arbocel punilo za kapsule

Arbocel: spoj biljnog podrijetla koji zamjenjuje laktozu

Ako ste ikada u sastavu na bočicama dodataka prehrani ili lijekova pročitali “arbocel” sigurno ste se zapitali o čemu je riječ. Radi se o celulozi u prahu koja se najčešće koristi kao funkcionalno punilo na biljnoj bazi. Ta se celuloza uglavnom koristi pri izradi lijekova i dodataka prehrani, a riječ je o spoju koji olakšava njihovu proizvodnju i koji zamjenjuje laktozu.

Arbocel u prahu nema određene kemijske vrijednosti. Ljudsko ga tijelo ne metabolizira i, s obzirom na to da se ne probavlja, nema funkcionalnu kalorijsku vrijednost. U izradi lijekova i dodataka prehrani koristi se kao zamjena za laktozu što je prednost za svima koji je ne podnose.

Danas se sve češće koristi upravo zbog navedenih pozitivnih svojstava – manjka kalorijskih i kemijskih vrijednosti i nedostatka negativnih utjecaja na organizam.

Postoji nekoliko različitih vrsta arbocela, od zrnatih do vlaknastih tipova, a svima je zajedničko jedno – na sebe vežu niske postotke vlage čime osiguravaju dobru stabilnost i dovoljno dug rok trajanja.


Moglo bi vas zanimati: Arabinogalaktani: ljekoviti spojevi iz ariša koji će poboljšati vaš imunitet


Koje sve vrste postoje?

Postoje tri različite vrste arbocela, a koriste se ovisno o namjeni:

  • arbocel M 80 (prah) – fini vlaknasti spoj, pogodan za mokre formulacije
  • arbocel P 290 (prah) – fini spoj s povećanom gustoćom i poboljšanim protokom, prikladno za mokru formulaciju i izravnu kompresiju
  • arbocel A 300 (granule) – grublja tekstura koja se najčešće koristi za punjenje kapsula

Kada koristimo arbocel?

Zrnati sloj vrste A 300 koristi se kada je potrebno osigurati izvrsni protok tvari, dok vlaknasti i praškasti tipovi M 80 i P 290 nude bolja svojstva povezivanja te se preporučuju kao alternativa ili dodatak drugim punilima. Svima je zajedničko to da na sebe vežu nisku razinu vlage.

arbocel

Arbocel se koristi u onim slučajevima kada je u kapsulu potrebno dodati još nekoliko miligrama praha kojim bi se olakšalo njezino punjenje i sama proizvodnja.

Bitno je naglasiti da je 100% biljnog podrijetla što je izrazito važno pri izradi dodataka prehrani i lijekova primjerenih veganima i vegetarijancima, budući da su neka punila dostupna na tržištu životinjskog podrijetla. Također, ne sadrži genetski modificirane organizme (GMO), nečistoće ni organska otapala.

Stoga, kada sljedeći put posegnete za dodacima prehrani i ugledate ga u sastavu, budite sigurni da se radi o punilu koje se koristi sa svrhom olakšavanja same proizvodnje. Riječ je potpuno sigurnom sastojku bez ikakvog utjecaja na zdravlje te je, kao što smo spomenuli, potpuno biljnog podrijetla pa je pogodan i za vegane i vegetarijance.

Foto: Canva

PROČITAJ I OVO

Dr. Žnidarič: Pamćenje i učenje

Znanstvenici su dokazali da naš mozak ne zaboravlja ništa što je vidio, čuo ili na bilo koji način spoznao s naših pet osjetila. U njemu, odnosno u našem pamćenju, ostaju svi podražaji kojima smo bili izloženi, iako se mi možda ne možemo sjetiti svega. Na temelju tog pamćenja reguliramo svoje ponašanje, donosimo odluke i rješavamo probleme. Informacije pohranjene u memoriji osnova su razmišljanja, učenja i drugih mentalnih procesa. Međutim, dobro pamćenje rijetko je urođeno – ono se uglavnom postiže treningom.

AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Želite 10% popusta?

Prijavite se na Newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupovinu. Informirajte se o aktualnim akcijama i novostima.