žena bere masline

Dr. Brozina: Beta glukan, list masline i njihove blagodati

AUTOR: ALENKA BROZINA, M.D, SPECIJALIST INTERNE MEDICINE, SUBSPECIJALIST KARDIOLOG,SAVJETNIK U DIJETOTERAPIJI I NUTRICIONIZMU

Zašto koristimo imunomodulatore?

Vjerujem da je većina ljudi barem jednom u životu čula (i koristila) beta glukan kako bi ‘ojačali’ imunitet. Obično volim naglasiti da ne možemo ‘ojačati’ imunitet, no postoje određeni suplementi koji su izvrsni imunomodulatori. Drugim riječima, oni djeluju na naš imunološki sustav tako da moduliraju imunološki odgovor. Stoga se takvi suplementi nazivaju imunomodulatori, a ne pripravkom koji ‘jača imunitet’. Jedan od takvih suplemenata je i beta glukan.

Što je zapravo beta glukan?

Radi se o polisaharidu koji se nalazi u kvascu, gljivama (npr. shiitakereishi, maitake), nekim žitaricama (zob, ječam) te nekim algama. Sada ste vjerojatno pomislili da je dovoljno najesti se zobi, ječma ili shiitake gljiva i ‘napuniti zalihe’ beta glukana, no stvar nije tako jednostavna. Naime, beta glukani su jedna izrazito heterogena grupa molekula i ovisno o vezivanju atoma u molekuli, govorimo o β 1,3 glukanima, β 1,4  i β 1,6 glukanima. U žitaricama i algama pronalazimo β 1,3 glukane, dok u kvascu i gljivama možemo pronaći  β 1,3/1,6 glukane. Upravo sinergija β 1,3 i β 1,6 glukana pokazuju povoljne učinke na imunomodulaciju našeg imunološkog sustava.

Beta glukani su najupotrebljavaniji kao suplementi u sezoni prehlada i učestalih respiratornih viroza, no jeste li znali da se korištenje beta glukana preporučuje i kod sljedećih stanja:

 • umor, malaksalost (posebno kod sindroma kroničnog umora)
 • popravljanje fizičke i psihičke učinkovitosti
 • brži i kvalitetniji oporavak od bolesti i osnaživanje organizma nakon operativnih zahvata
 • kod tumora i provođenja antitumorske terapije
 • u terapiji povišenog kolesterola i šećerne bolesti
 • kod infektivnih bolesti (infekcije izazvane virusima, bakterijama i gljivicama)

 

maslinova grana obasjana suncem

 

Po čemu je poseban list masline?

Osim što možete popiti fini čaj od osušenih listova masline, farmakološka svojstva lista masline su priznata kao bitno terapijsko sredstvo u prevenciji i liječenju bolesti zbog svojeg povoljnog sastava (poglavito se odnosi na sastav fenola). Jedan od najbitnijih sastojaka u listu masline je oleuropein. Brojna istraživanja su provedena kako bi se dokazao povoljni učinak oleuropeina te je do sada veliki broj studija potvrdio njegovo povoljno djelovanje kao:

 • protuupalno djelovanje (povećanjem količine dušičnog oksida)
 • anti-aterogeno djelovanje, odnosno smanjenje mogućnosti stvaranja „naslaga“ na krvnim žilama (tzv. aterosklerotski plak) čime se postiže bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava i prevencija nastanka ateroskleroze
 • anti-tumorsko djelovanje
 • anti-mikrobno djelovanje (povoljno djelovanje u borbi protiv bakterija i virusa)
 • anti-age učinak
 • hipotenzivno djelovanje (smanjenje krvnog tlaka)
PROČITAJ I OVO

Dr. Žnidarič: Pamćenje i učenje

Znanstvenici su dokazali da naš mozak ne zaboravlja ništa što je vidio, čuo ili na bilo koji način spoznao s naših pet osjetila. U njemu, odnosno u našem pamćenju, ostaju svi podražaji kojima smo bili izloženi, iako se mi možda ne možemo sjetiti svega. Na temelju tog pamćenja reguliramo svoje ponašanje, donosimo odluke i rješavamo probleme. Informacije pohranjene u memoriji osnova su razmišljanja, učenja i drugih mentalnih procesa. Međutim, dobro pamćenje rijetko je urođeno – ono se uglavnom postiže treningom.

kako poboljšati pamćenje

Dr. Brozina: Kako poboljšati pamćenje uz ove 4 biljke

U današnje su doba naše brojne obaveze rezultirale izrazito užurbanim tempom života, zbog čega se često pitamo kako poboljšati pamćenje, koncentraciju i općenito – moždane funkcije. U cijeloj toj „zavrzlami obaveza“ ne čudi da se sve češće osjećamo mentalno iscrpljenima i zaboravljivima. Stres nije rezerviran samo za zaposlene i one pod pritiskom poslovnih rokova. Studenti su također pod velikim stresom, pogotovo u vrijeme ispita i kolokvija.

AUTOR
dr. Alenka Brozina

dr. Alenka Brozina

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

https://nutrifito.weebly.com/o-meni.html

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Želite 10% popusta?

Prijavite se na Newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupovinu. Informirajte se o aktualnim akcijama i novostima.