Što je arbocel

arbocel-punilo-za-kapsule

Što je arbocel

Što je arbocel pitaju se mnogi kada na bočicama dodataka prehrani ili lijekova pročitaju sastav. Arbocel je celuloza u prahu koja se najčešće koristi kao funkcionalno punilo na biljnoj bazi. Potpuno je bezopasna i koristi se pri izradi lijekova i dodataka prehrani, a riječ je o spoju koji olakšava njihovu proizvodnju.

Arbocel u prahu nema određene kemijske vrijednosti, ljudsko tijelo ga ne metabolizira, a s obzirom na to da se ne probavlja, nema funkcionalnu kalorijsku vrijednost. U izradi lijekova i dodataka prehrani koristi se kao zamjena za laktozu što je pozitivno za sve one koji je ne podnose.

Danas se sve više koristi upravo zbog navedenih pozitivnih svojstava – nema kalorijsku niti kemijsku vrijednost i nema nikakvih utjecaja na organizam.

Postoji nekoliko različitih vrsta arbocela – od zrnatih do vlaknastih tipova, a svima je zajedničko jedno – na sebe vežu niske postotke vlage čime osiguravaju dobru stabilnost i dovoljno dug rok trajanja.

Vrste arbocela

Postoje tri različite vrste arbocela, a koriste se ovisno o namjeni:

  • Arbocel M 80 (prah) – fini vlaknasti spoj, pogodan za mokre formulacije
  • Arbocel P 290 (prah) – fini spoj s povećanom gustoćom i poboljšanim protokom, prikladno za mokru formulaciju i izravnu kompresiju
  • Arbocel A 300 (granule) – grublja tekstura koja se najčešće koristi za punjenje kapsula

Kako se koristi arbocel

Zrnati sloj Arbocela A 300 koristi se u situacijama gdje je potrebno osigurati izvrsni protok tvari, dok vlaknasti i praškasti tipoci arbocele M 80 i P 290 nude bolja svojstva povezivanja te se preporučuju kao alternativa ili dodatak drugim punilima. Svima je zajedničko to da na sebe vežu nisku razinu vlage.

Arbocel se koristi u onim slučajevima kada je u kapsulu potrebno dodati još nekoliko miligrama praha kojim bi se olakšalo njezino punjenje i sama proizvodnja.

Bitno je naglasiti da je 100% biljnog podrijetla što je izrazito važno pri izradi dodataka prehrani i lijekova primjerenih veganima i vegetarijancima, budući da su neka punila dostupna na tržištu životinjskog podrijetla. Također, ne sadrži genetski modificirane organizme (GMO), nečistoće niti organska otapala.

Sljedeći put kada posegnete za dodacima prehrani i ugledate među sastavom arbocel, budite sigurni da se radi o punilu koje se koristi sa svrhom olakšavanja same proizvodnje dodataka prehrani. Riječ je potpuno sigurnom sastojku bez ikakvog utjecaja na zdravlje, a kao što smo napomenuli potpuno je biljnog podrijetla pa je primjeren i veganima i vegetarijancima.

Foto: Canva

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Reddit
Digg
StumbleUpon
Tumblr
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE