Imunološki sustav

Imunološki sustav

munološki sustav jest sustav organa i stanica koji štiti tijelo od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita) njihovih kemijskih supstanci (toksina), kao i vlastitih izmjenjenih i istrošenih stanica.

Zdrav imunološki sustav osnovni je preduvjet dobrog zdravlja. Zbog toga mora stvoriti posebne tvari -antitijela i stanice imunološke zaštite koji pomažu u neutraliziranju aktivnosti uzročnika bolesti i zapamtiti infekciju do koje je došlo u organizmu.

Što narušava imunitet?

Određene namirnice i utjecaji iz okoliša mogu naškoditi imunološkom sustavu. Prevelik unos šećera, hrana bogata konzervansima i aditivima, pretilost, manjak tjelesne aktivnosti, previše masnoća, osobito životinjskoga podrijetla su čimbenici koji utječu na slabljenje imunološkog sustava.

 

Izuzetno je važno održavati normalnu funkciju imunološkog sustava jer na taj način pomažemo organizmu u prirodnoj obrani!

 

Imunološki sustav se sastoji od organa razmještenih po čitavom tijelu i stanica koje sudjeluju u imunološkim reakcijama, koje mogu migrirati po čitavom tijelu.

Organi imunološkog sustava su:

 • koštana srž,
 • timus
 • limfni čvorovi

 

Razlikujemo dvije vrste imunosti:

 • nespecifična, prirođena imunost
 • specifična, stečena imunost, koja može biti stečena aktivno ili pasivno, te stečena umjetnim ili prirodnim putem:
  • prirodno stečena:
   • pasivno – npr. antitijela majke koje novorođenče dobije majčinim mlijekom
   • aktivno – npr. antitijela koja imunološki sustav proizvede i koja ostaju u tijelu nakon infekcije
  • umjetno stečena:
   • pasivno – npr. unos gotovih proizvedenih antitijela, kako bi se spriječila infekcija ili trovanje (profilaksa – zmijski ujed, tetanus, bjesnoća)
   • aktivno – npr. imunizacija (cijepljenje)

 

Prirođena imunost čini prvu liniju obrane organizma, postoji prije kontakta sa uzročnicima bolesti i reagira na isti način prema svakom štetnom agensu. Stečena imunost se razvija u kontaktu sa uzročnicima bolesti, ne postoji prije prvog kontakta i potrebni su dani, tjedni ili mjeseci da bi se razvila. Ove dvije vrste imunosti ne djeluju odvojeno jedna od druge, već se međusobno nadopunjavaju. Nespecifična imunost određuje vrstu specifičnog imunološkog odgovora, dok specifična imunost dalje usmjerava i pojačava nespecifičnu.

 

Zahvaljujući ovom uzajamnom djelovanju imunološki sustav posjeduje sposobnosti:

 • razlikovanja vlastitog od tuđeg – imunološka tolerancija
 • imunološka memorija (specifična imunost)
 • samoograničenja
 • specifičnosti (specifična imunost)
 • raznovrsnosti (specifična imunost)
PODIJELI ČLANAK
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on digg
Digg
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE
kako-se-rijesiti-stresa-prije-ispita-djevojka-s-knjigom-na-glavi

Kako se riješiti stresa prije ispita

Tijekom ispitnih sezona mnogi se učenici i studenti pitaju kako se riješiti stresa prije ispita. Ako ste i vi jedan od njih, na pravom ste mjestu! Kako se ne biste vrtjeli u začarnom krugu stresa, važno je osvijestiti osjećaj stresa prije ispita koji se obično manifestira kao trema pred ispit ili čak ide korak dalje i dovodi do ispitne anksioznosti.

acerola-nakon-berbe-voće-s-najvise-vitamina-c

Koje voće ima najviše vitamina C

Ako ste se pitali koje voće ima najviše vitamina C, na pravom ste mjestu! Donosimo top 10 voćaka koje sadrže velike količine prirodnog C vitamina! Zašto ih ne biste uvrstili u prehranu već danas?

Jelovnik za visoki kolesterol

Jelovnik za visoki kolesterol ne treba biti kompliciran niti iz njega moraju biti izdvojene sve ukusne namirnice. I dalje možete uživati u hrani, a vjerojatno ćete otkriti i neke nove okuse, za koje do sada niste znali da postoje.