Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana

Glukozamin: vaš saveznik za zdravije zglobove

Molekula glukozamina izgrađena je od šećera (glukoze), te amina nastalog iz aminokiseline glutamina. Njegova uloga u našem tijelu je zaštita vezivnog tkiva, poticanje proizvodnje hrskavice i povećanje mobilnosti zglobova. U zglobovima i vezivnom tkivu nalazi se u relativno visokim koncentracijama gdje on poticajno djeluje na proizvodnju proteoglikana te time i na stvaranje hrskavice.

Sastavni dio zglobne tekućine

Kao sastavni dio zglobne tekućine, glukozamin sulfat neophodan je za podmazivanje zglobova i smanjenje opterećenja kojima su izloženi. Prirodno se sintetizira u organizmu.

Zašto je važan glukozamin?

Funkcija zglobnih struktura našeg tijela ovisi o stanju hrskavica, tetiva, ligamenata te zglobne tekućine. S godinama te se strukture neizbježno troše, jer neprestanim kretnjama te sve manjom mogućnošću obnavljanja, dolazi do njihova propadanja uz pojavu bolova i otežane pokretljivosti. Sposobnost organizma da stvara glukozamin s godinama se smanjuje, što se neposredno povezuje s povećanom sklonošću različitim mehaničkim povredama zglobnih struktura te njihovim degenerativnim promjenama.

Kod osoba s dijagnosticiranim artritisom, on ublažava bolove i upalu, povećava opseg pokreta i pomaže u oporavku ozlijeđenih, kao i zglobova starijih ljudi. Također, dobro djeluje kad su bolešću zahvaćena koljena, kukovi, kralježnica i šake.

Koristi se i pri reumatoidnom artritisu i kod drugih bolesti, kao što su upalne bolesti crijeva, astme, alergije, kronične venske insuficijencije, sportske ozljede, problemi s čeljusnim zglobom, kroničnih bolova u donjem dijelu leđa, i dr.

Rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da njegova suplementacija predstavlja učinkovito terapijsko rješenje kod osteoartritisa jer dolazi do postupnog i progresivnog smanjenja boli u zglobovima kao i povećanja pokretljivosti zglobova.


Moglo bi vas zanimati: Hijaluronska kiselina


Gdje ga možemo pronaći?

Glukozamin je neophodan za zdravlje i elastičnost različitih tipova vezivnog tkiva: tetiva, ligamenata, diskova među kičmenim pršljenovima, ležišta između zglobova, stanične membrane i hrskavice. Kako se sa godinama smanjuje sposobnost organizma da ga stvara, može se nadomjestiti uzimanjem suplemenata. Za čovjeka je to jedini način da poveća njegovu količinu u organizmu. Postoji u obliku glukozamin sulfata, soli glukozamin hidroklorida (HCl) i N-acetil glukozamina. Svi oni imaju istu funkciju.

Znanstvenici smatraju da je sulfat kao dio glukozamin sulfata iznimno važan, jer je sulfat potreban tijelu za proizvodnju hrskavice. To je jedan od razloga zašto se smatra da je ovaj spoj učinkovitiji od drugih oblika glukozamina.

Učinak i moguće nuspojave

Sportaši i žene često uzimaju ovaj suplement radi sprečavanja ozljeda mišića. Osteoartritis je česta bolest od koje obolijevaju profesionalni sportaši u starijim godinama, uglavnom zbog kroničnih trauma zglobova. Upravo zbog toga, za sportaše je iznimno važna suplementacija glukozaminom jer opskrbljuje oštećeno vezivno tkivo sirovinom za ponovnu izgradnju i obnovu kolagenske osnove.

Djelovanje na organizam:

  • olakšava stanja prouzrokovana degenerativnim osteoartritisom
  • potpomaže izgradnju hrskavice i vezivnog tkiva
  • ima antiupalno djelovanje

Spoj sa sulfatom može izazvati blage nuspojave poput mučnine, proljeva ili zatvora. Vrlo su rijetki slučajevi osipa, pospanosti ili glavobolje.

PROČITAJ I OVO

Dr. Žnidarič: Pamćenje i učenje

Znanstvenici su dokazali da naš mozak ne zaboravlja ništa što je vidio, čuo ili na bilo koji način spoznao s naših pet osjetila. U njemu, odnosno u našem pamćenju, ostaju svi podražaji kojima smo bili izloženi, iako se mi možda ne možemo sjetiti svega. Na temelju tog pamćenja reguliramo svoje ponašanje, donosimo odluke i rješavamo probleme. Informacije pohranjene u memoriji osnova su razmišljanja, učenja i drugih mentalnih procesa. Međutim, dobro pamćenje rijetko je urođeno – ono se uglavnom postiže treningom.

zelena kava

Zelena kava: što je i kada se koristi?

Vjerojatno ste već nekada čuli ili čitali o zelenoj kavi, pogotovo u kontekstu gubitka tjelesne težine tj. mršavljenja. Zelena kava nije neka egzotična sorta dobivena

AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email