Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana
Što je Koenzim Q10?

Dr. Brozina: Koenzim Q10 – superjunak našeg organizma

AUTOR: ALENKA BROZINA, M.D, SPECIJALIST INTERNE MEDICINE, SUBSPECIJALIST KARDIOLOG, SAVJETNIK U DIJETOTERAPIJI I NUTRICIONIZMU

Sigurno ste već čuli za koenzim Q10 – malog superjunaka, koji je uživa veliku popularnost u svijetu zdravlja i wellnessa. Sastojak je gotovo svake anti-age kreme, a postao je pravi hit na tržištu zbog svojih brojnih blagodati koje pruža. Ali, što je točno koenzim Q10 i zašto je toliko poseban?

U nastavku saznajte sve o superjunaku koji neumorno radi kako bi očuvao vaše zdravlje.

Što je koenzim Q10?

Koenzim Q10 je prirodni spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i vitalnosti. Poznat i kao ubikinon, koenzim Q10 sudjeluje u stvaranju energije u stanicama te pomaže neutralizirati slobodne radikale.

Slobodni radikali se stvaraju kao nusprodukti metabolizma ili pod utjecajem vanjskih faktora poput zagađenja ili stresa te uzrokuju oksidativni stres i oštećuju stanice. Koenzim Q10 pomaže neutralizirati slobodne radikale, a pritom smanjuje oksidativni stres i štiti stanice od oštećenja.

Osim što djeluje kao snažan antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala, koenzim q10 je ključan u proizvodnji energije jer opskrbljuje mitohondrije.

Što su mitohondriji?

Bez energije nema života. Jeste li znali da u svakoj stanici našeg organizma postoje male “energetske centrale” koje se zovu mitohondriji. Upravo ti mitohondriji su glavni i odgovorni za stvaranje energije koja nas pokreće.

Od hranjivih tvari iz namirnica koje svakodnevno unosimo, u našim mitohondrijima se stvara energija. Naravno, postoji mnoštvo spojeva i aktivnih supstanci koje omogućavaju rad mitohondrija.

Jedna od takvih, izrazito bitnih spojeva, je i koenzim Q10. Jedan “mali spoj”, ali izrazito važan za normalan rad naših mitohondrija.

Koenzim Q10

Kako starimo, količina koenzima Q10 se smanjuje i to već od tridesete godine starosti. Vjerujem da se sada pitate kako nadoknaditi koenzim Q10?

Da, postoje namirnice koje sadrže veće količine koenzima Q10 kao što su meso, riba, proizvodi soje, avokado i orašasti plodovi, no trebali bismo unijeti jako velike količine ovih namirnica kako bismo zadovoljili dnevne potrebe koenzima Q10. Primjerice, trebali bismo unijeti 3.5 kg govedine kako bismo organizmu osigurali 100 mg koenzima Q10.

Saznajte više: Koenzim Q10: 6 namirnica bogatih ovim antioksidansom

Koenzim Q10 u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti

Mnogim znanstvenim studijama dokazana je učinkovitost koenzima Q10 u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti, a posebice kod zatajenja srca (smanjena funkcija “srčane pumpe”) gdje su studije pokazale da upotreba koenzima Q10 u dozi od 100 mg doprinosi produljenju života takvih bolesnika.

Kod aterosklerotske bolesti srca i arterijske hipertenzije, pozitivno djelovanje koenzima Q10 odnosi se na smanjenoj oksidaciji “zločestog” LDL kolesterola te umanjivanju nastajanja aterosklerotskog plaka i sužavanja krvnih žila srca (koronarnih arterija).

Oralno zdravlje

Q10 se često preporučuje u liječenju i prevenciji razvoja paradentoze jer može pomoći smanjiti krvarenje desni, upalu i poboljšati zdravlje desni.

Anti-age djelovanje

Koenzim Q10 ima vrlo povoljno djelovanje na kožu. Razlog tome je antioksidativno djelovanje, koje pomaže u zaštiti od štetnog UV zračenja, ali i učinak ovog koenzima na sintezu kolagena i elastina.

Istraživanje objavljeno 2016. godine pokazalo je kako je uzimanje Q10-a na ispitanicima značajno smanjilo vidljive znakove starenja na koži, bore te se poboljšala glatkoća i elastičnost kože.

Također, istraživanje objavljeno 2009. godine, pokazalo je kako suplementacija koenzimom Q10 u kombinaciji s vitaminom E i selenom, može imati pozitivne učinke na pacijentima s teškim oblicima psorijaze.

Upotreba koenzima Q10 se preporučuje i kod:

 • pretilosti
 • muške idiopatske neplodnosti
 • kod sindroma kroničnog umora
 • kod sportaša za bolji performans

Sinergija biljnih tvari i koenzima Q10 u očuvanju zdravlja

Ako se koenzimu Q10 dodaju biljne aktivne supstance koje poboljšavaju učinak samog koenzima i djeluju pogodno na prevenciju zdravstvenog stanja, onda dobivamo vrhunskog saveznika u očuvanju zdravlja.

Upravo takav sastav se nalazi u jednoj kapsuli Q10 Natural Complexa, koji je udružio snagu ekstrakta ploda šipka kao prirodnog izvora vitamina C, ekstrakt sjemena soje kao izvor prirodnog vitamina E, ekstrakt cikle i ekstrakt češnjaka.

Sve ove supstance i same imaju izrazito pogodan preventivni učinak u očuvanju zdravlja:

 • Vitamin C – antioksidativno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje
 • Vitamin E – antioksidativno djelovanje, povoljno djelovanje na lipidogram (masnoće u krvi)
 • Ekstrakt cikle – povoljno djelovanje na lipidogram i u liječenju anemije
 • Ekstrakt češnjaka – antibakterijsko djelovanje, smanjuje vrijednosti krvnog tlaka, povoljan učinak na lipidogram

Kako bi se poboljšao učinak na zdravlje organizma u kapsulu je uz aktivne supstance biljnih tvari i koenzima Q10 dodan krom te vitamini B1, B6 i B12.

Natural Complex Q10

Koenzim Q10 – Preporučena dnevna doza

Dnevne doze koenzima Q10 koje možemo koristiti za prevenciju se kreću od 30-100 mg.

Ako već imamo problema s povećanim masnoćama u krvi, povišenim krvnim tlakom ili nekom drugom kardiovaskularnom bolesti, kod sindroma kroničnog umora ili ako želimo poboljšati svoju fizičku kondiciju preporučuje se koristiti suplementacija koenzima Q10 u dozi od 100 mg, što se nalazi u jednoj kapsuli Q10 Natural Complex.

Izvori:

 1. Al Saadi, T., Assaf, Y., Farwati, M., Turkmani, K., Al-Mouakeh, A., Shebli, B., … & Madmani, M. E. (2021). Coenzyme Q10 for heart failure. Cochrane Database of Systematic Reviews, (2).
 2. Žmitek, K., Pogačnik, T., Mervic, L., Žmitek, J., & Pravst, I. (2017). The effect of dietary intake of coenzyme Q10 on skin parameters and condition: results of a randomised, placebo‐controlled, double‐blind study. Biofactors, 43(1), 132-140.
 3. Kharaeva, Z., Gostova, E., De Luca, C., Raskovic, D., & Korkina, L. (2009). Clinical and biochemical effects of coenzyme Q10, vitamin E, and selenium supplementation to psoriasis patients. Nutrition, 25(3), 295-302.
PROČITAJ I OVO
zena nosi vrecu jabuka

Što je plant based prehrana?

Prehrana s visokim udjelom šećera, masti i prerađenom hranom značajno je doprinijela povećanju pretilosti u današnjem, modernom dobu. Zbog užurbanog tipa života ljudi u prosjeku

Dr. Žnidarič: Pamćenje i učenje

Znanstvenici su dokazali da naš mozak ne zaboravlja ništa što je vidio, čuo ili na bilo koji način spoznao s naših pet osjetila. U njemu, odnosno u našem pamćenju, ostaju svi podražaji kojima smo bili izloženi, iako se mi možda ne možemo sjetiti svega. Na temelju tog pamćenja reguliramo svoje ponašanje, donosimo odluke i rješavamo probleme. Informacije pohranjene u memoriji osnova su razmišljanja, učenja i drugih mentalnih procesa. Međutim, dobro pamćenje rijetko je urođeno – ono se uglavnom postiže treningom.

AUTOR
dr. Alenka Brozina

dr. Alenka Brozina

Rođena u Rijeci 1973 godine. Diplomirala na medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999 god., a 2006 god. položila specijalistički ispit iz interne medicine. Duži niz godina bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje; završila brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju, poglavito iz dijetoterapije,kliničke prehrane,sportske medine i sportske kardiologije, između ostalog i sveučilišni magisterij „Fiziološki, prehrambeni i farmakološki aspekti sporta i fitnessa“ u Camerinu (Italija) te „Osnove holostičke prehrane“ u Londonu (Engleska). Duži niz godina aktivno sudjeluje kao predavač i edukator u programima mršavljenja, a do 2015god. je obavljala posao voditeljice ambulante za prehranu i dijetoterapiju opatijske „Thalassotherapije“. Svoju ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije kod dr.sc. Stribora Markovića koju uspješno završava 2010 god. Sudjeluje na brojnim aktivnostima kao predavač i znanstveni suradnik. Do 2013.god obavlja dužnost podpredsjednice Udruge oboljelih od celijakije PGŽ, a od 2015 god. je voditeljica Centra Adenium, udruge za promicanje pravilne prehrane, kliničke fitoaromaterapije te holističkog (integrativnog) pristupa zdravlju. Zaposlena u Domu zdravlja PGŽ kao specijalist internist s područjima rada u kardiologiji i pulmologiji. U svojem radu naglasak stavlja na integrativni i individualni pristup prvenstveno prevenciji te liječenju bolesti kao i kliničku primjenu fitoaromaterapije i dijetoterapije.

https://nutrifito.weebly.com/o-meni.html

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email