Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana
žena prati zdravlje srca na smartwatchu

Dr. Alenka Brozina: Ekstrakt crvene riže za niži kolesterol

AUTOR: ALENKA BROZINA, M.D, SPECIJALIST INTERNE MEDICINE, SUBSPECIJALIST KARDIOLOG,SAVJETNIK U DIJETOTERAPIJI I NUTRICIONIZMU

Ako ste u potrazi za prirodnim preparatom za snižavanje kolesterola u krvi, dr. Alenka Brozina ima rješenje – ekstrakt crvene riže.

Kardiovaskularne bolesti su u samom vrhu piramide smrtnosti, a kako bismo održali naše srce i krvožilni sustav zdravima, preporučeno je pridržavati se nekoliko “jednostavnih” mjera: svakodnevno se baviti nekim oblikom tjelovježbe, regulirati svoju tjelesnu težinu, prestati konzumirati duhanske proizvode, smanjiti nivo svakodnevnog stresa i paziti na prehranu. Pa ipak, ono što predstavlja najveću opasnost srcu i krvožilnom sustavu su tzv. masnoće u krvi.

Pod pojmom masnoće u krvi podrazumijevamo kolesterol i trigliceride. Kolesterol često dijelimo na “dobar” kolesterol, odnosno HDL kolesterol i “loš” kolesterol – LDL kolesterol. S obzirom na to da je LDL kolesterol većinski krivac za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, Europsko kardiološko društvo je u svojim novim smjernicama za prevenciju i liječenje hiperlipoproteinemija (“povećanih masnoća u krvi”) dalo preporuku da se ciljane vrijednosti LDL kolesterola održavaju ispod 1,4 mmol/L.

Oprezno s liječenjem

Niske se vrijednosti kolesterola mogu održavati modifikacijom dijetoterapije, odnosno da pripazimo što jedemo, no u nekim je slučajevima to gotovo nemoguća misija. Za smanjenje povišenih vrijednosti kolesterola u krvi prepisuju se lijekovi po nazivu statini, no u svojoj praksi često dobivam upite pacijenata za neki prirodni preparat za sniženje masnoća u krvi.

 

Voljela bih najprije razjasniti neke od nedoumica vezanih za liječenje povišenih vrijednosti masnoća u krvi.

  • Nemojte nikada samostalno izabrati određeni lijek/suplement za snižavanje povišenih masnoća u krvi, već se konzultirajte sa svojim izabranim liječnikom obiteljske medicine ili kardiologom.
  • Osobe koje su preboljele neki od kardiovaskularnih incidenata, primjerice infarkt miokarda ili se liječe u smislu angine pektoris, moraju koristiti isključivo terapiju koje im je prepisao kardiolog.

Prirodni preparat za kolesterol – ekstrakt crvene riže

Kada govorimo o prirodnom snižavanju povišenog kolesterola u krvi, naslušala sam se brojnih formulacija, no ona koja se u praksi pokazala najučinkovitija je suplementacija monakolinom K koji se dobiva iz fermentirane crvene riže. Danas na tržištu postoje brojne inačice koje koriste ekstrakt crvene riže, no u radu sa svojim pacijentima najbolja iskustva imam s proizvodom Choleo ResQ’PRO, hrvatskog brenda Hug Your Life.

Zašto dajem prednost ovom proizvodu? Upravo zbog njegovog sastava. Osim ekstrakta fermentirane crvene riže s minimalno 5% monakolina, u svom sastavu za još bolje djelovanje sadrži resveratrolkoenzim Q10 i suhi ekstrakt ploda masline, te je dodatno obogaćen vitaminima E, D3, B1, B6 i B12. Upravo vitamini B1, B6 i B12 povoljno djeluju na sniženje količine homocisteina, a samim time i na “loš” LDL kolesterol.

Dakle, osim što sadrži ekstrakt crvene riže, proizvod sadrži i ekstrakt ploda masline standardiziran na 5% hidroksitirosola. Važnost hidroksitirosola u zaštiti lipoproteina niske gustoće (LDL) i posljedično njegovu implikaciju u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti istaknula je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), zaključujući da je poželjno dnevno konzumirati 5 mg hidroksitirosola i njegovih derivata kako bi se postigao taj učinak na fiziološkoj razini.

EFSA je 2011. godine iznijela znanstveno mišljenje o utemeljenosti zdravstvenih tvrdnji u vezi s polifenolima u maslini i zaštiti LDL čestica od oksidativnog oštećenja te se navodi između ostalog:

“Polifenoli iz masline posjeduju antioksidativno djelovanje koje može pomoći pri održavanju zdravog nivoa LDL kolesterola i oksidaciji lipida.”

Uz uvjet dnevnog korištenja: 20 g maslinovog ulja s udjelom polifenola od 200 mg/kg ili minimalno 2 mg hidroksitirosola (EFSA Journal 2011;9(4):2033).

 

Choleo ResQ’PRO – vegetarijanski dodatak prehrani bez glutena

Osim gore navedenih tvari, valja spomenuti i koenzim Q10 koji svojim povoljnim učincima – prvenstveno djelujući kao antioksidans – doprinosi smanjivanju količine LDL kolesterola s povoljnim djelovanjem kod povišenog krvnog tlaka. Za dodatnu sinergiju i poboljšanje bioraspoloživosti, u sastav Choleo ResQ’PRO je pridodan patentirani oblik ekstrakta crnog papra BioPerine.

Osim samog sastava ovog proizvoda, ono što me jako veseli je činjenica da je ovaj proizvod bez glutena, odnosno da nisu korištene sirovine koje ga u sebi sadrže, što je izrazito bitno za osobe s celijakijom i one osobe koje moraju izbjegavati korištenje glutena.

Isto tako, proizvod je deklariran kao vegetarijanski te je proizveden u Hrvatskoj, što se također broji kao jedna velika prednost. Stoga, ako ste se odlučili za prirodni preparat za kolesterol koji koristi ekstrakt crvene riže, uz pridržavanje pravilne prehrane i dozirane tjelovježbe, moja je topla preporuka jedna kapsula dnevno Choleo ResQ’PRO-a.

 

PROČITAJ I OVO
zena nosi vrecu jabuka

Što je plant based prehrana?

Prehrana s visokim udjelom šećera, masti i prerađenom hranom značajno je doprinijela povećanju pretilosti u današnjem, modernom dobu. Zbog užurbanog tipa života ljudi u prosjeku

AUTOR
dr. Alenka Brozina

dr. Alenka Brozina

Rođena u Rijeci 1973 godine. Diplomirala na medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999 god., a 2006 god. položila specijalistički ispit iz interne medicine. Duži niz godina bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje; završila brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju, poglavito iz dijetoterapije,kliničke prehrane,sportske medine i sportske kardiologije, između ostalog i sveučilišni magisterij „Fiziološki, prehrambeni i farmakološki aspekti sporta i fitnessa“ u Camerinu (Italija) te „Osnove holostičke prehrane“ u Londonu (Engleska). Duži niz godina aktivno sudjeluje kao predavač i edukator u programima mršavljenja, a do 2015god. je obavljala posao voditeljice ambulante za prehranu i dijetoterapiju opatijske „Thalassotherapije“. Svoju ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije kod dr.sc. Stribora Markovića koju uspješno završava 2010 god. Sudjeluje na brojnim aktivnostima kao predavač i znanstveni suradnik. Do 2013.god obavlja dužnost podpredsjednice Udruge oboljelih od celijakije PGŽ, a od 2015 god. je voditeljica Centra Adenium, udruge za promicanje pravilne prehrane, kliničke fitoaromaterapije te holističkog (integrativnog) pristupa zdravlju. Zaposlena u Domu zdravlja PGŽ kao specijalist internist s područjima rada u kardiologiji i pulmologiji. U svojem radu naglasak stavlja na integrativni i individualni pristup prvenstveno prevenciji te liječenju bolesti kao i kliničku primjenu fitoaromaterapije i dijetoterapije.

https://nutrifito.weebly.com/o-meni.html

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email