Glukozamin

Glukozamin

Molekula glukozamina je izgrađena od šećera (glukoze) te amina nastalog iz aminokiseline glutamina. Njegova uloga u našem tijelu je zaštita vezivnog tkiva, poticanje proizvodnje hrskavice i povećanje mobilnosti zglobova. U zglobovima i vezivnom tkivu nalazi se u relativno visokim koncentracijama gdje on poticajno djeluje na proizvodnju proteoglikana te time i na stvaranje hrskavice.

Glukozamin u organizmu

Glukozamin se prirodno sintetizira u organizmu. Kao sastavni dio zglobne tekućine glukozamin sulfat je neophodan za podmazivanje zglobova te smanjenje opterećenja kojima su oni izloženi.

Zašto je važan glukozamin?

Funkcija zglobnih struktura našeg tijela ovisi o stanju hrskavica, tetiva, ligamenata te zglobne tekućine. S godinama te se strukture neizbježno troše, jer neprestanim kretnjama te sve manjom mogućnošću obnavljanja, dolazi do njihova propadanja uz pojavu bolova i otežane pokretljivosti. Sposobnost organizma da stvara glukozamin s godinama se smanjuje, što se neposredno povezuje s povećanom sklonošću različitim mehaničkim povredama zglobnih struktura te njihovim degenerativnim promjenama.

Kod osoba s dijagnosticiranim artritisom, glukozamin ublažava bolove i upalu, povećava opseg pokreta i pomaže u oporavku ozlijeđenih, kao i zglobova starijih ljudi. Također, dobro djeluje kad su bolešću zahvaćena koljena, kukovi, kralježnica i šake.

Glukozamin se također koristi pri reumatoidnom artritisu i kod drugih bolesti, kao što su upalne bolesti crijeva, astme, alergije, kronične venske insuficijencije, sportske ozljede, problemi s čeljusnim zglobom, kroničnih bolova u donjem dijelu leđa, i dr.

Rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da suplementacija glukozaminom predstavlja učinkovito terapijsko rješenje kod osteoartritisa – dolazi do postupnog i progresivnog smanjenja boli u zglobovima kao i povećanja pokretljivosti zglobova.

Gdje pronalazimo glukozamin?

Glukozamin je neophodan za zdravlje i elastičnost različitih tipova vezivnog tkiva: tetiva, ligamenata, diskova među kičmenim pršljenovima, ležišta između zglobova, stanične membrane i hrskavice. Kako se sa godinama smanjuje sposobnost organizma da stvara glukozamin, potrebno ga je uzimati putem suplemenata. Za čovjeka je to jedini način da poveća njegovu količinu u organizmu. Glukozamin postoji u obliku glukozamin sulfata, soli glukozamin hidroklorida (HCl) i N-acetil glukozamina. Svi oni imaju istu funkciju.

Znanstvenici smatraju da je sulfat kao dio glukozamin sulfata iznimno važan. Sulfat je potreban tijelu za proizvodnju hrskavice. To je jedan od razloga zašto se smatra da je glukozamin sulfat učinkovitiji od drugih oblika glukozamina, kao što su glukozamin hidroklorid ili N-acetil glukozamin. Ovi drugi oblici ne sadrže sulfat.

Učinak i nuspojave uzimanja glukozamina

Sportaši i žene često uzimaju glukozamin radi sprečavanja ozljeda mišića. Osteoartritis je česta bolest od koje obolijevaju profesionalni sportaši u poznijim godinama, zbog kroničnih trauma zglobova. Upravo zbog toga, za sportaše je iznimno važna suplementacija glukozaminom jer opskrbljuje oštećeno vezivno tkivo sirovinom za ponovnu izgradnju i obnovu kolagenske osnove.

Djelovanje glukozamina na organizam:

– olakšava stanja prouzrokovana degenerativnim osteoartritisom
– potpomaže izgradnju hrskavice i vezivnog tkiva
– ima antiupalno djelovanje

Glukozamin sulfat može izazvati blage nuspojave poput mučnine, proljeva ili zatvora. Vrlo su rijetki slučajevi osipa, pospanosti ili glavobolje.

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Reddit
Digg
StumbleUpon
Tumblr
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE