Magnezij: mineralna tvar nužna za naš organizam

Magnezij: mineralna tvar nužna za naš organizam

ZAŠTO JE MAGNEZIJ TOLIKO VAŽAN?

Osobe koje se bave fizičkim aktivnostima, imaju poteškoća vezanih za mišićni i koštani sustav ili imaju smanjenu psihološku funkciju uslijed posljedica stresa itekako imaju povećanu potrebu za magnezijem. Danas nam je omogućeno unositi dovoljne količine putem dodataka prehrani. Studije pokazuju kako otprilike polovica populacije unosi manje od dnevne preporučene njegove vrijednosti putem prehrane.

Do pomanjkanja magnezija u našem organizmu dolazi najčešće zbog nepravilne prehrane, pretjerane konzumacije alkohola, kave i velikog unosa rafiniranog šećera. Također, povećane potrebe za njim pojavljuju se kod sportaša, trudnica i kroničnih bolesnika. Simptomi njegovog nedostatka su grčenje mišića, nepravilno kucanje srca, osjećaj umora i iscrpljenoti te nedostatak koncentracije.

 

JEDAN OD DVADESETAK ELEMENATA BITNIH ZA ŽIVOT

 

Magnezij je mineralna tvar važna za život bez koje naš organizam ne bi mogao funkcionirati. Vrlo je zastupljen u ljudskom organizmu. Sudjeluje u preko 300 enzimskih reakcija u organizmu, npr. sinteza proteina i sinteza nukleinskih kiselina.

U organizmu ga ima oko 24-30 g, od čega se polovina nalazi u kostima, ostatak u mekim tkivima, dok samo 1% cirkulira u krvi. On regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, služi za ublažavanje grčeva, štiti živce i zdrave zube, blago snižava krvni tlak. Višak magnezija se izlučuje kroz organizam dok se kontrola održavanja njegove potrebne razine obavlja kroz bubrege.

  

LJUDSKOM ORGANIZMU POTREBNA JE ODREĐENA KOLIČINA MAGNEZIJA KAKO BISMO MOGLI PRAVILNO SPAVATI

 

Potrebe za vitaminima posebno su važne za trudnice jer su trudnoća i dojenje nutritivno najzahtjevnija razdoblja u životu žene. Različita ispitivanja pokazala su značajno smanjenje količine magnezija u organizmu za vrijeme trudnoće,  i to čak do 30%. Taj podatak može predstavljati potencijalni problem jer on predstavlja izuzetno bitne nutrijente pogotovo tijekom drugoga i trećeg tromjesečja.

Osim toga, od iznimne je važnosti jer smanjuje rizik od prijevremenih kontrakcija uterusa te ublažava grčeve mišića, posebice grčeve u mišićima nogu koji su učestali u kasnim razdobljima trudnoće. Tijekom kasnijih stadija trudnoće, magnezij se koristi i kao terapija kod preeklampsije tj. poremećaja koji se pojavljuje u obliku visokog krvnog pritiska. Apsorpcija je izrazito bitna pa je tako istraživanje objavljeno u časopisu „Maternal & Child Nutrition“ pokazalo da svakodnevna upotreba keliranog oblika može smanjiti učestalost i intenzitet grčeva u nogama kod trudnica.

 

Za kelirani magnezij u obliku bisglicinata se smatra da osigurava maksimalnu apsorpciju i bioraspoloživost od svih oblika magnezija. Navedeni oblik apsorbira se u različitim dijelovima probavnog sustava i brže se  resorbira u organizmu. Aminokiselinski  kelati  su  oblici  koji  su najzastupljeniji u prirodnim biljnim izvorima. Ljudsko tijelo ih može vrlo uspješno apsorbirati posebnim metaboličkim putevima.

Magnezij citrat je također visoke bioraspoloživosti, pokazuje dobru topljivost u vodi i pomaže kod kronične konstipacije. Oblik magnezij karbonata predstavlja dobar izvor magnezija za osobe koje pate od loše probave i imaju problema s refluksom kiseline. Magnezij u obliku malata učinkovit je za pomoć kod sindroma kroničnog umora. Smanjuje mogućnost nastajanja grčeva u mišićima, doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji.

AUTOR
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Reddit
Digg
StumbleUpon
Tumblr
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

PROČITAJ I OVO
zelena kava

Zelena kava: što je i kada se koristi?

Vjerojatno ste već nekada čuli ili čitali o zelenoj kavi, pogotovo u kontekstu gubitka tjelesne težine tj. mršavljenja. Zelena kava nije neka egzotična sorta dobivena