Magnezij

Magnezij

ZAŠTO JE MAGNEZIJ TOLIKO VAŽAN?

Osobe koje se bave fizičkim aktivnostima, imaju poteškoća vezana uz mišićni i koštani sustav ili imaju smanjenu psihološku funkciju uslijed posljedica stresa itekako imaju povećanu potrebu za magnezijem. Danas nam je omogućeno unositi dovoljne količine magnezija putem dodataka prehrani. Studije pokazuju kako otprilike polovica populacije unosi manje dnevne preporučene vrijednosti magnezija putem prehrane. Do pomanjkanja magnezija u našem organizmu dolazi najčešće zbog nepravilne prehrane, pretjerane konzumacije alkohola, kave i velikog unosa rafiniranog šećera. Također, povećane potrebe magnezija pojavljuju se kod sportaša, trudnica i kroničnih bolesnika. Simptomi pomanjkanja magnezija su grčenje mišića, nepravilno kucanje srca, osjećaj umora i iscrpljenoti te nedostatak koncentracije.

 

ZNATE LI DA JE MAGNEZIJ JEDAN OD DVADESETAK ELEMENATA KOJI SU BITNI ZA ŽIVOT?

 

Magnezij je mineralna tvar važna za život bez koje naš organizam ne bi mogao funkcionirati. Vrlo je zastupljen u ljudskom organizmu. Sudjeluje u preko 300 enzimskih reakcija u organizmu, npr. sinteza proteina i sinteza nukleinskih kiselina. Magnezija u organizmu ima 24-30 g, od čega je polovina u kostima, dok se ostatak nalazi u mekim tkivima, a samo 1% cirkulira u krvi. Magnezij ima brojne važne uloge – regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, služi za ublažavanje grčeva, štiti živce i zdrave zube, blago snižava krvni tlak. Višak magnezija se izlučuje kroz organizam dok se kontrola održavanja potrebne razine magnezija obavlja kroz bubrege.

  

LJUDSKOM ORGANIZMU JE POTREBNA ODREĐENA KOLIČINA MAGNEZIJA KAKO BI MOGLI PRAVILNO SPAVATI.

 

Potrebe za vitaminima posebno su važne za trudnice pogotovo jer su trudnoća i dojenje nutritivno najzahtjevnija razdoblja u životu žene. Različita ispitivanja pokazala su značajno smanjenje količine magnezija u organizmu za vrijeme trudnoće,  i to čak do 30%. Magnezij predstavlja izuzetno bitne nutrijente pogotovo tijekom drugoga i trećeg tromjesečja. Osim toga, magnezij je od iznimne važnosti jer smanjuje rizik od prijevremenih kontrakcija uterusa te ublažava grčeve mišića, posebice grčeve u mišićima nogu koji su učestali u kasnim razdobljima trudnoće. Također, tijekom kasnijih stadija trudnoće, magnezij se koristi i kao terapija kod preeklampsije tj. poremećaja koji se pojavljuje u obliku visokog krvnog pritiska. Apsorpcija je izrazito bitna pa je tako istraživanje objavljeno u časopisu „Maternal & Child Nutrition“ pokazalo da svakodnevna upotreba keliranog oblika magnezija – magnezij bisglicinata može smanjiti učestalost i intenzitet grčeva u nogama kod trudnica.

 

Za kelirani magnezij u obliku bisglicinata se smatra da osigurava maksimalnu apsorpciju i bioraspoloživost od svih oblika magnezija. Navedeni oblik magnezija apsorbira se u različitim dijelovima probavnog sustava, brže se  resorbira u organizmu te se smatra vrlo učinkovitim oblikom  magnezija.  Aminokiselinski  kelati  su  oblici  koji  su najzastupljeniji u prirodnim biljnim izvorima. Ljudsko tijelo ih može vrlo uspješno apsorbirati posebnim metaboličkim putevima. Magnezij citrat je također visoke bioraspoloživosti I pokazuje dobru topljivost u vodi. Magnezij u formi citrata organski je oblik magnezija koji se značajno bolje iskorištava u organizmu. Također, pomaže kod kronične konstipacije. Oblik magnezij karbonata predstavlja dobar izvor magnezija za osobe koje pate od loše probave i imaju problema s refluksom kiseline. Magnezij u obliku malata učinkovit je za pomoć kod sindroma kroničnog umora. Smanjuje mogućnost nastajanja grčeva u mišićima, doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji.

MAGNEZIJ JE ODGOVOR AKO OSJEĆATE UMOR ILI ŽELITE OPUSTITI MIŠIĆE NAKON FIZIČKIH AKTIVNOSTI

Jeste li znali da je magnezij deveti najrasprostranjeniji element u svemiru? U svakoj stanici tijela nalaze se ioni magnezija. Iz tog razloga, može se reći kako život bez navedenog minerala ne bi bio moguć.

PODIJELI ČLANAK
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on digg
Digg
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE
kako-se-rijesiti-stresa-prije-ispita-djevojka-s-knjigom-na-glavi

Kako se riješiti stresa prije ispita

Tijekom ispitnih sezona mnogi se učenici i studenti pitaju kako se riješiti stresa prije ispita. Ako ste i vi jedan od njih, na pravom ste mjestu! Kako se ne biste vrtjeli u začarnom krugu stresa, važno je osvijestiti osjećaj stresa prije ispita koji se obično manifestira kao trema pred ispit ili čak ide korak dalje i dovodi do ispitne anksioznosti.

acerola-nakon-berbe-voće-s-najvise-vitamina-c

Koje voće ima najviše vitamina C

Ako ste se pitali koje voće ima najviše vitamina C, na pravom ste mjestu! Donosimo top 10 voćaka koje sadrže velike količine prirodnog C vitamina! Zašto ih ne biste uvrstili u prehranu već danas?

Jelovnik za visoki kolesterol

Jelovnik za visoki kolesterol ne treba biti kompliciran niti iz njega moraju biti izdvojene sve ukusne namirnice. I dalje možete uživati u hrani, a vjerojatno ćete otkriti i neke nove okuse, za koje do sada niste znali da postoje.