Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana

Što je koenzim Q10 i zašto je važan našem organizmu?

Što je koenzim Q10 koji se tako često spominje u kontekstu kardiovaskularnog zdravlja? Ovaj vitalni nutrijent igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, posebno u mitohondrijima. Nalazi se u svakoj stanici u tijelu, a koncentracija je najveća u organima s visokim energetskim zahtjevima, kao što su srce, jetra i bubrezi.

Ovaj se koenzim u tijelu prirodno proizvodi, u malim količinama može se unijeti i kroz hranu, ali bez obzira na to njegove razine opadaju s godinama. Na sintezu negativno mogu utjecati i određeni lijekovi, poput statina – lijekova za snižavanje koncentracije kolesterola u krvi. Smanjenje razine koenzima Q10 povezano je s nizom zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes i neurodegenerativne bolesti. Donosimo pregled nekih studija koje su pokazale povoljan učinak koenzima Q10 na zdravlje organizma.

 

Koenzim Q10 čuva tvoje srce

Ono što je koenzim Q10 učinilo poznatim je zasigurno njegova uloga u poboljšanju zdravlja srca. Istraživanja su pokazala da on može sniziti krvni tlak, unaprijediti cirkulaciju i smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Jedna studija objavljena u časopisu Molecular Aspects of Medicine otkrila je da suplementacija koenzimom Q10 smanjuje rizik od zatajenja srca kod pacijenata sa bolestima srca za čak 44%.

Zašto je koenzim Q10 zanimljiv i dijabetičarima?

Koenzim Q10 također igra ulogu u liječenju dijabetesa. Naime, on pomaže poboljšati osjetljivost na inzulin i metabolizam glukoze, što može pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Studija objavljena u publikaciji Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism otkrila je da suplementacija poboljšava osjetljivost na inzulin kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Koristan i kod Parkinsonove bolesti

Mnogo je studija imalo u cilju prikazati zašto je koenzim Q10 koristan ljudskom organizmu. Još jedno područje u kojem se Q10 pokazao obećavajućim je doprinos u liječenju neurodegenerativnih bolesti, kao što su Parkinsonova i Huntingtonova bolest. Istraživanje objavljeno u časopisu za neurološke znanosti Journal of the Neurological Sciences otkrilo je da suplementacija ovim koenzimom ublažava simptome i usporava napredovanje Parkinsonove bolesti.

Snažan antioksidans

Također je utvrđeno da koenzim Q10 ima protuupalna i antioksidativna svojstva, što može pomoći u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Pripisuje mu se i doprinos u poboljšavanju zdravlja kože i smanjenju znakova starenja. Časopis za dermatologiju British Journal of Dermatology u jednoj je publikaciji objavio da Q10 “odgađa” pojavu finih linija i bora, što ga čini i izrazito popularnim dodatkom u kozmetičkoj industriji.

Kako prepoznati nedostatak koenzima Q10 u organizmu?

Najčešći simptom nedostatka koenzime Q10 je osjećaj umora i slabosti, zato što je koenzim Q10 ključan u proizvodnji energije unutar stanica, pa njegov nedostatak može uzrokovati osjećaj iscrpljenosti. Osim njega, pojavljuju se i sljedeći simptomi:

  • slabost ili bol u mišićima
  • problemi sa srcem
  • gubitak tonusa kože
  • slabljenje imunološkog sustava

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim čimbenicima, te da nedostatak Q10-a ne mora uvijek biti njihov uzrok.

Doziranje Q10-a

Koenzim Q10 može se u formi suplemenata pronaći u dozama od 30 pa sve do 600 miligrama po kapsuli. Iako ne postoji globalno prihvaćena granica preporučenog dnevnog unosa, u Hrvatskoj se maksimalnom dopuštenom smatra 200 mg dnevno. Međutim, dnevna doza varira ovisno o pojedincu i konkretnom problemu kojeg on suplementacijom pokušava riješiti. Na primjer, u nekim ispitivanjima vezanim za srce korištene su dnevne doze od 100 do 400 mg, dok su u neurodegenerativnim bolestima (Huntingtonova bolest, Parkinsonova bolest i amiotrofična lateralna skleroza) korištene doze od 600 do 3000 mg. Dozu će najbolje znati odrediti liječnik, u skladu s pacijentovim potrebama.

Iako je riječ o poprilično poznatom nutrijentu, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjelo što je koenzim Q10 i koje su njegove potencijalne zdravstvene koristi, te kako bi se odredila optimalna doza za različita stanja organizma. Također, unatoč tome što se Q10 općenito smatra sigurnim dodatkom prehrani, važno je prije suplementacije razgovarati sa zdravstvenim djelatnikom – pogotovo ako koristite neke lijekove.

Izvori:

Langsjoen PH, Langsjoen AM, Langsjoen PH, et al. Usefulness of coenzyme Q10 in clinical cardiology: a long-term study. Molecular Aspects of Medicine. 2004;25(1):39-43.

Kishimoto Y, Kishimoto C, Hirano T, et al. Effects of coenzyme Q10 on insulin sensitivity and glucose metabolism in patients with type 2 diabetes mellitus. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2007;92(9):3540

Mischley LK, Allen J, Bradley R. Coenzyme Q10 deficiency in patients with Parkinson’s disease. J Neurol Sci. 2012 Jul 15;318(1-2):72-5

Foto: Canva

PROČITAJ I OVO

Dr. Žnidarič: Pamćenje i učenje

Znanstvenici su dokazali da naš mozak ne zaboravlja ništa što je vidio, čuo ili na bilo koji način spoznao s naših pet osjetila. U njemu, odnosno u našem pamćenju, ostaju svi podražaji kojima smo bili izloženi, iako se mi možda ne možemo sjetiti svega. Na temelju tog pamćenja reguliramo svoje ponašanje, donosimo odluke i rješavamo probleme. Informacije pohranjene u memoriji osnova su razmišljanja, učenja i drugih mentalnih procesa. Međutim, dobro pamćenje rijetko je urođeno – ono se uglavnom postiže treningom.

AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email