dr. Alenka Brozina: “Beta glukan i list masline služe za prevenciju i tretiranje raznih stanja organizma”

dr. Alenka Brozina: “Beta glukan i list masline služe za prevenciju i tretiranje raznih stanja organizma”

AUTOR: ALENKA BROZINA, M.D, SPECIJALIST INTERNE MEDICINE, SUBSPECIJALIST KARDIOLOG,SAVJETNIK U DIJETOTERAPIJI I NUTRICIONIZMU

 

Vjerujem da je većina ljudi barem jednom u životu čula (i koristila) beta glukan kako bi ‘ojačali’ imunitet. Obično volim naglasiti da ne možemo ‘ojačati’ imunitet, no postoje određeni suplementi koji su izvrsni imunomodulatori. Drugim riječima, oni djeluju na naš imunološki sustav tako da moduliraju imunološki odgovor. Stoga se takvi suplementi nazivaju imunomodulatori, a ne pripravkom koji ‘jača imunitet’. Jedan od takvih suplemenata je i beta glukan.

 

Što je zapravo beta glukan?

Radi se o polisaharidu koji se nalazi u kvascu, gljivama (npr. shiitakereishi, maitake), nekim žitaricama (zob, ječam) te nekim algama. Sada ste vjerojatno pomislili da je dovoljno najesti se zobi, ječma ili shiitake gljiva i ‘napuniti zalihe’ beta glukana, no stvar nije tako jednostavna. Naime, beta glukani su jedna izrazito heterogena grupa molekula i ovisno o vezivanju atoma u molekuli, govorimo o β 1,3 glukanima, β 1,4  i β 1,6 glukanima. U žitaricama i algama pronalazimo β 1,3 glukane, dok u kvascu i gljivama možemo pronaći  β 1,3/1,6 glukane. Upravo sinergija β 1,3 i β 1,6 glukana pokazuju povoljne učinke na imunomodulaciju našeg imunološkog sustava.

Beta glukani su najupotrebljavaniji kao suplementi u sezoni prehlada i učestalih respiratornih viroza, no jeste li znali da se korištenje beta glukana preporučuje i kod sljedećih stanja:

 • umor, malaksalost (posebno kod sindroma kroničnog umora)
 • popravljanje fizičke i psihičke učinkovitosti
 • brži i kvalitetniji oporavak od bolesti i osnaživanje organizma nakon operativnih zahvata
 • kod tumora i provođenja antitumorske terapije
 • u terapiji povišenog kolesterola i šećerne bolesti
 • kod infektivnih bolesti (infekcije izazvane virusima, bakterijama i gljivicama)

 

 

Po čemu je poseban list masline?

Osim što možete popiti fini čaj od osušenih listova masline, farmakološka svojstva lista masline su priznata kao bitno terapijsko sredstvo u prevenciji i liječenju bolesti zbog svojeg povoljnog sastava (poglavito se odnosi na sastav fenola). Jedan od najbitnijih sastojaka u listu masline je oleuropein. Brojna istraživanja su provedena kako bi se dokazao povoljni učinak oleuropeina te je do sada veliki broj studija potvrdio njegovo povoljno djelovanje kao:

 • protuupalno djelovanje (povećanjem količine dušičnog oksida)
 • anti-aterogeno djelovanje, odnosno smanjenje mogućnosti stvaranja „naslaga“ na krvnim žilama (tzv. aterosklerotski plak) čime se postiže bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava i prevencija nastanka ateroskleroze
 • anti-tumorsko djelovanje
 • anti-mikrobno djelovanje (povoljno djelovanje u borbi protiv bakterija i virusa)
 • anti-age učinak
 • hipotenzivno djelovanje (smanjenje krvnog tlaka)
PODIJELI ČLANAK
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on digg
Digg
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email

Newsletter

Prijavi se na newsletter, primaj novosti iz naše ponude.

POVEZANE OBJAVE
kako-se-rijesiti-stresa-prije-ispita-djevojka-s-knjigom-na-glavi

Kako se riješiti stresa prije ispita

Tijekom ispitnih sezona mnogi se učenici i studenti pitaju kako se riješiti stresa prije ispita. Ako ste i vi jedan od njih, na pravom ste mjestu! Kako se ne biste vrtjeli u začarnom krugu stresa, važno je osvijestiti osjećaj stresa prije ispita koji se obično manifestira kao trema pred ispit ili čak ide korak dalje i dovodi do ispitne anksioznosti.

acerola-nakon-berbe-voće-s-najvise-vitamina-c

Koje voće ima najviše vitamina C

Ako ste se pitali koje voće ima najviše vitamina C, na pravom ste mjestu! Donosimo top 10 voćaka koje sadrže velike količine prirodnog C vitamina! Zašto ih ne biste uvrstili u prehranu već danas?

Jelovnik za visoki kolesterol

Jelovnik za visoki kolesterol ne treba biti kompliciran niti iz njega moraju biti izdvojene sve ukusne namirnice. I dalje možete uživati u hrani, a vjerojatno ćete otkriti i neke nove okuse, za koje do sada niste znali da postoje.