Raznovrsna prehrana za bolja sjećanja

Raznovrsna prehrana za bolja sjećanja

Diana Gluhak Spajić mag.nutr.
https://centar.redfork.hr/

 

Dnevne aktivnosti predstavljaju izazov? Glavobolje su prisutne gotovo svaki dan, sve teže vam je održavati koncentraciju a ponekad imate i gubitak pamćenja? Onda je ovo članak za Vas.

Znanstvena istraživanja su pokazala da već u kasnim 20tim godinama moždane sposobnosti počinju slabjeti. Do toga nedvojbeno dovodi naša fiziologija, međutim pridonosi loša prehrana, manjak tjelesne aktivnosti i stres. Situacije poput ispita na fakultetu, intenzivnih poslovnih razdoblja ili donošenja važnih menadžerskih odluka mogu uzeti svoj danak. Dnevne aktivnosti u stresnim razdobljima počinju predstavljati izazov; održati koncentraciju postaje teže, a sve češće se susrećemo s gubitkom pamćenja. U modernom načinu života iako je stres gotovo nemoguće izbjeći, moguće je izbjeći njegove posljedice! Zbog stresa podložni smo manjku sna, padu imuniteta, probavnim smetnjama, povišenom krvnom tlaku, depresivnim raspoloženjima i glavoboljama, što doprinosi padu moždane funkcije. Ako tome pridodamo neuravnoteženu prehranu i manjak tjelesne aktivnosti, imamo savršen recept za ubrzani gubitak koncentracije i pamćenja. Pod stresom naš živčani sustav stimulira povećanu proizvodnju hormona kortizola i adrenalina, koji mogu utjecati na sposobnost pamćenja, učenja, te u konačnici smo skloniji i depresivnim raspoloženjima. Iako u većini situacija stres ne možemo izbjeći, svakako možemo utjecati na prehranu i tjelesnu aktivnost, a istraživanja su potvrdila da zdravim načinom života naš mozak ipak možemo održati u dobroj formi i u starijoj životnoj dobi.

 

Kako je prehrana postala važna za mozak

Prehrana može biti snažan saveznik za poboljšanje moždane funkcije, odnosno za bolju koncentraciju i pamćenje. Tegobe u postizanju naših ciljeva predstavlja neuravnotežena prehrana, manjak tjelesne aktivnosti i stres. S obzirom da starenjem naš mozak gubi sposobnost kvalitetnog iskorištavanja omega 3-masnih kiselina, smanjuje se time i sposobnost našeg tijela da očuva moždane stanice, koje su vitalne za koncentraciju i sposobnost pamćenja.

Također, treba pripaziti na unos minerala i to primarno selena, kalija, kalcija i magnezija. Zanimljivo je da unosom samo jednog brazilskog oraščića smo već zadovoljili dnevni unos selena zato se preporuča da uzmete i dva, jedan ujutro i jedan popodne. Dobar izvor kalija i magnezija svakako je zeleno lisnato povrće, dok će sirevi i fermentirani mliječni proizvodi poslužiti kao odličan izvor kalcija. Kod vitamina od vitalnog značaja za preporučiti su vitamini B skupine, te A, C i E. Vitamine B skupine pronaći ćemo u integralnom kruhu i zobenim pahuljicama, Vitamin C u kiselom kupusu, paprikama i naru, Vitamin E u orašastim plodovima i biljnim uljima a Vitamin A u jajima, ribi, mesu ali i narančastom voću i povrću.

Ukoliko želite očuvati svoja dobra sjećanja, vrijeme je da zaboravite na kavu i energetska pića, alkohol i pušenje. Osim trenutnog učinka zadovoljstva i olakšanja, krče idealan put u pojačavanje simptoma stresa i razvoj kroničnih problema. A to vam zaista ne treba.

 

Aktivne tvari koje obećavaju: Bakopa i Ginko Biloba

Znanstvenici već neko vrijeme intenzivno tragaju za aktivnim tvarima koje bi ljudima mogle pružiti zaštitu ali i olakšanje kad govorimo o zdravlju moždane funkcije. U fokusu je od nedavno i Bakopa, biljka koja se odavno koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini. Novija znanstvena istraživanja pokazuju da upravo Bakopa može utjecati na bolje pamćenje, smanjenje anksioznosti,  pa čak da može imati zaštitni učinak i na poremećaj hiperaktivnosti i razvoj Alzheimerove bolesti. Neka istraživanja pokazuju da ekstrakt Bakope koji se uzima poboljšava pamćenje u inače zdravih starijih odraslih osoba. Iako su sadašnja znanstvena istraživanja nedostatna jer se radi o sastojku koji se tek počeo koristiti, čini se da će uz novija znanstvena istraživanja u budućnosti Bakopa biti dodatak prehrani za ciljano djelovanje u području borbe sa zdravljem moždanih stanica.

Drugi interesantan, ali već i dobro poznati dodatak za bolju cirkulaciju je Ginko Biloba. Ginko sadrži visoke razine terpenoida i flavonoida, koji su primarno snažni antioksidanti, koji pomažu neutralizirati slobodne radikale. Slobodni radikali su molekule koje zapravo ne vole biti slobodne, već se vole vezati i raditi štetu.  Iako slobodni radikali u organizmu imaju važnu ulogu jer se proizvode u normalnim fiziološkim procesima, ukoliko se nalaze u prevelikim količinama, dolazi do neravnoteže i oštećenja na staničnim razinama. To se zove Oksidacijski stres. Oksidacijski stres tako ima značajnu ulogu u razvoju srčanožilnih oboljenja, u razvoju šećerne bolesti ali i u procesu starenja i gubitka moždane funkcije. Znanstvena istraživanja su pokazala da Ginko Biloba poboljšava cirkulaciju u organizmu a time pomaže i zdravlju srca, smanjuje simptome gubitka pamćenja i poboljšava moždanu funkciju. I više nego dobri razlozi da ne trebamo dva puta razmišljati o Ginku kao korisnom savezniku za bolju koncentraciju i pamćenje.

PODIJELI ČLANAK
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on digg
Digg
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE
kako-se-rijesiti-stresa-prije-ispita-djevojka-s-knjigom-na-glavi

Kako se riješiti stresa prije ispita

Tijekom ispitnih sezona mnogi se učenici i studenti pitaju kako se riješiti stresa prije ispita. Ako ste i vi jedan od njih, na pravom ste mjestu! Kako se ne biste vrtjeli u začarnom krugu stresa, važno je osvijestiti osjećaj stresa prije ispita koji se obično manifestira kao trema pred ispit ili čak ide korak dalje i dovodi do ispitne anksioznosti.

acerola-nakon-berbe-voće-s-najvise-vitamina-c

Koje voće ima najviše vitamina C

Ako ste se pitali koje voće ima najviše vitamina C, na pravom ste mjestu! Donosimo top 10 voćaka koje sadrže velike količine prirodnog C vitamina! Zašto ih ne biste uvrstili u prehranu već danas?

Jelovnik za visoki kolesterol

Jelovnik za visoki kolesterol ne treba biti kompliciran niti iz njega moraju biti izdvojene sve ukusne namirnice. I dalje možete uživati u hrani, a vjerojatno ćete otkriti i neke nove okuse, za koje do sada niste znali da postoje.