Krom pikolinat

Krom pikolinat

Krom je esencijalan mineral koji je potreban za normalan metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Pripada skupini elemenata u tragovima koje organizam treba u količini manjoj od 100 miligrama na dan. Krom sudjeluje u nizu značajnih bioloških procesa koji se svakodnevno odigravaju u našem tijelu.


Zašto je krom važan?

Najznačajniju ulogu ima u povećavanju metabolizma glukoze, odnosno šećera, pojačavajući djelovanje inzulina i povećavajući osjetljivost staničnih receptora na inzulin. Na taj način omogućuje da inzulin bolje obavlja svoju funkciju u prijenosu šećera iz krvi u stanice tkiva. To dovodi do stabilizacije razine šećera u krvi, smanjuje rizik naglog porasta i pada šećera u organizmu, te se šećer bolje iskorištava kao pogonsko gorivo za stvaranje energije u stanicama. Istovremeno se koči njegova pretvorba u masne naslage.

Vjeruje se da krom može smanjiti tjelesnu težinu osobe tako da smanjuje količinu masti u tijelu. Za krom se također smatra da potiskuje apetit i stimulira proizvodnju topline u tijelu gdje se povećava potrošnja energije što može doprinijeti gubitku tjelesne težine.

Kako osigurati dovoljno kroma?

Količina kroma u hrani je različita i određena je za mali broj namirnica. Najbolji prirodni izvor kroma je pivski kvasac, no veliki broj ljudi ga ne podnosi, jer često izaziva probavne tegobe, nadutost i mučninu. No, kroma ima i u telećoj jetri, krumpiru u ljusci, kruhu od integralnog brašna, mrkvi, brokuli, jabuci, kukuruzu, banani, špinatu, kupusu i naranči. Slatke namirnice siromašne su kromom, a mogu pridonijeti i njegovu gubitku iz tijela.

Kada nema dovoljno kroma?

Hranom obično unesemo oko 50μg kroma na dan, dok pretpostavljene potrebe za tim mineralom iznose čak i do 200 μg. Niti u jednoj namirnici kroma nema u naročito velikoj količini. Kako je njegova iskoristivost iz hrane relativno mala, uz iscrpljenost tla te kod povećanog unosa šećera i masnoća, moguć je nedostatak kroma u tijelu.

Razina kroma u tkivu se smanjuje s godinama, pa se njegov nedostatak može povezati s povećanjem broja oboljelih od šećerne bolesti u starosti. Iako je tijelu krom potreban u vrlo malim količinama, ima presudan utjecaj na metabolizam šećera. Naime, kako krom sudjeluje u metabolizmu glukoze, ravnoteža šećera u krvi postepeno se remeti; obroci koji sadrže šećer više se dobro ne podnose, dolazi do stanja sličnih dijabetesu.

Krom pomaže djelovanju poznatog hormona u krvi – inzulina, te se još naziva i faktorom podnošenja glukoze.

Kod nedostaka kroma su osim toga zapaženi poremećaji rasta, povišenje očnog tlaka i razine kolesterola u krvi, povećanje postotka masnog tkiva u tijelu te nervni i moždani poremećaji. U područjima gdje se hranom unose premale količine kroma, zabilježen je znatan porast oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Preporučeni dnevni unos za krom je 50 do 200 μg za odrasle.

PODIJELI ČLANAK
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on digg
Digg
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE
kako-se-rijesiti-stresa-prije-ispita-djevojka-s-knjigom-na-glavi

Kako se riješiti stresa prije ispita

Tijekom ispitnih sezona mnogi se učenici i studenti pitaju kako se riješiti stresa prije ispita. Ako ste i vi jedan od njih, na pravom ste mjestu! Kako se ne biste vrtjeli u začarnom krugu stresa, važno je osvijestiti osjećaj stresa prije ispita koji se obično manifestira kao trema pred ispit ili čak ide korak dalje i dovodi do ispitne anksioznosti.

acerola-nakon-berbe-voće-s-najvise-vitamina-c

Koje voće ima najviše vitamina C

Ako ste se pitali koje voće ima najviše vitamina C, na pravom ste mjestu! Donosimo top 10 voćaka koje sadrže velike količine prirodnog C vitamina! Zašto ih ne biste uvrstili u prehranu već danas?

Jelovnik za visoki kolesterol

Jelovnik za visoki kolesterol ne treba biti kompliciran niti iz njega moraju biti izdvojene sve ukusne namirnice. I dalje možete uživati u hrani, a vjerojatno ćete otkriti i neke nove okuse, za koje do sada niste znali da postoje.