Lizin

Lizin

Lizin je esencijalna aminokiselina koja se u tijelo unosi prehranom, a poznata je po svojim antivirusnim svojstvima. Pomaže u sprječavanju izbijanja herpesa i prehlada, a potrebna je u proizvodnji hormona te rastu i održavanju zdravlja kostiju, kako u djece, tako i u odraslih. Između ostalog, pobošljava apsorpciju kalcija, utječe na stvaranje kolagena, potiče imunološki sustav.

Simptomi nedostatka lizina su rijetki, te se javljaju samo kod osoba s poremećajima prehrane i prehranom s niskim udjelom proteina.

Lizin ima ključnu ulogu u sintezi l-karnitina, druge aminokiseline važne za metabolizam masti, stvaranje energije i očuvanje određenih mišićnih funkcija. Iz lizina tijelo stvara L-karnitin koji prenosi masnoće iz masnih stanica u mitohondrije gdje sagorjevaju. Važan je faktor u procesu stvaranja mišićne mase jer s drugim aminokiselinama predstavlja gradbeni blok za sve proteine u tijelu.

Lizin nalazimo u sirevima, jajima, ribi, nekim vrstama graha, mlijeku, krumpiru, crvenom mesu, soji i kvascu. Kao dodatak prehrani moguće ga je naći u kapsulama ili tekućem obliku.

Esencijalne aminokiseline su ključne za funkcioniranje ljudskog organizma, no bitno je kazati da naš organizam može iskoristiti samo aminokiseline koje zakreću svjetlost u lijevo (Left), stoga imaju u nazivu imena slovo L (L-lizin).

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Reddit
Digg
StumbleUpon
Tumblr
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE