Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana

Koenzim Q10: 6 namirnica bogatih ovim antioksidansom

Koenzim Q10, također nazvan CoQ10, je hranjiva tvar topljiva u mastima koja pomaže tijelu u stvaranju stanične energije. Naše ga tijelo stvara prirodno, ali s godinama se ta proizvodnja smanjuje. Vjeruje se da koenzim Q10 nudi mnoštvo zdravstvenih blagodati, uključujući promicanje zdravlja srca i mozga, smanjujući rizik od karcinoma i stimulirajući cjelokupno zdravlje.

Snažan antioksidans

Drugim riječima, koenzim Q10 je neophodan za obavljanje nekoliko bioloških funkcija u tijelu. Djeluje kao antioksidans i igra vitalnu ulogu u neutraliziranju slobodnih radikala, štiti stanice od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti. Također je uključen u stvaranje adenozin trifosfata (ATP) koji prenosi energiju unutar stanica.

Prisutan je u svim stanicama, međutim, u najvećim se koncentracijama nalazi u vitalnim organima kao što su srce, bubrezi, pluća i jetra gdje su potrebe za energijom veće. Osim u dodacima prehrani, koenzim Q10 možete pronaći i u mnogim prirodnim izvorima poput određenih namirnica.

Koenzim Q10: 6 prirodnih izvora

  1. Iznutrice

Koenzim Q10 živi u stanicama u tijelu, uglavnom koncentriranim u vitalnim organima. To znači da meso životinjskih organa ima najviše količine CoQ10 na 100 grama. Na primjer, goveđe srce ima 11,3 miligrama, a goveđa jetra 3,9 miligrama. Pileće srce ima 9,2 miligrama, a jetra 11,6 miligrama.

  1. Masna riba

Masna riba poput pastrve, skuše i srdele sadrži koenzim Q10. Skuša ima oko 6,75 miligrama na 100 grama, a pastrva 0,85 miligrama.

  1. Meso

Nisu samo iznutrice te koje osiguravaju dobre količine koenzima Q10. Budući da živi u cijelom tijelu, prisutan je u svim oblicima mesa. Govedina nudi oko 3,1 miligrama na 100 grama, piletina ima 1,4 miligrama, a svinjetina 2,4 miligrama.

 

  1. Soja

Proizvodi od soje poput tofua, sojinog mlijeka i jogurta od soje dragocjeni su izvor proteina za ljude koji ne jedu meso. Soja također ima mnoge druge vitamine i minerale, kao i koenzim Q10. Kuhana soja ima 1,2 miligrama na 100 grama. Ostali proizvodi od soje sadrže manje, s tofuom od 0,3 miligrama i sojinim mlijekom od 0,25 miligrama.

  1. Voće i povrće

Zajedno s mnogim drugim vitaminima i mineralima, puno povrća sadrži i koenzim Q10. No, osobito se brokula može pohvaliti visokim sadržajem koenzima Q10 koji iznosi 0,6 do 0,86 miligrama na 100 grama. Što se tiče voća, naranča srednje veličine sadrži 0,3 miligrama ovog hranjivog sastojka, dok 1 šalica sirovih jagoda može pružiti čak 0,2 miligrama

  1. Orašasti plodovi i sjemenke

Uz proteine i masnoće zdrave za srce te druge važne hranjive sastojke, orašasti plodovi i sjemenke također pružaju izvjesnu količinu koenzima Q10. Pistacije imaju oko 2 miligrama CoQ10 na porciju od 100 grama, kikiriki ima 2,6 miligrama, a sjemenke sezama 1,7 miligrama.

PROČITAJ I OVO
AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email