Koenzim Q10: 6 prirodnih izvora s najvećom koncentracijom ove važne hranjive tvari

Koenzim Q10: 6 prirodnih izvora s najvećom koncentracijom ove važne hranjive tvari

Koenzim Q10, između ostalog, igra vitalnu ulogu u neutraliziranju slobodnih radikala i smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti.

Koenzim Q10, također nazvan CoQ10, je hranjiva tvar topljiva u mastima koja pomaže tijelu u stvaranju stanične energije. Naše ga tijelo stvara prirodno, ali s godinama se ta proizvodnja smanjuje. Vjeruje se da koenzim Q10 nudi mnoštvo zdravstvenih blagodati, uključujući promicanje zdravlja srca i mozga, smanjujući rizik od karcinoma i stimulirajući cjelokupno zdravlje.

Drugim riječima, koenzim Q10 je neophodan za obavljanje nekoliko bioloških funkcija u tijelu. Djeluje kao antioksidans i igra vitalnu ulogu u neutraliziranju slobodnih radikala, štiti stanice od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti. Također je uključen u stvaranje adenozin trifosfata (ATP) koji prenosi energiju unutar stanica.

Prisutan je u svim stanicama, međutim, u najvećim se koncentracijama nalazi u vitalnim organima kao što su srce, bubrezi, pluća i jetra gdje su potrebe za energijom veće. Osim u dodacima prehrani, koenzim Q10 možete pronaći i u mnogim prirodnim izvorima poput određenih namirnica.

 

6 prirodnih izvora koenzima Q10

  1. Iznutrice

Koenzim Q10 živi u stanicama u tijelu, uglavnom koncentriranim u vitalnim organima. To znači da meso životinjskih organa ima najviše količine CoQ10 na 100 grama. Na primjer, goveđe srce ima 11,3 miligrama, a goveđa jetra 3,9 miligrama. Pileće srce ima 9,2 miligrama, a jetra 11,6 miligrama.

  1. Masna riba

Masna riba poput pastrve, skuše i srdele sadrži koenzim Q10. Skuša ima oko 6,75 miligrama na 100 grama, a pastrva 0,85 miligrama.

  1. Meso

Nisu samo iznutrice te koje osiguravaju dobre količine koenzima Q10. Budući da živi u cijelom tijelu, prisutan je u svim oblicima mesa. Govedina nudi oko 3,1 miligrama na 100 grama, piletina ima 1,4 miligrama, a svinjetina 2,4 miligrama.

 

  1. Soja

Proizvodi od soje poput tofua, sojinog mlijeka i jogurta od soje dragocjeni su izvor proteina za ljude koji ne jedu meso. Soja također ima mnoge druge vitamine i minerale, kao i koenzim Q10. Kuhana soja ima 1,2 miligrama na 100 grama. Ostali proizvodi od soje sadrže manje, s tofuom od 0,3 miligrama i sojinim mlijekom od 0,25 miligrama.

  1. Voće i povrće

Zajedno s mnogim drugim vitaminima i mineralima, puno povrća sadrži i koenzim Q10. No, osobito se brokula može pohvaliti visokim sadržajem koenzima Q10 koji iznosi 0,6 do 0,86 miligrama na 100 grama. Što se tiče voća, naranča srednje veličine sadrži 0,3 miligrama ovog hranjivog sastojka, dok 1 šalica sirovih jagoda može pružiti čak 0,2 miligrama

  1. Orašasti plodovi i sjemenke

Uz proteine i masnoće zdrave za srce te druge važne hranjive sastojke, orašasti plodovi i sjemenke također pružaju izvjesnu količinu koenzima Q10. Pistacije imaju oko 2 miligrama CoQ10 na porciju od 100 grama, kikiriki ima 2,6 miligrama, a sjemenke sezama 1,7 miligrama.

PODIJELI ČLANAK
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on digg
Digg
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE
kako-se-rijesiti-stresa-prije-ispita-djevojka-s-knjigom-na-glavi

Kako se riješiti stresa prije ispita

Tijekom ispitnih sezona mnogi se učenici i studenti pitaju kako se riješiti stresa prije ispita. Ako ste i vi jedan od njih, na pravom ste mjestu! Kako se ne biste vrtjeli u začarnom krugu stresa, važno je osvijestiti osjećaj stresa prije ispita koji se obično manifestira kao trema pred ispit ili čak ide korak dalje i dovodi do ispitne anksioznosti.

acerola-nakon-berbe-voće-s-najvise-vitamina-c

Koje voće ima najviše vitamina C

Ako ste se pitali koje voće ima najviše vitamina C, na pravom ste mjestu! Donosimo top 10 voćaka koje sadrže velike količine prirodnog C vitamina! Zašto ih ne biste uvrstili u prehranu već danas?

Jelovnik za visoki kolesterol

Jelovnik za visoki kolesterol ne treba biti kompliciran niti iz njega moraju biti izdvojene sve ukusne namirnice. I dalje možete uživati u hrani, a vjerojatno ćete otkriti i neke nove okuse, za koje do sada niste znali da postoje.