 • Nosite pamučno donje rublje
 • Izbjegavajte jake sapune
 • Mokrite nakon spolnog odnosa
 • Hranite se uravnoteženo
 • Koristite probiotike

Kako probiotici mogu pomoći kod urinarnih infekcija?

Probiotici su korisni mikroorganizmi. Takozvane “dobre bakterije”, koje se prirodno nalaze u tijelu, a posebice u probavnom traktu. Igraju važnu ulogu u održavanju crijevne mikroflore te podržavaju probavni sustav, no također mogu pozitivno utjecati na urinarni sustav.

Urinarne infekcije najčešće su uzrokovane lošim bakterijama, a uzimanje određenih probiotika može pomoći u obnavljanju ravnoteže mikrobioma urinarnog trakta i prevenciji infekcija.

Probiotici mogu pomoći kod urinarnih infekcija tako da:

 • Doprinose ravnoteži mikroflore – Ravnoteža mikroflore u tijelu, uključujući urinarni trakt, igra ključnu ulogu u prevenciji infekcija. Probiotici pomažu održavanju ravnoteže korisnih bakterija u tijelu, što može spriječiti prekomjerni rast štetnih mikroorganizama.
 • Mogu pomoći u sprječavanju vaginalnih infekcija – Vaginalna mikroflora također je važna u održavanju zdravlja urinarnog trakta kod žena. Probiotici mogu pomoći u sprječavanju vaginalnih infekcija, kao što su bakterijska vaginoza i kandidijaza, koje mogu povećati rizik od urinarnih infekcija.
 • Pozitivno djeluju na imunološki sustav – Probiotici mogu poboljšati funkciju imunološkog sustava, što pomaže tijelu da se bolje brani protiv infekcija.
 • Mogu sudjelovati u smanjenju upale – Urinarne infekcije često prate upalni procesi. Probiotici mogu pomoći u smanjenju upale u mokraćnom traktu, što može ublažiti simptome infekcije.
 • Pomažu u održavanju vaginalne pH vrijednosti – Probiotici mogu pomoći u održavanju optimalnog pH-a vagine, što sprječava rast štetnih bakterija i čini je manje podložnom infekcijama.

Urinarna infekcija simptomi

Koji su najbolji probiotici za žene?

Visoko kvalitetni probiotici mogu poboljšati kvalitetu života – pogotovo ženama. Jedan od probiotika koji se sve češće spominje je Bacillus coagulans, odnosno patentirani probiotički soj LactoSpore svjetski poznatog proizvođača sirovina Sabinsa. LactoSpore je poznat po svojoj stabilnosti i sposobnosti preživljavanja u ekstremnim uvjetima te se upravo radi toga naširoko koristi u medicini, prehrambenoj i kemijskoj industriji. Ovaj probiotički soj pomaže u održavanju ravnoteže mikroflore u urinarnom traktu, sprječavajući prekomjerno razmnožavanje patogenih bakterija. Također, Bacillus coagulans može doprinijeti smanjenju upala u urinarnom traktu, što može rezultirati olakšanjem simptoma.

Osim što pozitivno djeluje na urinarne infekcije, LactoSpore donosi još dobrih učinaka sa sobom. 2012. godine provedeno je istraživanje na 40 sudionika sa simptomima bakterijske vaginoze, a podijeljeni su u dvije skupine – probiotičku i kontrolnu. Rezultati su pokazali kako su sudionici iz probiotičke skupine zabilježili značajno poboljšanje kod smanjenja vaginalnog iscjetka te smanjenje simptoma poput svrbeža, boli, crvenila i peckanja. Ovo istraživanje potvrdilo je snagu Bacillus coagulansa, koji je pokazao izuzetno obećavajuće rezultate.

Bacillus coagulans također pozitivno djeluje na crijevne bolesti. Nedavno je provedeno još jedno placebom kontrolirano, randomizirano i dvostruko slijepo istraživanje. Uključivalo je 40 sudionika od 18 do 65 godina, koji su bili raspoređeni u dvije skupine. Istraživanje je zabilježilo znatno poboljšanje simptoma u usporedbi sa ispitanicima koji su koristili placebo. Simptomi kod kojih se LactoSpore pokazao učinkovit su nadutost, grčevi, bolovi u trbuhu, proljev, zatvor, tutnjava u želucu, mučnina, povraćanje, glavobolja i anksioznost.

Izvori:

 • Ratna Sudha, M., Yelikar, K. A., & Deshpande, S. (2012). Clinical study of Bacillus coagulans unique IS-2 (ATCC PTA-11748) in the treatment of patients with bacterial vaginosis. Indian journal of microbiology, 52, 396-399.
 • Gupta, A. K., & Maity, C. (2021). Efficacy and safety of Bacillus coagulans LBSC in irritable bowel syndrome: A prospective, interventional, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical study [CONSORT Compliant]. Medicine, 100(3).
PROČITAJ I OVO
zena nosi vrecu jabuka

Što je plant based prehrana?

Prehrana s visokim udjelom šećera, masti i prerađenom hranom značajno je doprinijela povećanju pretilosti u današnjem, modernom dobu. Zbog užurbanog tipa života ljudi u prosjeku

AUTOR
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email