Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana
acerola voće s vitaminom c

Koje voće ima najviše vitamina C?

Ako ste se pitali koje voće ima najviše vitamina C, na pravom ste mjestu! Poznato je od davnina da vitamin C djeluje preventivno na pojavu bolesti, a voće koje ima najviše vitamina C smatra se najboljim štitom organizma i odličnim prirodnim sredstvom za jačanje imuniteta. Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su zadužene za zaštitu tijela od pojave bolesti i različitih infekcija kojima smo svakodnevno potencijalno izloženi.

Istraživanja su pokazala da će oni koji svakodnevno uzimaju vitamin C imati 50% veće šanse obraniti tijelo od virusa prouzrokovanih prehladama. U slučaju da se ipak razbole, njihov opravak će biti osam puta brži od onih koji ne uzimaju prirodne dodatke prehrani u obliku vitamina C.

Vitamin C snažan je antioksidans topiv u vodi. Nalazi se u velikom broju namirnica, a njegova koncentracija najveća je u voću. Osim što ima pozitivne učinke na zdravlje i ljepotu kože, ima brojne pozitivne učinke na imunološki sustav. Također, važan je za sintezu kolagena, zdravlje kosti, zubi i vezivnog tkiva.

Budući da ljudsko tijelo ne može samo proizvoditi niti skladištiti vitamin C, važno ga je redovito unositi u tijelo putem prehrane ili kroz dodatke prehrani.

Preporučeni dnevni unos vitamina C je minimalno 80 mg, a u zimsko vrijeme infekcija i prehlada ili kod kroničnih bolesti preporučuje se od 500 mg do 1 grama vitamina C.

Voće s najviše C vitamina

Ako ste i vi među onima kojima prvo padaju na pamet naranče i limuni kada se spomene voće s najviše vitamina C, morate znati da postoji voće koje je puno bogatije vitaminom C, a s kojim većina nije upoznata. Nakon brojnih istraživanja rezultati govore da postoji voće puno bogatije vitaminom C nego što se to do sada mislilo.

U nastavku donosimo popis voća bogatog vitaminom C koje biste trebali početi konzumirati što prije ako želite jaku i snažnu potporu imunološkom sustavu. Dakle, koje voće ima najviše vitamina C?

Acerola

Acerola se smatra jednom od voćki s najviše vitamina prirodnog C vitamina koja je veća od koncentracije u narančama i limunu.

Acerola je odlična alternativa za one koji žele zadovoljiti potrebe vitamina C prirodnim putem. A osim što je bogata antioksidansima, sadrži i hranjive tvari poput vitamina skupine B, željeza, fosfora i kalcija.

Riječ je o biljci koja potječe iz tropskih krajeva Kariba i Meksika, a često je nazivaju i “trešnjom”, budući da njezini plodovi podsjećaju na trešnju koja raste na našim područjima. U mjestima iz kojih potječe, koristi se već nekoliko stotina godina u svrhu tradicionalnog liječenja, a zbog bogatstva prirodnog C vitamina najčešće se koristi u tradicionalnom liječenju gripe i prehlada.

Nakon berbe, bobice acerole brzo gube svježinu i raspadaju se pa ih je jako teško sačuvati, skladištiti i dopremiti u svježem obliku do naših krajeva. Upravo zbog toga, acerola se najčešće koristi kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili praha.

Acai bobice

Acai bobice mnogi svrstavaju na sami tron bobica zbog svoje iznimne ljekovitosti. Svaka bobica sadrži veliku dozu antioksidansa, aminokiselina i nutrijenata.

Budući da podsjećaju na borovnice, lako ih je zamijeniti, no ono što je neobično kod acaija, a svakako i ono što je njezina prednost, je to što sadrži proteine.

Osim velikih količina vitamina C, može se pohvaliti i bogatstvom vitamina A, B, E i D te magnezijem, kalijem i bakrom. Provedena znanstvena istraživanja govore da acai prednjači po broju antioksidansa promatrajući borovnice, brusnice, kupine, maline i jagode.

Zbog sadržaja velikog broja hranjivih tvari daje značajnu potporu imunološkom sustavu, podiže razinu energije, doprinosi zdravlju kože, kose i očiju, pomaže kod nesanice i kod tegoba povezanih s probavom.

Acai bobice potječu iz Srednje i Južne Amerike, a rastu na visokim palmama. Nakon berbe potrebno ih je odmah pripremiti za proces sušenja pa se na našem tržištu obično nalaze u sušenom obliku, u obliku dodataka prehrani kao kapsule te u obliku praha za korištenje u smoothiejima, žitaricama i kod ostale pripreme hrane.

Zbog iznimnih blagodati nalaze se na popisu superhrane pa nemojte dvojiti. Isprobajte ih odmah u obliku sušenog voća, praha ili kapsula i uvjerite se u njihovu moć.

Aronija

U posljednje vrijeme aronija je otkrivena kao namirnica koja se može pohvaliti ogromnim antioksidativnim svojstava.

Prema ORAC-ovim jedinicama kojima se mjeri količina antioksidansa u namirnicama, zadivljujuće je da se u 100 grama aronije može pronaći preko 16.000 ORAC-ovih jedinica. Uspoređujući spomenutu količinu s idealnom dnevnom potrebom ORAC-ovih jedinica koja se kreće od 3000 do 5000, dolazimo do zaključka da aronija posjeduje nevjerojatnu snagu. Naime, dnevno je potrebno pojesti 20 do 30 bobica kako se bi se zadovoljile spomenute potrebe organizma za antioksidansima.

Od vitamina, ističe se vitamin C te ga slijede i vitamini A, vitamini skupine B i vitamin K, dok su od minerala najzastupljeniji željezo, cink, mangan i magnezij.

Budući da sadrži veliku količinu antioksidansa ima ogromno antikancerogeno djelovanje i jača imunitet, a osim toga koristi se za poboljšanje kognitivnih funkcija, kao pomoć kod probavnih tegoba, za zdravlje srca i krvnih žila, reguliranje krvnog tlaka, kao prevencija dijabetesa te za sprečavanje starenja.

Gledajući povijest, njezina ljekovitost prepoznata je od naroda Sjeverne Amerike. Indijanci su sušili ubrane plodove i koristili ih u svrhu liječenja želučanih i probavnih tegoba, a njezine listove koristili su da bi zaustavili krvarenje. Početkom 20-og stoljeća počela se koristiti u Rusiji i Njemačkoj, a nakon toga i u cijeloj Europi.

Iako se najčešće koristi u obliku matičnog soka, njezina primjena proširena je i na korištenje u obliku čajeva, praha i kapsula kao dodatak prehrani.

Camu camu

Camu Camu, plodovi neobičnog imena, voće je s najviše C vitamina. Riječ je o tropskom drvetu bobičastih plodova koje raste u Peruu, uz rijeku Amazonu. U posljednje vrijeme sve je prepoznatljivije zbog velike količine prirodnih vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari, a neki camu camu nazivaju i prirodnom kapsulom vitamina.

Svježi plod camu camu sadrži dva do tri grama vitamina C u 100 grama, što je čak 30 puta više od dnevnih potreba te 60 puta više C vitamina nego u naranči. Osim C vitamina, sadrži i ostale tvari koje se mogu pohvaliti terapeutskim učincima, a to su: beta karoten, željezo, kalcij, kalij, fosfor i drugi.

Koristi se za jačanje imuniteta te ima antivirusno i antibakterijskom djelovanje. Podržava zdravlje očiju i potiče živčani sustav tako da osigurava dobro raspoloženje. Smatra se da je plod Camu Camu stabla najbogatiji prirodnim oblikom vitamina C i općenito voće s najviše C vitamina.

Budući da je riječ o tropskoj biljci koju je teško transportirati do naših krajeva, obično se koristi u prerađenom obliku. Osim u obliku praha, često se koristi i u obliku kapsula kao dodatak prehrani u obliku prirodnog c vitamina.

Šipak

Na našim prostorima šipak se obično koristi u obliku čaja kod prehlada te virusnih i bakterijskih infekcija. Smatra se da minijaturni plodovi šipka sadrže više C vitamina od poznatijih voćala naranče i limuna. A ono što je još jedna od njegovih prednosti koja ga ističe i po kojoj je prepoznatljiv jest da se njegovim kuhanjem koncentracija prirodnog C vitamina dodatno povećava.

Šipak se još naziva i divljom ružom i može se ubrati na našim područjima. Osim obilja vitamina C, sadrži i flavonoide (prirodne kemikalije koje pomažu u sprječavanju upala) te vitamine A, B i E te magnezija i selena.

Osim što pomaže kao prevencija i pomoć u liječenu virusnih i bakterijskih infekcija, šipak se koristi u otklanjanju dišnih tegoba poput astme, reumatskih bolova i probavnih tegoba. Možete ga koristiti u slučaju povišenog LDL kolesterola, za regulaciju šećera u krvi te kod želučanih tegoba.

U slučaju da se uputite u branje šipka, plodove berite bez stapki. No vrijeme branja valja prilagoditi kada postignu jarku crvenu boju i prije nego što postanu mekani.

Odmah nakon berbe ih primjereno skladištite, odnosno osušite i upotrijebite za čaj. Smatra se da dvije šalice šipka dnevno mogu zamijeniti upotrebu multivitamina!

Goji bobice

Goji bobice koriste se u kineskoj medicini već stoljećima, a potječu s Himalaje. U posljednje vrijeme osvojile su naše tržište i ostatak Europe, a moramo priznati i s pravom! Njihova moć prepoznata je zbog velikih antioksidativnih i nutritivnih svojstava što svjedoči i njihov drugi naziv “crveni dijamanti” kako ih zovu u Aziji gdje se široko koriste.

Kod uzgoja ih još zovu i “vučje bobice”, a riječ je grmolikoj biljci koja može narasti i do tri metra u visinu. Plod goji krasi duguljasta bobica posebne narančastocrvene boje, duga do dva centimetra. Svaka bobica ima otprilike od 10 do 60 sjemenki.

Zovu ih još i “sretne bobice” jer njihovom konzumacijom možemo popraviti raspoloženje, otpornost organizma i energiju. Osim što sadrže čak osamnaest aminokiselina, od čega je njih osam esencijalnih, od vitamina i minerala ističu se vitamin C i željezo.

Iako ih se ne može smatrati lijekom, jedan su od najboljih dodataka prehrani koji može pomoći u postizanju ravnoteže cijelog organizma. Danas se mogu nabaviti u trgovinama zdrave hrane u svom sušenom obliku.

Jagode

Malo tko može odoljeti ukusnim crvenim jagodama koje u trenu asociraju na ljeto i lijepo vrijeme. No, osim predivnih boja i okusa koji osvaja, jagode su jedno od nutrijentima najbogatijeg voća. Malo tko zna da sadrže velike količine prirodnog C vitamina i da pogoduju održavanju vitke linije.

Prvi put se spominju u 18. stoljeću, a smatra se da su nastale miješanjem dviju vrsta jagoda – onima iz Sjeverne Amerike i iz Čilea. Botanički gledano, zanimljivo je spomenuti da jagode ne pripadaju ni voću ni povrću već predstavljaju cvat na stabljici.

U 100 grama jagoda nalazi se svega 32 kcal što ih čini idealnom potporom za zdravo mršavljenje. No, ono što ih definitivno ističe je to što u sebi kriju velike zalihe vitamina C – u 100 grama sadrže čak 60 grama vitamina C.

Obiluju velikom količinom antioksidansa, a njihovim konzumiranjem možete smanjiti rizik od pojave različitih zdravstvenih tegoba – smanjiti šećer u krvi, poboljšati zdravlje srca i sniziti štetan kolesterol.

Papaja

Voće puno vitamina C je i papaja! Još je poznata i kao “anđeosko voće” nakon što je tako prozvana od Kristofora Kolumba. Potječe iz Srednje Amerike i Meksika, a kao pravo tropsko voće najbolje uspijeva upravo u tropima.

Stablo podrijetlom iz tropskih krajeva Kariba, Floride i Meksika daje žuti plod posebnog okusa i nutritivno bogatog sastava.

Odličan je izvor prirodnog C vitamina, a jedna srednja voćka daje 224 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Osim toga, dobar je izvor vitamina A, B i E te magnezija i bakra.

Može se pohvaliti antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, pomaže u održavanju zdravlja srca i očiju te potiče probavu. Zbog sadržaja protuupalnih enzima koristi se kod reumatoidnog artritisa. Također, koristi se u službi ljepote, za lijepu kožu i zdravu kosu.

Može se nabaviti u gotovo svim prodavaonicama, a najukusniji je kada se priprema kao voćna salata u kombinaciji s ostalim voćem.

Ananas

Prvi ananas uzgojen je od domorodaca iz Sjeverne Amerike, a zanimljivo je spomenuti da je danas jedna od najmanje onečišćenih voćaka. Naime, budući da je riječ o otpornoj biljci debele kore, lako se uzgoja i za njegov uzgoj nisu potrebni pesticidi.

Ananas ima relativno nisku kalorijsku vrijednost (na 100 grama ananasa dolazi samo 50-ak kcal), a s druge strane krasi ga velika količina vitamina i minerala.

Od svih hranjivih vrijednosti, ističe se obilje vitamina C – 100 grama ananasa sadrži 50 mg C vitamina. Budući da je vitamin C potreban u tijelu kao glavni protein za izgradnju kože, kostiju, krvnih žila i svih organa, dobra je informacija da ga možete unijeti potpuno prirodno kroz ovu voćku. Uz vitamin C, tu se nalazi i mangan i kalij te vitamin A.

Zahvaljujući brojnim provedenim istraživanjima danas znamo da se ananas koristi za poticanje dobre probave, liječenje artritisa zbog sastojka bromelaina koji se može pohvaliti protuupalnim svojstvima te općenito za jačanje imuniteta.

Iako je riječ o tropskoj biljci, njegovo korištenje nije nam strano. Već se dugo koristi i u našoj kuhinji, a najčešće se priprema u obliku voćnih salata te kao sastojak različitih slastica.

Crni ribiz

Crni ribiz je još jedno voće bogato vitminom C! Već je odavno prepoznat na našem području, prava je riznica vitamina i minerala korisnih za naše zdravlje. Njegova zanimljiva povijest seže u srednju i istočnu Europu gdje je počeo rasti samoniklo, kao što je to slučaj i danas. Obično se može naći u voćnjacima i vrtovima u područjima blage klime.

Kao i svi navedeni prethodnici i crni ribiz je prepun prirodnog C vitamina. U jednoj žlici bobica crnog ribiza nalazi se čak 75% dnevnog unosa vitamina C. Osim njega, ističe se antocijanin, važan antioksidans zaslužan za zdravlje srca i dobru cirkulaciju.

Može se koristiti za detoksikaciju organizma, a potiče dobar rad jetre i mokraćnih puteva. Također, koristi se kod upale grla te za liječenje reumatskih bolesti. Zanimljivo je spomenuti da sadrži i vitamin J, a riječ je o vitaminu snažnog antibakterijskog djelovanja koji pomaže u liječenju infekcija dišnih puteva i plućnih bolesti.

Najčešće se konzumira u obliku soka, a osim bobica mogu se koristiti i ostali dijelovi biljke. Iako je to moguće, rijetko se koristi i kao čaj.

Simptomi nedostatka vitamina C

Simptomi nedostatka vitamina C uključuju čestu pojavu infekcija, modrica, krvarenja desni, anemiju, teže zacjeljivanje rana te u konačnici skorbut koji, iako se danas rijetko javlja, može pogoditi one koji boluju od kroničnih bolesti ili su često na rigoroznim dijetama.

Simptomi skorbuta manifestiraju se od pojačanog krvarenje, oteknuća zubnog mesa, krvnih podljeva i promjene na kostima do jake anemije zbog pada željeza.

Sintetski ili prirodni C vitamin

Vitamin C dostupan je u prirodnom i sintetskom obliku. Ako tijekom dana ne stignete konzumirati velike količine voća i povrća kako biste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminom C ili vam njegovo konzumiranje u većim količinama teško pada, postoji rješenje. Dobra vijest je da prirodni C vitamin iz voća možete lako nadoknaditi prirodno kroz dodatke prehrani koji pružaju prirodnu dozu vitamina C.

Naime, postoje dodaci prehrani s prirodnom koncentracijom C vitamina uz koje ćete lako nadoknaditi vitamin C i to učiniti na potpuno prirodan način.

Birajte voće bogato vitaminom C ili one dodatke koji sadrže biljne ekstrakte iz spomenutog voća i oboružajte se s prirodnim C vitaminom koji štiti stanice od oksidativnog stresa, smanjuje umor, povećava energiju, doprinosi normalnoj potpori živčanog i imunološkog sustava te pojačava apsorpciju željeza, što je iznimno važno u slučaju pomanjkanja željeza ili anemije.

Foto: Canva

PROČITAJ I OVO
AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email