Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je supstanca koja se prirodno nalazi u našem tijelu, a nalazi se u istom obliku i u svih kralježnjaka. Igra važnu ulogu u hidrataciji tkiva i podmazivanju zglobova. Ime je dobila od grčke riječi „hyalos“ što znači staklo – zbog svog izgleda.

Povijest hijaluronske kiseline

U medicini se počela koristiti u obliku intraartikularnih injekcija (injekcije koje se daju direktno u zglob). 1963 godine napravljeno je ispitivanje u Austriji na ukupno 313 bolesnika s artrozom. Učinkovitost na smanjenje boli je bila značajna. Nakon dugogodišnje primjene u obliku injekcija, 2002 godine počinje se pojavljivati kao dodatak prehrani.

Najveće koncentracije ove kiseline nalazimo u očima i zglobovima te koži kojoj ona daje vlagu i čvrstoću. Funkcija hijaluronske kiseline u organizmu je različita i ovisi o mjestu gdje se nalazi. Nažalost, hijaluronska kiselina ima vrlo kratak vijek trajanja: živi do 3 dana u tijelu te samo 1 dan u koži nakon čega se molekula razbija i odstranjuje iz organizma. Zbog toga, važno je stalno nadomještati hijaluronsku kiselinu jer je ona u nekim tkivima neophodna za normalan život.

Gdje se nalazi hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina se nalazi u svim kostima i hrskavičnim strukturama u cijelom tijelu. Ove strukture omogućavaju elastičnost i čvrstoću ljudskoga tijela. Hijaluronska kiselina se posebno nalazi u različitim oblicima hrskavice, posebno na krajevima dugih kostiju u kojima dolazi do savijanja gdje daje efekt jastučića pri čemu se kost čuva od habanja i oštećenja.


Moglo bi vas zanimati: Glukozamin: vaš saveznik za zdravije zglobove


Naši zglobovi (poput lakata ili koljena) su okruženi synovialis membranom koja u obliku kapsule okružuje krajeve dviju kosti koje se spajaju u zglobu. Ova membrana stvara tekućinu koja se naziva sinovijalna tekućina čija je jedna od funkcija stvaranje elastičnosti zgloba. U ovoj tekućini čija je funkcija i dopremanje hrane hrskavici nalazi se i hijaluronska kiselina. Za vrijeme upalnog procesa, događa se povećana razgradnja hijaluronske kiseline uslijed stvaranja razgradnih enzima ili reaktivnih oksidacijskih skupina, a time se smanjuju viskozno-elastična svojstva sinovijalne tekućine.

Kako osigurati dovoljno hijaluronske kiseline?

S godinama i kod upalnih procesa količina hijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u zglobovima i ostalim tkivima smanjuje. Osobe koje pojačano troše zglobove, aktivni sportaši i redoviti rekreativci također imaju potrebu za nadoknadom hijaluronske kiseline. Stoga je upotreba hijaluronske kiseline u sve većem zamahu. U medicini se direktno injektira u bolni zglob, u kozmetici se koristi u brojnim kremama budući da pozitivno djeluje na izgled kože, dok se u dodacima prehrani konzumira u različitim farmaceutskim oblicima, a sve u cilju fleksibilnosti i smanjenja upalnih procesa zglobova.

PROČITAJ I OVO

Dr. Žnidarič: Pamćenje i učenje

Znanstvenici su dokazali da naš mozak ne zaboravlja ništa što je vidio, čuo ili na bilo koji način spoznao s naših pet osjetila. U njemu, odnosno u našem pamćenju, ostaju svi podražaji kojima smo bili izloženi, iako se mi možda ne možemo sjetiti svega. Na temelju tog pamćenja reguliramo svoje ponašanje, donosimo odluke i rješavamo probleme. Informacije pohranjene u memoriji osnova su razmišljanja, učenja i drugih mentalnih procesa. Međutim, dobro pamćenje rijetko je urođeno – ono se uglavnom postiže treningom.

zelena kava

Zelena kava: što je i kada se koristi?

Vjerojatno ste već nekada čuli ili čitali o zelenoj kavi, pogotovo u kontekstu gubitka tjelesne težine tj. mršavljenja. Zelena kava nije neka egzotična sorta dobivena

AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email