Krom: esencijalan mineral za normalnu funkciju organizma

krom

Krom: esencijalan mineral za normalnu funkciju organizma

Krom je esencijalan mineral koji je potreban za normalan metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Pripada skupini elemenata u tragovima koje organizam treba u količini manjoj od 100 miligrama na dan. Sudjeluje u nizu značajnih bioloških procesa koji se svakodnevno odigravaju u našem tijelu.

Najznačajniju ulogu ima u povećavanju metabolizma glukoze, odnosno šećera, pojačavajući djelovanje inzulina i povećavajući osjetljivost staničnih receptora na inzulin. Na taj način omogućuje da inzulin bolje obavlja svoju funkciju u prijenosu šećera iz krvi u stanice tkiva. To dovodi do stabilizacije razine šećera u krvi, smanjuje rizik naglog porasta i pada šećera u organizmu, te se šećer bolje iskorištava kao pogonsko gorivo za stvaranje energije u stanicama. Istovremeno se usporava njegova pretvorba u masne naslage.

Vjeruje se da krom može smanjiti tjelesnu težinu osobe tako da smanjuje količinu masti u tijelu, te da potiskuje apetit i stimulira proizvodnju topline u tijelu gdje se povećava potrošnja energije što može doprinijeti gubitku tjelesne težine.

Kako osigurati dovoljno kroma?

Količina kroma u hrani je različita i određena je za mali broj namirnica. Njegov najbolji prirodni izvor je pivski kvasac, no veliki broj ljudi ga ne podnosi, jer često izaziva probavne tegobe, nadutost i mučninu. Također ga ima i u telećoj jetri, krumpiru u ljusci, kruhu od integralnog brašna, mrkvi, brokuli, jabuci, kukuruzu, banani, špinatu, kupusu i naranči. Slatke namirnice siromašne su kromom, a mogu pridonijeti i njegovu gubitku iz tijela.

Krom i njegov nedostatak

Hranom obično unesemo oko 50μg kroma na dan, dok pretpostavljene potrebe za tim mineralom iznose čak i do 200 μg. Niti u jednoj namirnici nema ga u naročito velikoj količini. Kako je njegova iskoristivost iz hrane relativno mala, uz iscrpljenost tla te kod povećanog unosa šećera i masnoća, moguć je njegov nedostatak u tijelu.

Razina kroma u tkivu se smanjuje s godinama, pa se njegov nedostatak može povezati s povećanjem broja oboljelih od šećerne bolesti u starosti. Iako je tijelu potreban u vrlo malim količinama, ima presudan utjecaj na metabolizam šećera. Naime, kako sudjeluje u metabolizmu glukoze, ravnoteža šećera u krvi postepeno se remeti; obroci koji sadrže šećer više se dobro ne podnose, dolazi do stanja sličnih dijabetesu.

Krom pomaže djelovanju poznatog hormona u krvi – inzulina, te se još naziva i faktorom podnošenja glukoze.

Kod nedostaka kroma su osim toga zapaženi poremećaji rasta, povišenje očnog tlaka i razine kolesterola u krvi, povećanje postotka masnog tkiva u tijelu te nervni i moždani poremećaji. U područjima gdje se hranom unose premale količine kroma, zabilježen je znatan porast oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Preporučeni dnevni unos za krom je 50 do 200 μg za odrasle.

AUTOR
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Reddit
Digg
StumbleUpon
Tumblr
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

PROČITAJ I OVO
zelena kava

Zelena kava: što je i kada se koristi?

Vjerojatno ste već nekada čuli ili čitali o zelenoj kavi, pogotovo u kontekstu gubitka tjelesne težine tj. mršavljenja. Zelena kava nije neka egzotična sorta dobivena