Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana

Priprema kože za sunce u 6 koraka

Priprema kože za sunce nešto je što ne smijete propustiti izlaskom prvih jačih sunčevih zraka. Naime, početkom proljetnih mjeseci, polako počinjemo razmišljati o ljetu, odlasku na godišnji odmor i uživanju u obilju sunca. Sunce podiže hormon sreće, opskrbljuje tijelo prirodnim vitaminom D, djeluje pozitivno na naše psihofizičko zdravlje te koži daruje lijep, preplanuli izgled.

No, jeste li znali da dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama može biti štetno za kožu ako niste obavili pripremu kože za sunce i zaštitili je iznutra i izvana?

Budući da je proljeće idealno vrijeme za početak pripreme kože za sunce, u nastavku donosimo šest koraka koje ćete moći primijeniti vrlo lako, a uz pomoć kojih će vaša koža biti spremna za izlaganje sunčevim zrakama. A ako je vaš cilj lijep i njegovan izgled te preplanula koža, na pravom ste mjestu – istaknut ćemo koji su prirodni karotenoidi najbolji za njegu kože iznutra.

Kako pravilno pripremiti kožu za sunčanje

Iako mnogi ne obraćaju pažnju na pripremu kože za sunce, koža pamti, a negativne posljedice štetnih UV zraka mogu se tek nakon nekoliko godina odraziti na stanje kože. Razmislite, što vi činite kako biste zadržali ljepotu i mladolikost kože, zaštitili je od utjecaja slobodnih radikala i alergija te joj olakšali prilagodbu na sunce?

Želite li učiniti sve kako biste pripremili kožu za sunce i pružili joj sve potrebne hranjive tvari, pročitajte što možete učiniti već danas!

  1. Redoviti piling kože – najbolja priprema kože za sunce

Piling kože uklanja mrtve stanice i regenerira stanice epiderme. Piling se preporučuje provoditi redovito tijekom cijele godine, a ako to ne činite, obvezno započnite nekoliko mjeseci prije izlaganja sunčevim zrakama.

Najbolja priprema kože za sunce, između ostalog, uključuje nježni piling kože jednom do dva puta tjedno. Njime ćete ukloniti sve mrtve stanice kože što će kod sunčanja pomoći vašoj koži u postizanju ravnomjernijeg i dugotrajnijeg preplanulog tena.

Kod pilinga kože ne zaboravite na piling cijelog tijela. Osim tijela, obvezno uključite i lice te posebnu pozornost posvetite dekolteu koji je obično jedan od prvih dijelova tijela koji bude zahvaćen sunčevim zrakama.

  1. Obratite pozornost na dobru hidrataciju kože

Hidratacija kože poboljšava kvalitetu kože i omogućuje joj brže tamnjenje. Dobra hidratacija kože ključ je lijepe, njegovane i zdrave kože. Prije nego što započnete, važno je odabrati proizvode za hidrataciju lica i tijela koji odgovaraju vašem tipu kože.

Ne zaboravite tijekom cijele godine, svakoga dana, hidratizirati kožu pravilnim odabirom krema, seruma i ostalih preparata.

Hidrataciju povećajte tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, kada organizam općenito gubi više tekućine koju je potrebno nadoknaditi kako bi koža zadržala blistavost i sjaj.

Ako inače ne obraćate puno pažnje na hidrataciju, učinite to prije dužeg izlaganja suncu. Idealna priprema kože za sunce za one koji zaboravljaju na hidrataciju trebala bi započeti minimalno mjesec dana prije nego što odluče kožu izlagati sunčevim zrakama.

Osim hidratacije kože lica, ne zaboravite i na hidrataciju cijelog tijela, kao i na hidrataciju ruku koju većina često zanemaruje, a koje su najpodložnije štetnom utjecaju sunca – starenju i pigmentacijskim mrljama. Uključite u svoju svakodnevnu rutinu kvalitetne serume i mineralnu zaštitu kože protiv UV zraka. Oni će spriječiti pigmentaciju kože i mrlje uzrokovane suncem.

Kreme s UV zaštitom nanosite obilno, nekoliko puta tijekom dana i ponovno naglašavamo – ne zaboravite na ruke. Naime, kod nanošenja krema za zaštitu kože od sunca, većina zaboravlja upravo na ruke koje vrlo brzo zadobiti pigmentacijske mrlje kojih se kasnije jako teško riješiti.

  1. Ne zaboravite hidratizirati tijelo iznutra

Osim kvalitetne hidratacije kože izvana, važno je koži jednako pružiti i iznutra. Preporučuje se svaki dan popiti minimalno 1,5 litru vode ili nezaslađenih biljnih čajeva koji će u kombinaciji s odabranim kremama odraditi najbolji posao!

Unutarnja hidratacija tijela jedina je prirodna hidratacija koja će pomoći nadoknaditi izgubljenu tekućinu i vlažnost kože iznutra.

Ako voda nije vaše omiljeno piće i ne možete zamisliti da morate popiti čak 1,5 litru vode na dan, dodajte joj malo limunovog soka, đumbira ili mente. Uz dodatne biljne ekstrakte poprimit će ugodan okus, ali i brojne hranjive tvari koje će pozitivno utjecati na ljepotu kožu.

  1. Konzumirajte hranu bogatu prirodnim karotenoidima

Najpoznatiji prirodni karotenoidi koji pomažu u pripremi kože za sunčanje su astaksantin, beta karoten i likopen. Možete ih pronaći u algama, voću i povrću te tako pružiti vašoj koži najbolju pripremu za sunčanje.

Astaksantin – najbolja priprema kože za sunce

Astaksantin je jedan od najsnažnijih antioksidansa, crveno-narančaste je boje i nalazi se u biljnim i morskim izvorima. Najbogatijim prirodnim izvorom astaksantina smatra se mikroalga Haematococcus pluvialis koja sadrži više od 80 posto astaksantina.

Provedena istraživanja govore da prirodni astaksantin iz mikroalge Haematococcus pluvialis prodire u sve slojeve kože štiteći je tako od oštećenja.

Beta karoten prije sunčanja

Beta karoten je poznati nutrijent koji se koristi diljem svijeta u pripremi kože za sunce. Beta karoten prije sunčanja će potaknuti tamnjenje kože, spriječiti alergije i starenje kože.

Kada razmišljate o hrani koja sadrži beta-karoten, vjerojatno prvo pomislite na mrkvu, ali znajte da ga također možete pronaći u rajčicama, mangu, marelicama, dinjama, špinatu i crvenoj paprici. No, jedan od najboljih prirodnih izvora beta karotena je mikroalga Dunaliella salina koja štiti od nastanka opeklina.

Dosadašnje provedene studije govore da dugoročna prehrana bogata beta-karotenom, neće samo pripremiti vašu kožu za sunce, već će pružiti zaštitu od sunca i spriječiti opekline.

Ali budite oprezni – beta karoten nije zamjena za kremu za sunčanje. Preporučuje se koristiti oboje s ciljem postizanja najbolje zaštite kože od sunca te nahranjene, lijepe i preplanule kože.

Likopen – važan karotenoid za pripremu kože za sunce

Još jedan od važnih karotenoida je likopen čija se najveća koncentracija nalazi u rajčici. Poznat je kao karotenoid jakih protuupalnih i antioksidativnih djelovanja. Pomaže u postizanju boljeg tamnjenja kože, zaštiti kože od opeklina i štetnih utjecaja sunčevih zraka.

Na tržištu su dostupni i dodaci prehrani koji se sastoje od astaksantina, beta karotena i antioksidansa iz prirodnih izvora, no prije kupnje provjerite sastav. Za još bolju pripremu kože za sunčanje, kao i postizanje lijepog preplanulog izgleda preporučuje se kombinacije astaksantina i beta karotena koja će u sinergiji pružiti najbolju zaštitu kože, zaštititi stanice od oksidativnog stresa, spriječiti alergiju kože na sunce i podariti joj lijep, njegovan i preplanuli izgled.

Ako se odlučite za primjenu dodataka prehrani, preporučuje ih se uzimati minimalno 4 do 12 tjedana prije izlaganja suncu. I ne zaboravite – sredstva sa zaštitnim faktorom su i dalje obvezna.

  1. Koristite kremu za sunčanje koja odgovora vašem tipu kože

Iako mnogi zanemaruju sredstva sa zaštitnim faktorom, preporučuje se koristiti ih tijekom cijele godine. Jedan su od najbitnijeg elementa za održavanje mladolikog izgleda kože, a njihova primjena spriječit će alergiju na sunce i moguće opekline.

Ako ih ne koristite tijekom cijele godine, pokušajte ih uvesti početkom proljeća kada dani postaju duži i sunčaniji. Zaštitit ćete kožu od štetnih UV zraka i spriječiti starenje kože.

Odaberite kremu sa zaštitnim faktorom koji odgovara vašem tipu kože. Što je koža svjetlija i osjetljivija, trebali biste odabrati veći zaštitni faktor. I zanemarite glasine da ne možete preplanuti koristeći kremu za sunčanje s faktorom 50. I dobro zaštićena kože može lijepo potamnjeti, a ovdje ćemo ponovno naglasiti redovito uzimanje prirodnih karotenoida uz koje će vaš cilj biti zagarantiran!

  1. Nikada ne izlažite kožu suncu tijekom najtoplijeg dijela dana

Bez obzira na to nalazite li se u gradu ili na moru, u gradskom parku ili na plaži, nikada kožu ne izlažite sunčevim zrakama za vrijeme najtoplijeg dijela dana kada je UV indeks najveći, a time i najopasniji za kožu. S obzirom na navedeno, preporučuje se izbjegavati sunce od 11 do 16 sati.

Mnogi misle da će izlaganjem kože suncu tijekom najtoplijeg dijela dana, postići bržu i bolju preplanulost kože. No, istina je sasvim drukčija.

U slučaju da kožu izlažete sunčevim zrakama tijekom najtoplijeg dijela dana, moguće je da ćete i uz korištenje kreme za sunčanje zadobiti opekline. To će utjecati na ljuštenje površinskog sloja kože te kratak period preplanulog izgleda kože.

Sunčajte se umjereno i postepeno uz visoki zaštiti faktor i dodatke prehrani bogate prirodnim karotenoidima. Samo tako možete postići lijepu i blistavu kožu, spriječiti starenje kože te dugo nakon ljetnih mjeseci zadržati prekrasan preplanuli ten.

Pripremite kožu za sunčanje i unaprijed spriječite neugodne pojave poput crvenila, alergija i preranog starenja kože. Osim prirodnih karotenoida iz hrane ili iz dodataka prehrani koji su ključni u njezi kože iznutra za lijepo i mladoliku kožu izvana, ne zaboravite i na kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Redovito provodite piling kože, nanosite kreme hidratizirajućeg učinka i unosite dovoljno tekućine u organizam. Svi navedeni koraci osiguravaju najbolju pripremu kože za sunčanje te lijepu i preplanulu kožu.

 

Reference:

1. Davinelli S, Nielsen ME, Scapagnini G. Astaxanthin in skin health, repair, and disease: a comprehensive review. Nutrients. 2018;10:522.

2. Yang Y, Kim B, Lee JY. Astaxanthin structure, metabolism, and health benefits. J Hum Nutr Food Sci. 2013;1:1-11.

3. Yuan JP, Peng J, Yin K, Wang JH. Potential health promoting effects of astaxanthin: a high-value carotenoid mostly from microalgae. Mol Nutr Food Res. 2011;55:150-165.

4. Seki T, Sueki H, Kohno H, Suganuma K, Yamashita E. Effects of astaxanthin from Haematococcus pluvialis on human skin. Fragrance Journal. 2001;12:98-103.

5. Yamashita E. The effects of a dietary supplement containing astaxanthin on skin condition. Carotenoid Science. 2006; 10:91-95.

Foto: Canva

PROČITAJ I OVO

6 razloga zašto trebate koristiti MSM

Što je MSM? MSM postaje sve popularniji u zadnjih nekoliko godina radi svojeg pozitivnog utjecaja na zdravlje. MSM je oblik metilsulfonilmetana – prirodnog sumpora, kojeg

AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email