Kako ojačati imunitet i pojačati organizam – istražili smo najučinkovitije načine

Kako ojačati imunitet i pojačati organizam – istražili smo najučinkovitije načine

Prošla je godina dana otkad je COVID-19 zabilježen u Hrvatskoj, a kraj pandemije za sada se ne nazire. Još uvijek nemamo imunitet krda, odnosno prirodnu zaštitu od bolesti koja nastaje kada velik postotak populacije postaje imun na zaraznu bolest, bilo zbog toga što je bolest prebolio ili se cijepio. Stoga se s pravom mnogi među nama pitaju; što možemo sami učiniti da bismo podigli vlastiti imunitet i pomogli si u borbi protiv COVIDA-19, ali i ostalih virusa?

 

Kako ojačati imunitet?

Svi dobro znamo da je industrijski prerađena hrana siromašna nutrijentima, zbog čega smo od početka pandemije do danas mogli primijetiti povećani promet na tržnicama i veću potražnju proizvoda s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Većina nas se tako, za podizanje imuniteta, pouzdala u prehranu.

 

Posljednjih godinu dana pazimo da u organizam unesemo što više vitamina C, zbog čega češće jedemo naranče i limune, ali i pijemo čajeve, poput čaja od šipka ili čaja od đumbira. No je li to dovoljno za jačanje imuniteta? Da su normalne okolnosti, vjerojatno bi bilo. Ipak, pandemija ne bira žrtvu, već kosi sve koji joj se nađu na putu, a dokazano kosi brže osobe slabijeg imuniteta. Ono što znamo sa sigurnošću je da dobar imunitet uvelike ublažava simptome raznih bolesti, pa tako i COVIDA-19. Dovoljan razlog da vam prezentiramo nekoliko učinkovitijih metoda za dizanje imuniteta.

 

 

Prirodni pripravci za dizanje imuniteta

Kako podići imunitet dobro su znale naše bake, koje su kod kuće same pravile razne pripravke za jačanje imuniteta. Narodna medicina tako se kune u smjesu češnjaka i meda, koja se uzima svakodnevno, na tašte. Ako želite ojačati imunitet, a pritom izgubiti i koju kilu, onda alternativna medicina preporučuje u vodi zakuhati đumbir, pa dodati limunov sok i med. I kurkuma, odnosno njen aktivni sastojak kurkumin, u kombinaciji s medom povoljno utječe na imunitet. Iako je ova egzotična biljka podrijetlom iz Južne Azije, danas začin od kurkume bez problema možete pronaći u trgovinama široke potrošnje.

 

Kada su u pitanju domaći pripravci za jačanje imuniteta, mnogi zagovaratelji prirodne medicine kunu se u djelotvornost lista masline. Ekstrakt lista masline smatra se jednim od najvećih prirodnih antibiotika, a da biste svom organizmu osigurali izvor oleuropeina, najaktivnijeg ljekovitog spoja iz lista, potrebno je pripremiti čaj od maslinova lišća ili ekstrakt unijeti u organizam kroz tabletu, odnosno kapsulu.

 

Vitamini za imunitet

Ako pak nemate volje spremati prirodne pripravke po bakinoj recepturi, potražite tablete ili kapsule za podizanje imuniteta, koje su jednako učinkovite, a jednostavnije za upotrebu. Na tržištu je dostupno zaista puno vitamina koji se mogu uzimati u kapsulama ili tabletama. Među poznatijima je svakako vitamina D, čija upotreba povećava stvaranje antimikrobnih peptida koji uništavaju staničnu stjenku bakterija, virusa i gljivica. Cink, koji utječe na stvaranje bijelih krvnih stanica, također je važnih sastojak u borbi protiv infekcija. No kada kupujte cink savjetujemo vam da obratite pozornost na njegov oblik jer  kelirani oblik cinka postiže najveću apsorpciju, zbog čega se preporučuje kako sportašima, tako i osobama sklonijima infekcijama.

 

 

Tu je i beta-glukan u kapsulama, čuvar imuniteta. Sinergija sastojaka beta-glukana sa na primjer, vitaminom C, folnom kiselinom, cinkom, selenom i vitaminom D koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, mogu pridonijeti bržem i učinkovitijem otklanjanju bakterijskih i virusnih infekcija te bržem oporavku organizma.

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Reddit
Digg
StumbleUpon
Tumblr
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE