kako poboljšati pamćenje

Dr. Brozina: Kako poboljšati pamćenje uz ove 4 biljke

AUTOR: ALENKA BROZINA, M.D, SPECIJALIST INTERNE MEDICINE, SUBSPECIJALIST KARDIOLOG, SAVJETNIK U DIJETOTERAPIJI I NUTRICIONIZMU

U današnje su doba naše brojne obaveze rezultirale izrazito užurbanim tempom života, zbog čega se često pitamo kako poboljšati pamćenje, koncentraciju i općenito – moždane funkcije. U cijeloj toj „zavrzlami obaveza“ ne čudi da se sve češće osjećamo mentalno iscrpljenima i zaboravljivima. Stres nije rezerviran samo za zaposlene i one pod pritiskom poslovnih rokova. Studenti su također pod velikim stresom, pogotovo u vrijeme ispita i kolokvija.

Mozak je naš najaktivniji organ koji neprekidno koordinira fizičke funkcije, stvara misli i pohranjuje sjećanja. Dvije su činjenice pritom posebno interesantne – procjenjuje se da ljudski mozak sadrži oko 10 milijardi živčanih stanica i, unatoč toj ogromnoj brojci, naše kongitivne sposobnosti počinju opadati nakon 27. godine života.

Kako bismo očuvali njegove funkcije potrebno je pronaći „psihofizički“ balans koji osim uravnotežene prehrane i tjelesne aktivnosti podrazumijeva i umanjenje stresa. No, kako je to ponekad „nemoguća misija“, većina ljudi poseže za suplementima koji bi im u tome mogli pomoći.

kako poboljšati pamćenje dodacima prehrani

Koje dodatke prehrani odabrati?

Kada biramo dodatke prehrani koji će služiti kao podrška našim kognitivnim sposobnostima, trebali bismo se fokusirati na korištenje suplemenata koji sadrže vitamine B kompleksa. No valja spomenuti da postoje i drugi sastojci biljnog podrijetla koji mogu pomoći u poboljšanju naših mentalnih performansa.

Ekstrakt biljke bakope

Biljka bakopa stoljećima se koristi u ajurvedskoj medicini, sama ili u kombinaciji s drugim biljkama, kao pospješivač pamćenja i učenja, te kao sedativ i antiepileptik. Ona sadrži aktivne sastojke alkaloide, saponine, bakozide i sterole koji potiču koncentraciju i pamćenje, te održavaju psihičku ravnotežu, povećavaju budnost i pomažu kod rješavanja poremećaja pažnje. Također, rezultati nekih istraživanja sugeriraju da bi njezin ekstrakt mogao doprinijeti u liječenju Alzheimerove bolesti i drugih neuroloških poremećaja, iako je potrebno još detaljnijih istraživanja kako bi ti rezultati bili potvrđeni.

bakopa

Ekstrakt gotu kole (centele)

Ključna komponenta ove biljke su aziotikozidi (triterpenoidna tvar) koji imaju antistresno i antianksiozno djelovanje. Aziotikozidi su uključeni u prijenosu živčanih impulsa u mozgu, izazivanju bržeg protoka krvi i bolje opskrbljivanje kisikom. Najnovija istraživanja čak povezuju korištenje gotu kole s većim potencijalom pamćenja.


Moglo bi vas zanimati: Raznovrsna prehrana za bolje pamćenje


Ekstrakt guarane

Guarana je južnoamerička biljna vrsta i kulturološki važna biljka koja daje plodove s velikim potencijalom za primjenu u ljudskom zdravlju. Suhi ekstrakt ove biljke od davnina se koristio zbog stimulirajućeg djelovanja uslijed visoke koncentracije kofeina koji posjeduje, a koji pozitivno djeluje na otklanjanje umora nakon psihofizičkog napora. Također, neka istraživanja pokazala su da flavanoli guarane mogu spriječiti prekomjerni oksidativni stres na gastrointestinalnim razinama. Flavanoli su podskupina flavonoida – prirodnih spojeva koji se nalaze u biljkama.

guarana

Ekstrakt ginko bilobe

Veliki broj istraživanja potvrdio je efikasnost standardiziranih ekstrakata ginka na pamćenje, raspoloženje te poboljšanje kongitivnih sposobnosti starijih osoba. Ekstrakt ginka pozitivno djeluje na sposobnost prisjećanja, vrijeme reakcije, brzinu procesuiranja informacija, ali i na poboljšanje simptoma Alzheimerove bolesti i demencije. Jedna od bitnih funkcija ekstrakta ginka je i bolja prokrvljenost mozga.

Nakon svega pročitanog, sigurno ćete se zapitati koji je najbolji suplement koji biste mogli koristiti? Suplement koji objedinjuje sve ove biljne sastojke kao i vitamine B kompleksu, te koenzim Q10 i melisu (matičnjak) u jednoj kapsuli je MemoMax. Riječ je o hrvatskom proizvodu kojeg podjednako mogu koristiti studenti, zaposlene osobe te umirovljenici – odnosno svi oni koji svakodnevno „naprežu svoje moždane vijuge“.

Izvori:

Fatima U, Roy S, Ahmad S, Ali S, Elkady WM, Khan I, Alsaffar RM, Adnan M, Islam A, Hassan MI. Pharmacological attributes of Bacopa monnieri extract: Current updates and clinical manifestation. Front Nutr. 2022 Aug 18.

Torres, E. A. F. S.Pinaffi-Langley, A. C. C.Figueira, M. S.Cordeiro, K. S.Negrão, L. D.Soares, M. J.da Silva, C. P.Alfino, M. C. Z.Sampaio, G. R., & de Camargo, A. C. (2022). Effects of the consumption of guarana on human health: A narrative reviewCompr Rev Food Sci Food Saf21272– 295.

Foto: Canva

Najčitanije

10% popusta dobrodošlice

Prijavite se na Newsletter i ostvarite 10% popusta* na prvu kupovinu. Budite informirani o aktualnim akcijama i novostima.

*Popusti se ne zbrajaju i ne odnose se na proizvode na akciji i s gratis pakiranjima.

PROČITAJ I OVO
AUTOR
dr. Alenka Brozina

dr. Alenka Brozina

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

https://nutrifito.weebly.com/o-meni.html

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Reddit
Digg
StumbleUpon
Tumblr
Email

Želite 10% popusta?

Prijavite se na Newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupovinu. Informirajte se o aktualnim akcijama i novostima.