Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana

Ublažavanje stresa: 7 namirnica koje smatramo prirodnim saveznicima

Život u “načinu preživljavanja” posljednjih je nekoliko godina utjecao na naše kolektivno zdravlje. Uslijed ekonomskih neprilika, pandemije i ostalih globalnih sukoba, većina nas sve češće traži način za učinkovito ublažavanje stresa.

U današnjici je on postao gotovo nezaobilazan, a tri glavne vrste koje se najčešće pojavljuju su:

  • akutni, uzrokovan kratkim događajem poput žestoke svađe
  • akutni epizodni, opisan kao učestali akutni događaji poput poslovnih rokova
  • kronični stres, kojim smatramo dugotrajne događaje poput nezaposlenosti, fizičkog ili psihičkog zlostavljanja, obiteljskih sukoba i sličnog.

Što učiniti kako bismo se osjećali bolje?

Jedan od boljih načina za ublažavanje stresa je fizička aktivnost, ali postoje i drugi za njegovu kontrolu. Prehrana se pritom često zanemaruje kao dio šire slike iako je znanstveno dokazano da, kada je uravnotežena, može smanjiti negativne učinke stresa na tijelo.

Međutim, kada smo previše zaposleni i samim time podložniji stresu, zdrava prehrana nije lako održiva navika. Mnogima se pripremanje zdravih obroka ne uklapa uvijek u raspored, a kada je organizam izložen stresu često žudimo za tzv. „utješnom hranom“ kao što su visoko obrađene grickalice ili slatkiši. Zbog toga često posežemo za namirnicama koje su bogate mastima i šećerima, ali imaju malu nutritivnu vrijednost.

Još jedno sredstvo za ublažavanje stresa koje imate na raspolaganju su dodaci prehrani. Iako ne postoji čarobna pilula koja će u potpunosti otkloniti sav stres, određeni dodaci pomažu u smanjenju tjeskobe, problema sa spavanjem, te ublažavaju iscrpljenost i umor. Drugim riječima, oni mogu biti dio holističkog pristupa za upravljanje stresom, zajedno sa zdravom prehranom i drugim promjenama načina života.

Namirnice i nutrijenti za ublažavanje stresa

Konzumacija sljedeće hrane može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe kod nekih ljudi.

  • Ponekad je osjećaj kojeg određeni napici izazivaju dovoljan da se počnete osjećati mirnije i opuštenije. Međutim, zeleni čaj u sebi sadrži teanin – aminokiselinu s brojnim benefitima, zbog koje se i zaista možete osjećati bolje. Osim što se koristi za ublažavanje stresa i osjećaja anksioznosti, teanin pomaže i u poboljšanju fokusa, sna i kardivaskularnog zdravlja.
  • Masna riba poput lososa, skuše, sardine, pastrva i haringe bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje su snažno povezane s kognitivnom funkcijom i mentalnim zdravljem.
  • Kurkuma je začin koji se često koristi u indijskoj i jugoistočno azijskoj kuhinji. Istraživanje iz 2015. pokazalo je da gram kurkumina dnevno smanjuje anksioznost kod odraslih s pretilošću. Međutim, poželjno je da se prije konzumacije hrane s visokom dozom kurkumina, osoba savjetuje sa svojim liječnikom.

 

  • Sjemenke bundeve izvrstan su izvor cinka i kalija, koji pomaže regulirati ravnotežu elektrolita i krvni tlak. Jedno je istraživanje otkrilo da su niže razine cinka u krvi povezane s poremećajima raspoloženja, uključujući depresiju i anksioznost. Drugim riječima – povećanje razine cinka može poboljšati raspoloženje nekih ljudi, a njegov dnevni unos najlakše je postići korištenjem dodataka prehrani.
  • Smatra se da ekstrakt biljke pasiflore ima anksiolitičke učinke na neurotransmitere, uključujući GABA i dopamin, te da zbog tih svojstava pomaže kod osjećaja nemira i ankiznosti.
  • Tamna čokolada dobar je izvor magnezija. Ishrana s dovoljno magnezija ili uzimanje dodataka prehrani mogu smanjiti simptome stresa i tjeskobe.
  • Orašasti plodovi, posebno bademi, izvrstan izvor vitamina E čiji je nedostatak povezan s poremećajima raspoloženja.

Stres neće nestati preko noći

Kvalitetna prehrana važan je alat za ublažavanje stresa, ali za rezultate je potrebna dosljednost, stoga ne preskačite obroke i dodajte hranu bogatu vlaknima, poput cjelovitih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Birajte masti zdrave za srce koje se nalaze u orasima, ribi, avokadu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a nedostatak nutrijenata nadomjestite suplementima. Promjene u prehrani i načinu života neće učiniti da stres nestane preko noći, ali će vam dugoročno pomoći u njegovoj kontroli. Najbolje što možete učiniti za ublažavanje stresa je da prije svega budete nježni prema sebi jer ćete, bez fokusa na tijelo i mentalno zdravlje, teško vidjeti rezultate koje želite.

Foto: Canva, Unsplash

PROČITAJ I OVO
AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email