Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana

Ekstrakt lista masline i njegovo terapeutsko djelovanje

Ništa nije tako važno za naše zdravlje kao imunološki sustav koji dobro funkcionira!

Ekstrakt lista masline, prirodni, djelotvorni i netoksični proizvod, u narodu je prisutan već tisućama godina čija je domena uglavnom bila  probavni sustav. Prvi dokumentirani podaci njegove medicinske primjene vezuju se sredinom 19.stoljeća kad je bio korišten u liječenju malarije i gripe, a nešto kasnije francuski i talijanski liječnici počeli su koristiti list masline za liječenje hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).

Ekstrakt lista masline i oleuropein

List masline izvrstan je izvor polifenolnih spojeva, velike skupine biološki aktivnih spojeva u koju se ubraja i oleuropein – najaktivniji ljekoviti spoj iz lista masline odgovoran za gorčinu ploda i uz koji se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje.

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, a mnogobrojni znanstveni radovi oleuropeinu pripisuju različita biološka djelovanja – antioksidacijsko, antimikrobno, protuupalno, antivirusno, citotoksično.

S obzirom da je lišće masline tisućama godina bilo korišteno kao prirodni lijek, pojedini znanstvenici smatraju da se kemijska struktura oleuropeina najvjerojatnije “prilagođavala” mutacijama mikroorganizama, što nije slučaj kod sintetskih antibiotika. Iako mehanizam djelovanja nije potpuno objašnjen, smatra se da utječe na proces sinteze specifičnih aminokiselina nužnih za životni ciklus virusa i mikroba. U novije vrijeme mikroorganizmi mutiraju (mijenjaju se), sve su agresivniji, a ujedno otporniji na sintetske antibiotike.

Znanstvenici navode čak 126 patoloških mikroorganizama od kojih su mnogi već postali otporni na djelovanje antibiotika, a na koje utječu spojevi koje ima ekstrakt lista masline.

Bioraspoloživost oleuropeina (stupanj apsorpcije u tankom crijevu) je vrlo visoka i iznosi oko 50%. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je u dokumentu objavljenom 2011. godine (EFSA Journal 2011;9(4):2033) potvrdila utjecaj koji oleuropein i ekstrakt lista masline imaju na sprječavanje procesa oksidacija LDL-a (lipoproteina male gustoće, tzv. lošeg kolesterola) koji se povezuje s nastajanjem plakova na stjenkama krvnih žila. Također, danas je list masline jedan od rijetkih biljnih lijekova koji je klinički ispitan u liječenju hipertenzije.

Osim toga oleuropein posjeduje iznimno jako antimikrobno djelovanje, posebno protiv virusa i bakterija koje napadaju probavni i dišni i sustav. No, on i uravnotežuje imunološki odgovor. Primjerice, potiče fagocitozu, proces obrane od mikroorganizama, ali sprječava pretjerano “divljanje” imunosnog sustava koje šteti samoj infekciji. Na taj način imunosni sustav postaje učinkovitiji. Sam ekstrakt lista masline ima i povoljno djelovanje u zarastanju ozljeda, što govori u prilog da pomaže obnovu tkiva nakon samih infekcija.

 

Najvažniji blagotvorni učinci ekstrakta lista masline su:

          • jačanje imunološkog sustava
  • zaštita od kardiovaskularnih bolesti
  • antioksidacijska svojstva
PROČITAJ I OVO

Dr. Žnidarič: Pamćenje i učenje

Znanstvenici su dokazali da naš mozak ne zaboravlja ništa što je vidio, čuo ili na bilo koji način spoznao s naših pet osjetila. U njemu, odnosno u našem pamćenju, ostaju svi podražaji kojima smo bili izloženi, iako se mi možda ne možemo sjetiti svega. Na temelju tog pamćenja reguliramo svoje ponašanje, donosimo odluke i rješavamo probleme. Informacije pohranjene u memoriji osnova su razmišljanja, učenja i drugih mentalnih procesa. Međutim, dobro pamćenje rijetko je urođeno – ono se uglavnom postiže treningom.

AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email