dr. Alenka Brozina: “Ekstrakt crvene riže snižava povišeni kolesterol”

dr. Alenka Brozina: “Ekstrakt crvene riže snižava povišeni kolesterol”

AUTOR: ALENKA BROZINA, M.D, SPECIJALIST INTERNE MEDICINE, SUBSPECIJALIST KARDIOLOG,SAVJETNIK U DIJETOTERAPIJI I NUTRICIONIZMU

 

Ako ste u potrazi za prirodnim preparatom za snižavanje kolesterola u krvi, dr. Alenka Brozina ima rješenje

 

Kardiovaskularne su bolesti u samom vrhu piramide smrtnosti, a kako bismo održali naše srce i krvožilni sustav zdravima uputno je pridržavati se nekoliko „jednostavnih“ mjera: svakodnevno se baviti nekim oblikom tjelovježbe, regulirati svoju tjelesnu težinu, prestati konzumirati duhanske proizvode, smanjiti nivo svakodnevnog stresa i paziti na prehranu. Pa ipak, ono što predstavlja najveću opasnost srcu i krvožilnom sustavu su tzv. masnoće u krvi.

Pod pojmom masnoće u krvi podrazumijevamo kolesterol i trigliceride. Kolesterol volimo podijeliti na „dobar“ kolesterol, odnosno HDL kolesterol i „zločesti“ kolesterol – LDL kolesterol. S obzirom na to da je LDL kolesterol većinski krivac za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, Europsko kardiološko društvo je u svojim novim smjernicama za prevenciju i liječenje hiperlipoproteinemija („povećanih masnoća u krvi“) dalo preporuku da se ciljane vrijednosti LDL kolesterola održavaju ispod 1,4 mmol/L.

 

Oprezno s liječenjem

Niske se vrijednosti kolesterola mogu održavati modifikacijom dijetoterapije, odnosno da pripazimo što jedemo, no u nekim je slučajevima to gotovo nemoguća misija. Za smanjenje povišenih vrijednosti kolesterola u krvi se prepisuju lijekovi po nazivu statini, no u svojoj praksi često dobivam upite pacijenata za neki prirodni preparat za sniženje masnoća u krvi.

 

Voljela bih najprije razjasniti neke od nedoumica vezanih za liječenje povišenih vrijednosti masnoća u krvi:

  • nemojte nikada samostalno izabrati određeni lijek/suplement za snižavanje povišenih masnoća u krvi, već se konzultirajte sa svojim izabranim liječnikom obiteljske medicine ili kardiologom
  • osobe koje su preboljele neki od kardiovaskularnih incidenata, primjerice infarkt miokarda ili se liječe u smislu angine pektoris, moraju koristiti isključivo terapiju koje im je prepisao kardiolog

 

Prirodni preparat za kolesterol

Kada govorimo o prirodnom snižavanju povišenog kolesterola u krvi, naslušala sam se brojnih formulacija, no ono što se u praksi pokazalo najučinkovitije je monakolin K koji se dobiva iz fermentirane crvene riže. Danas na tržištu postoje brojne inačice ovog preparata, no u radu sa svojim pacijentima najbolja iskustva imam s proizvodom Cholesterol Q’PROtect hrvatskog brenda Hug Your Life.

Zašto dajem prednost ovom proizvodu? Pa upravo zbog svojeg sastava. Osim aktivne supstance monakolina u svojoj maksimalnoj dozi (10mg), svaka kapsula sadrži 9 bioaktivnih i visokokoncentriranih nutrijenata koji ciljano djeluju u održavanju povoljne razine vrijednosti kolesterola.

Dakle, osim monakolina K, ovaj proizvod u sebi sadrži resveratrol koji je poznati antioksidans, vitamin E, D3 te vitamine B1, B6, B12 koji doprinose normalnoj funkciji srca i metabolizmu homocisteina koji ima loš utjecaj na LDL kolesterol i pojavu ateroskleroze. Upravo vitamini B1, B6, B12 povoljno djeluju na sniženje količine homocisteina, a samim time i na „zločesti“ LDL kolesterol.

Cholesterol Q’PROtect – vegetarijanski dodatak prehrani bez glutena

Osim gore navedenih tvari, Cholesterol Q’PROtect u svojem sastavu sadrži Koenzim Q10 koji svojim povoljnim učincima – prvenstveno djelujući kao antioksidans – doprinosi smanjivanju količine LDL kolesterola s povoljnim djelovanjem kod povišenog krvnog tlaka. Za dodatnu sinergiju i poboljšanje bioraspoloživosti, u sastav Cholesterol Q’PROtect-a je pridodan patentirani oblik ekstrakta crnog papra BioPerine.

Osim samog sastava ovog proizvoda, ono što me jako veseli je činjenica da je ovaj proizvod bez glutena, odnosno da nisu korištene sirovine koje ga u sebi sadrže, što je izrazito bitno za osobe s celijakijom i one osobe koje moraju izbjegavati korištenje glutena.

Isto tako, proizvod je deklariran kao vegetarijanski te je proizveden u Hrvatskoj, što se također broji kao jedan veliki „plus“. Stoga, ako ste se odlučili za prirodni preparat za kolesterol, uz pridržavanje pravilne prehrane i dozirane tjelovježbe, moja je topla preporuka jedna kapsula dnevno Cholesterol Q’PROtect-a.

 

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Reddit
Digg
StumbleUpon
Tumblr
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE
arbocel-punilo-za-kapsule

Što je arbocel

Što je arbocel pitaju se mnogi kada na bočicama dodataka prehrani ili lijekova pročitaju sastav. Arbocel je celuloza u prahu koja se najčešće koristi kao