Kiselost organizma

Kiselost organizma

Kiselost organizma ili koncept pH faktora poznat je već tisućama godina i zasniva se na teoriji da je čovjekovo zdravlje direktno povezano i ovisi od toga na kojem nivou kiselosti odnosno lužnatosti je tijelo. Ukoliko je tijelo previše kiselo, tj. ne postoji balans, tada dolazi do poremećaja koji se manifestiraju u obliku značajnog broja oboljenja.

Anti-fiziološkim načinom prehrane (pretežno hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću tijelo stvara kiselu sredinu slabo opskrbljenu kisikom.

 

 

KAKO POSTAJEMO „PREKISELI”?

Suvremena ishrana obiluje namirnicama koje stvaraju kiselu reakciju u tijelu. To su, npr. prevelika količina proteina životinjskog porijekla, šećer, bijelo brašno, namirnice bogate škrobom, masna hrana i sve namirnice koje sadrže konzervanse i aditive, zatim alkoholna pića, gazirani napici… Sve što unosimo u sebe, ima utjcaj na vrijednost pH krvi. Veliko zagađenje životne okoline i ovdje, nažalost, igra veliku ulogu. Prevelike količine sumpornih spojeva u zraku ili prezasićenje zemljišta umjetnim gnojivima utjeće da, uz namirnice koje inače povećavaju kiselost krvi i zagađenost zraka, vode i tla doprinosi istom problemu. Voće, povrće, voda i zrak loše kvalitete, još više otežavaju uspostavljanje pH balansa. Naravno postoji voće, povrće i bilje koje je izuzetno alkalno, međutim nažalost teško možemo biti sigurni da potjeće iz organskog i biodinamičkog uzgoja. Ako nema sigurno porijeklo tada je obično nutritivno vrlo siromašno i zagađeno pesticidima što samo može pogoršati zdravlje organizma.

Stanična kiselost istiskuje kisik, a pomanjkanje kisika u stanicama stvara kiselu sredinu. Dr. Warburg, dobitnik Nobelove nagrade, je rekao:

Pomanjkanje kisika i kiselost su dvije strane iste medalje: ako netko ima jedno, ima i drugo”. 

Ako imate previsoku kiselost, automatski će vam nedostajati kisika u organizmu; ako vam nedostaje kisika imat ćete zakiseljen organizam.

Kisela sredina je sredina bez kisika. Alkalnost organizma ovisi o tome što jedemo. Da bismo se ispravno hranili, potrebno je osigurati odprilike 60% alkalne prehrane i izbjegavati proizvode koji su u većini kiseli.

 

“Sve takozvane prirodne smrti nisu ništa drugo nego terminalna točka zasićenosti tijela kiselošću”, – George W. Crile iz Clevelanda, jedan od najpriznatijih kirurga na svijetu.

 

“Nisu važna bezbrojna imena bolesti, nego činjenica da one sve proizlaze iz osnovnog uzroka: previše kiselosti u tijelu.” – Dr. Theodore A. Baroody, knjiga “Alkaliziraj ili umri”

PODIJELI ČLANAK
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on digg
Digg
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE
kako-se-rijesiti-stresa-prije-ispita-djevojka-s-knjigom-na-glavi

Kako se riješiti stresa prije ispita

Tijekom ispitnih sezona mnogi se učenici i studenti pitaju kako se riješiti stresa prije ispita. Ako ste i vi jedan od njih, na pravom ste mjestu! Kako se ne biste vrtjeli u začarnom krugu stresa, važno je osvijestiti osjećaj stresa prije ispita koji se obično manifestira kao trema pred ispit ili čak ide korak dalje i dovodi do ispitne anksioznosti.

acerola-nakon-berbe-voće-s-najvise-vitamina-c

Koje voće ima najviše vitamina C

Ako ste se pitali koje voće ima najviše vitamina C, na pravom ste mjestu! Donosimo top 10 voćaka koje sadrže velike količine prirodnog C vitamina! Zašto ih ne biste uvrstili u prehranu već danas?

Jelovnik za visoki kolesterol

Jelovnik za visoki kolesterol ne treba biti kompliciran niti iz njega moraju biti izdvojene sve ukusne namirnice. I dalje možete uživati u hrani, a vjerojatno ćete otkriti i neke nove okuse, za koje do sada niste znali da postoje.