Dr. Alenka Brozina: Indijski tamjanovac za pomoć zglobovima

indijski tamjanovac

Dr. Alenka Brozina: Indijski tamjanovac za pomoć zglobovima

Jeste li ikada čuli za biljku indijski tamjanovac? Čak i ako niste, vjerujemo da je većina ipak upoznata s tamjanom – smolom koja se koristi tijekom različitih religijskih obreda diljem svijeta. Kršćanstvo ga spominje kao jedan od darova  rođenom Isusu, i gotovo je nemoguće zamisliti bogoslužje bez karakterističnog mirisa tamjana. No, blagodati tamjana nisu prepoznate samo u religijskom kontekstu već i kada je u pitanju ljudsko zdravlje. Upravo je indijski tamjanovac njegova najpoznatija vrsta, zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava.

indijski tamjanovac

Podrijetlo i primjena tamjana

Kada govorimo o tamjanu, zapravo podrazumijevamo tamjanovce – izrazito složene botaničke skupine latinskog naziva Boswellia sp. Jedna od bitnijih vrsta je indijski tamjanovac (Boswellia Serrata). Upravo je on jedan od najispitivanijih tamjanovaca u kliničkim studijama. U jednoj se, primjerice, istraživao utjecaj standardiziranog ekstrakta smole koji sadrži bosveličnu kiselinu. Rezultati istraživanja, koje je provedeno na odraslim Japancima, pokazalo je potencijalnu korist dodataka prehrani s tim sastojcima na ublažavanje bolova u koljenima i kontrolu povezanih upalnih stanja organizma.

Indijski tamjan, također zvan i bosvelija, ima nevjerojatno dugu tradiciju upotrebe u indijskoj prehrani i ajurvedskoj medicini. Mirisna smola dobiva se iz bosvelijine kore, te se zbog udjela bosvelične kiseline koristi u terapeutske svrhe.

Indijski tamjanovac kao snažno protuupalno sredstvo

Stanja kod kojih se indijski tamjanovac najčešće koristi su:

  • Osteoartritis – degenerativna bolest zglobova koju karakterizira propadanje zglobne hrskavice.
  • Reumatoidni artritis – kronična upalna bolest vezivnog tkiva, koja se najviše očituje na zglobovima.

Nekoliko kliničkih studija pokazalo je dobrobit i kod bronhijalne astme, te upalnih bolesti crijeva kao što je ulcerozni kolitis.

Ono što čini indijski tamjanovac posebnim u tretiranju navedenih bolesnih stanja je upravo njegov protuupalni učinak, odnosno doprinos smanjivanju upalnog procesa. Istraživanja su pokazala da bosvelija ima protuupalno djelovanje slično kao konvencionalni nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) koji se koriste za upalna stanja. Za to su zaslužne brojne aktivne suspstance, od kojih je najbitnija AKBA (Acetil-11-keto-β-bosvelična kiselina). Ona djeluje tako da sprečava nastanak upalnih medijatora kao što su leukotrijeni, humana leukocitna elastaza,katepsin G i acetilkolinesteraza. Upravo su ovi upalni medijatori odgovorni za nastanak brojnih tegoba kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Zašto dati prednost Bonelin Flex-u?

Ako postojećim aktivnim tvarima indijskog tamnjanovca dodamo glukozamin – osnovni gradivni materijal zglobnih struktura, MSM – sastojak vezivnog tkiva koštanih struktura, te hijaluronsku kiselinu čija se proizvodnja starenjem organizma smanjuje  – što dovodi do smanjenja viskoznosti i pojačanog „razrjeđivanja“ zglobne tekućine – dobivamo odličan preparat za tretiranje tegoba kod osteoartiritisa i reumatoidnog artritisa. Upravo je takav preparat Bonelin Flex. Uz navedene sastojke, u  formulaciju su dodani i vitamin C, vitamin D3, mangan, te ekstrakt crnog papra BioPerine.

Moglo bi vas zanimati: Glukozamin: vaš saveznik za zdravija koljena

Međutim, osobe koje koriste lijekove protiv zgrušavanja krvi tipa varfarin (Martefarin) ili NOAK (Eliquis, Pradaxa, Xarelto), moraju se obavezno konzultirati sa svojim liječnikom prije početka korištenja bilo kojeg preparata koji sadrži bosveliju.

Foto: Canva, Karolina Grabowska (Pexels)

AUTOR
dr. Alenka Brozina

dr. Alenka Brozina

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

https://nutrifito.weebly.com/o-meni.html

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Reddit
Digg
StumbleUpon
Tumblr
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

PROČITAJ I OVO
zelena kava

Zelena kava: što je i kada se koristi?

Vjerojatno ste već nekada čuli ili čitali o zelenoj kavi, pogotovo u kontekstu gubitka tjelesne težine tj. mršavljenja. Zelena kava nije neka egzotična sorta dobivena