Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana
Astaksantin antioksidans

Astaksantin – snažan antioksidans i saveznik za vaše zdravlje

Sigurno ste barem jednom čuli za astaksantin i njegovu široku primjenu za zdravlje. Sve češće ga možemo pronaći u kozmetičkim pripravcima jer nudi mnoge blagodati za kožu, ali i kao dodatak prehrani za pomoć kod alergija te kao podrška imunitetu.

U nastavku vam donosimo više o primjeni i dobrobitima astaksantina.

Što je astaksantin?

Astaksantin je prirodni pigment iz skupine karotenoida, a možemo ga pronaći u morskim organizmima poput mikroalgi, planktona, rakova, jastoga, pastrva i lososa.

Karotenoidi se sintetiziraju iz biljaka, algi i fotosintetskih bakterija. Karakteristični su po svojoj žutoj, narančastoj ili crvenoj boji te su odgovorni za boju mnogih plodova i povrća, poput mrkve, rajčice, paprike i drugih. Osim astaksantina, neki od najpoznatijih karotenoida su beta-karoten, likopen, lutein i zeaksantin.

Osim što su poznati po svom jakom prirodnom pigmentu, karotenoidi pružaju snažno antioksidativno djelovanje, što znači da mogu neutralizirati štetne slobodne radikale, koji uzrokuju oksidativni stres i oštećenje stanica u organizmu.

 

Astaksantin, kojeg još nazivaju i “kralj karotenoida”, ima višestruko snažnija antioksidativna svojstva od beta karotena i likopena, što ga čini najjačim antioksidansom od svih karotenoida.

Razlog tome je njegova struktura, koja može djelovati u masnoj i vodenoj okolini te svojim dvostrukim vezama može vezati štetne slobodne radikale ili elektrone te umanjiti njihovo djelovanje.

Astaksantin za zdravlje kože

Najveća prednost astaksantina je upravo njegova sposobnost da neutralizira slobodne radikale. Slobodni radikali su nestabilne molekule, koje između ostalog mogu oksidirati i oštetiti stanice kože, što rezultira gubitkom elastičnosti kože, pojavom bora i mrlja na koži.

Djeluje kao antioksidans i sprječava oksidativni stres, čime pomaže smanjiti štetu na koži i pruža podršku u održavanju mladenačkog izgleda kože.

Najbolji astaksantin

Također, ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u koži koje su često povezane s kožnim problemima poput akni, ekcema i rozacee.

Istraživanje objavljeno 2018. godine pokazalo je kako Astaksantin može pružiti fotoprotektivne, antioksidativne i protuupalne učinke.

Zaštita od štetnog UV zračenja

Sunčeva svjetlost je jedan od glavnih uzročnika oštećenja kože, stoga je vrlo bitno da se zaštitimo – kako izvana, tako i iznutra. Štetno UV zračenje može prodrijeti duboko u kožu i uzrokovati oštećenje stanica kože, smanjiti mogućnost proizvodnje kolagena te ozbiljno narušiti elastičnost kože.

UV zračenje također uzrokuje preuranjeno starenje kože, opekline na koži te povećava rizik od kožnih bolesti.

Astaksantin pomoću svojih antioksidativnih svojstva pomaže u zaštiti kože, sprječava fotostarenje, odnosno pojavu hiperpigmentacija i oštećenja kože.

Smanjuje rizik od pojave bora, pomaže poboljšati elastičnost kože te potiče proizvodnju kolagena. Osim toga, može smanjiti upalne procese u tijelu, što može pomoći u ublažavanju simptoma alergije na sunce.

Vrlo često se koristi kao dodatak u kozmetičkim proizvodima za njegu kože, no postaje još djelotvorniji kada se uzima oralno, kao priprema kože za izlaganje suncu.

Astaksantin kao pomoć kod alergija

Kada se organizam izloži alergenu, imunološki sustav reagira upalnim procesom što dovodi do neugodnih simptoma alergije. Zahvaljujući svojim antioksidativnim, ali i protuupalnim svojstvima, astaksantin može pomoći u smanjenju upale u organizmu, smanjiti simptome i razvoj alergija.

Astaksantin za pomoć kod alergija

Najčešći simptomi alergija kod kojih se pokazao djelotvoran su svrbež, crvenilo i iritacija kože, ali i kao pomoć u smanjenju simptoma dermatitisa, koji je često povezan s alergijama.

Ima sposobnost reguliranja imunološkog sustava, čime se smanjuje rizik od osjetljivosti na alergene tvari. Također, pokazao se djelotvoran u smanjenju stresa i umora koji dolaze s alergijama.

Podržava imunitet

Astaksantin ima potencijalno imunomodulacijsko djelovanje, što znači da može pomoći u regulaciji imunološkog sustava. Potiče proizvodnju protutijela, koja igraju ključnu ulogu u obrani od bakterija, virusa i drugih patogena.

Astaksantin za imunološki sustav

Članak objavljen u časopisu “Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2010. godine istaknula je zdravstvene prednosti korištenja astaksantina kao što su jačanje imunološkog sustava, prevencija kardiovaskularnih bolesti te bioaktivnost protiv bakterije Helicobacter pylori.

Astaksantin i štitnjača

Jedna od glavnih funkcija štitnjače je regulacija metabolizma i proizvodnja hormona štitnjače. Međutim, ponekad štitnjača može postati disfunkcionalna, što dovodi do problema poput hipotireoze ili hipertireoze.

Astaksantin se pokazao kao potencijalno koristan u održavanju zdravlja štitnjače jer njegova antioksidativna i protuupalna svojstva mogu pomoći u zaštiti štitnjače od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom i upalnim procesima.

Astaksantin za štitnjaču

Nuspojave kod korištenja

Nisu prijavljene ozbiljne nuspojave kod korištenja. Međutim, potrebno ga je koristiti u preporučenim dozama, kao i svaki dodatak prehrani. Prekomjerna konzumacija može dovesti do promjene boje kože te blagih gastrointestinalnih smetnji kao što su proljev, mučnina ili žgaravica.

Posavjetujte se s vašim liječnikom prije upotrebe ako koristite lijekove, trudni ste ili dojite.

Izvori:
  1. Davinelli, S., Nielsen, M. E., & Scapagnini, G. (2018). Astaxanthin in skin health, repair, and disease: A comprehensive review. Nutrients, 10(4), 522.
  2. Higuera-Ciapara, I., Felix-Valenzuela, L., & Goycoolea, F. M. (2006). Astaxanthin: a review of its chemistry and applications. Critical reviews in food science and nutrition, 46(2), 185-196.
PROČITAJ I OVO

6 razloga zašto trebate koristiti MSM

Što je MSM? MSM postaje sve popularniji u zadnjih nekoliko godina radi svojeg pozitivnog utjecaja na zdravlje. MSM je oblik metilsulfonilmetana – prirodnog sumpora, kojeg