Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana
Arabinogalaktan - ImmunoGalaktan

Mr.sc. Irena Švenda: Arabinogalaktani: ljekoviti spojevi iz ariša koji će poboljšati vaš imunitet

Arabinogalaktani su ljekoviti spojevi koji pokazuju antialergijska i protuupalna svojstva. Kada imaju veću molekularnu masu, imaju i značajan utjecaj na imunološki sustav, pa ih mnogi uvrštavaju u svoju prehranu kao imuno potporu.

Arabinogalaktani se kao spojevi nalaze u određenom voću, povrću i ljekovitom bilju. Manju koncentraciju sadrže kruške, mrkve, poriluk i kurkuma, dok se u većim koncentracijama nalaze u arišu – vrsti listopadnog crnogoričnog drveta.

Pomažu u prevenciji sezonskih bolesti

Oni koji se nalaze u povrću, voću i ljekovitom bilju manje su molekularne mase i pokazuju antialergijska i protuupalna svojstva. Kada su veće molekularne mase, imaju utjecaj na imunološki sustav. U arišu su zastupljeni arabinogalaktani obje vrste te iz tog razloga pokazuju i antialergijska, protuupalna i imuno-stimulirajuća svojstva.

Spojevi iz ariša upotrebljavaju se u prevenciji ponavljajućih infekcija gornjeg respiratornog sustava kao što su prehlada ili gripa. Mogu se koristiti i kod raznih kroničnih virusnih infekcija, ponavljajućih upala srednjeg uha, te za jačanje imuniteta – posebno u slučajevima smanjene imunološke funkcije.

Kliničke studije na ljudima pokazuju kako arabinogalaktani iz ariša ujedno poboljšavaju odgovor antitijela kod cijepljenja, čime cjepivo postaje učinkovitije, te smanjuju pojavu uobičajenih godišnih infekcija za 23%.

Arabinogalaktani kao dopuna terapiji kod težih oblika bolesti

U zadnje se vrijeme sve više istražuje i njihova dobrobit kao dodatne terapije u liječenju karcinoma. Određene studije čak su pokazale potencijalno djelovanje na inhibiciju nastanka metastaza tumorskih stanica jetre.

FDA (Food and Drug Administartion) potvrdila je arabinogalaktane iz ariša kao izvor prehrambenih vlakana. Treba napomenuti da se oni ne razgrađuju enzimima probavnog sustava, već prolaze do donjih dijelova crijeva gdje započinje njihova fermentacija. Tada nastaju kratkolančane masne kiseline, i oslobađa se butirat, molekula koja pokazuje jako protuupalno i zaštitno svojstvo, posebno na stanice debelog crijeva, ali i na stišavanje upale u čitavom organizmu.

Arabinogalaktani pokazuju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje mikrobioma crijeva gdje pridonose nastanku dobrih vrsta bakterija Lactobacillus i Bifidobacterium.

Sigurni su za upotrebu i kod djece, zbog blagog okusa.

U proizvodima se najčešće kombiniraju s  drugim biljkama i tvarima koje imaju isti ili sličan učinak na imunološki sustav. To su, primjerice, betaglukan iz kvasca, reishi gljive, vitamin C, cink, selen, vitamin D i slično. Često se upotrebljava kao imuno potpora tijekom čitave godine, ali najčešće u doba većih izloženosti infekcijama.

Autor: Mr.sc. Irena Švenda, mag.nutricionizma, mag.ing.biok.inž.
Voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ayurvedu

Literatura:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-974/larch-arabinogalactan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879789/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10231609/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12433485/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25656950/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2317475/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18081850/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22254083/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24219376/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23339578/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20796315/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24219376/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15054349/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11506055/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25839799/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21389600/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30449176/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23298829/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30471400/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24315348/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20621350/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27864055/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23016280/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11056416/
https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=172.610

PROČITAJ I OVO

Dr. Žnidarič: Pamćenje i učenje

Znanstvenici su dokazali da naš mozak ne zaboravlja ništa što je vidio, čuo ili na bilo koji način spoznao s naših pet osjetila. U njemu, odnosno u našem pamćenju, ostaju svi podražaji kojima smo bili izloženi, iako se mi možda ne možemo sjetiti svega. Na temelju tog pamćenja reguliramo svoje ponašanje, donosimo odluke i rješavamo probleme. Informacije pohranjene u memoriji osnova su razmišljanja, učenja i drugih mentalnih procesa. Međutim, dobro pamćenje rijetko je urođeno – ono se uglavnom postiže treningom.

Dr. Alenka Brozina: Kako poboljšati pamćenje uz ove 4 biljke

U današnje su doba naše brojne obaveze rezultirale izrazito užurbanim tempom života, zbog čega se često pitamo kako poboljšati pamćenje, koncentraciju i općenito – moždane funkcije. U cijeloj toj „zavrzlami obaveza“ ne čudi da se sve češće osjećamo mentalno iscrpljenima i zaboravljivima. Stres nije rezerviran samo za zaposlene i one pod pritiskom poslovnih rokova. Studenti su također pod velikim stresom, pogotovo u vrijeme ispita i kolokvija.

AUTOR
Mr.sc. Irena Švenda

Mr.sc. Irena Švenda

Mr. sc. Irena Švenda, B. Sc. in Ayurveda, mag. nutricionizma., mag. ing. bioproc. inž., fitoterapeut, yoga terapeut

Nutricionizam, ayurveda, ljekovito bilje, kretanje i bivanje u prirodi inspiriraju me u privatnom i poslovnom životu. Cilj mi je znanje i svjesnost o pravilnom, zdravom i lijepom životu putem prehrane, ljekovitog bilja (fitoaromaterapije), ayurvede, yoge, kretanja kroz prirodu te osvještavanja sebe i svojih potreba, prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad sa pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.

https://adhara.hr/doctors/mr-sc-irena-svenda/

PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email