Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana
arabinogalaktan-za-imunitet

Arabinogalaktan za imunitet – spoj bogat vlaknima

Arabinogalaktan je prirodni spoj koji se nalazi u listovima, korijenju i soku mnogih biljaka. Prvi je put otkriven u 19. stoljeću kao arabinogalaktan iz ariša, a danas je sve popularniji zbog tvrdnji i kliničkih istraživanja da može pomoći u sprječavanju prehlada, borbi protiv infekcija i ublažavanju alergija. Ovo su samo neke od prednosti arabinogalaktana koji je sve popularniji u svijetu kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.

Iako manje popularan od beta glukana, znanstvenici već godinama proučavaju njegova svojstva na djelovanje imunološkog sustava.

Kao odličan izvor dijetalnih vlakana, njegovo korištenje odobreno je od strane FDA (Food and Drug Administration). Od strane iste organizacije, 2000. godine je prepoznata njegova učinkovitost te je dobio oznaku proizvoda sigurnog za korištenje, odnosno GRAS statusa (Generally Recognized as Safe).

Dijetalna vlakna nalaze se u voću, povrću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama, a specifična su po tome što se ne probavljaju u tijelu, već netaknuta izlaze iz debelog crijeva. Najpoznatija su po tome što sprječavaju zatvor, a osim toga mogu pomoći kod smanjenja rizika od bolesti srca i dijabetesa te u postizanju idealne tjelesne težine.

Što je arabinogalaktan?

Arabinogalaktan je prirodni spoj koji se nalazi u mnogim biljkama, a u ljudskom organizmu prvenstveno djeluje kao dijetalno vlakno. Čak i određene vrste bakterija posjeduju arabinogalaktan u svojim staničnim stijenkama za strukturnu potporu.

Kao spoj, ima nekoliko jedinstvenih svojstava, uključujući visoku topljivost i stabilnost. To ga čini korisnim kao sredstvo za zgušnjavanje i stabilizaciju.

Promatrajući kemijska svojstva, riječ je o polisaharidu što znači da se sastoji od mnoštva manjih molekula šećera. Točnije, sadrži dugačke lance šećera arabinoze i galaktoze po čemu je i dobio ime. Količina spomenutih šećera može varirati ovisno o vrsti biljke. Tako, primjerice, arabinogalaktan iz ariša sadrži galaktozu i arabinozu u omjeru 6:1.

Arabinogalaktan se najčešće koristi zbog jačanja imuniteta. Naime, stimulirajući fagocitozu, dovodi do jačanja imuniteta. U tom procesu oslobađa se TNF (faktor tumorske nekroze), interferon i interleukin koji poboljšavaju imunitet.

Arabinogalaktan iz ariša – najveća koncentracija

Iako se nalazi u mnogim biljkama, arabinogalaktan po količini svakako prednjači u arišu, točnije u samim stablima, odnosno njegovoj kori.

Često se koristi u svrhu prirodnog liječenja pa ćete tako u ljekarnama, trgovinama zdrave hrane i ostalim specijaliziranim prodavaonicama pronaći dodatke prehrani na bazi arabinogalaktana za jačanje imunološkog sustava.

Arabinogalaktan iz ariša je vlakno čija se fermentacija odvija u crijevima. Tim procesom može dovesti do povećanja dobrih probiotičkih bakterija poput Lactobacillusa i Bifidobacteriuma te do drugih pozitivnih učinaka na zdravlje probavnog sustava što dovodi općenito do poboljšanja stanja cijelog tijela. Do debelog crijeva dolazi u nepromijenjenom obliku, budući da je otporan na probavu enzima gornjeg gastrointestinalnog trakta.

Ariš pripada u stabla listopadne crnogorice koja u jesen gubi iglice. Postoji velik broj vrsta ariša koje su rasprostranjene od Europe i Amerike pa sve do Japana i Sibira te Sjeverne Amerike.

Ostali izvori arabinogalaktana

Arabinogalaktan različite koncentracije nalazi se još u sjemenkama, lišću, korijenju, plodu i soku mnogih biljaka od kojih se ističu:

 • rotkvice
 • mrkve
 • kruške
 • kukuruz
 • pšenica
 • rajčice

Arabinogalaktan se također nalazi u nekoliko ljekovitih biljaka od kojih se ističu:

 • echinacea
 • curcuma longa
 • baptisia australis
 • angelica acutiloba
 • terminalia arjuna

No, u komercijalne svrhe i za proizvodnju dodataka prehrani, najčešće se koristi arabinogalaktan iz ariša i to iz sljedećih vrsta:

 • europski ariš Larix decidua
 • japanski ariš Larix leptolepis/Larix kaempferi
 • sjevernoamerički ariš Larix laricina i Larix occidentalis
 • sibirski ariš Larix dahurica/Larix gmelinii i Larix sibirica

Istraživanja su otkrila da arabinogalaktan često u biljkama dolazi u kombinaciji s proteinima, a rezultati govore da njihov spoj posjeduje jedinstvene funkcije u biljkama.

Spomenuto znači da različiti izvori arabinogalaktana mogu imati različite koncentracije šećera i drugih spojeva. Navedeni podatak je važan jer znanstvenici često koriste različite biljne izvore prilikom provođenja svojih studija što može dovesti do različitih rezultata.

Kako djeluje arabinogalaktan?

Pri konzumaciji arabinogalaktana, u debelom crijevu dolazi do fermentacije tamošnjih bakterija pri čemu nastaju masne kiseline kratkog lanca (SCFA) koje igraju važnu ulogu u zdravlju debelog crijeva.

Butirat, kao jedna od masnih kiselina kratkog lanca, djeluje kao najveći izvor energije za stanice debelog crijeva, a od ostalih masnih kiselina ističu se acetat i propionat.

Arabinogalaktan također može stupiti u interakciju s M-stanicama koje su dio limfoidnog tkiva povezanog s crijevima, a riječ je o sustavu koji igra važnu ulogu u imunološkom odgovoru u probavnom traktu.

M-stanice su epitelne stanice koje su se smjestile iznad limfocita na ovalnim izbočinama limfnog tkiva, odnosno u Peyerovim pločama.

Prema nekim istraživanjima, molekule arabinogalaktana mogu stimulirati M-stanice, koje zatim aktiviraju limfocite (T-stanice i B-stanice) i druge stanice imunološkog sustava. Time se imunitet u crijevima potencijalno povećava i utječe na imunitet cijelog tijela.

Dosadašnje studije potvrđuju da arabinogalaktan pozitivno utječe na cijelo tijelo tako što može:

 • pomoći u sprječavanju prehlade
 • poboljšati odgovor na cjepivo
 • pomoći u održavanju normalne razine kolesterola
 • pomoći kod dijabetesa

Arabinogalaktan za prehladu

Provedena studija u kojoj je sudjelovalo 199 ljudi, a u kojoj je korišten i placebo, otkrila je kako dodatak arabinogalaktana može smanjiti učestalost infekcija prehlade za 23%.

Arabinogalaktan kao odgovor na cjepivo

Nakon cijepljenja obično dolazi do porasta razine antitijela u tijelu što znači da je imunološki sustav otkrio cjepivo i gradi obranu protiv njega.

Nekoliko provedenih studija daje do znanja da arabinogalaktan može dodatno povećati razinu antitijela nakon cijepljenja. Primjerice, ispitivanje koje je obuhvatilo 75 zdravih odraslih osoba pokazalo je da dodatak arabinogalaktana može povećati porast antitijela nakon cijepljenja protiv tetanusa.

Slično ispitivanje koje je uključivalo 45 zdravih odraslih osoba govori da arabinogalaktan također može uzrokovati veći porast razine antitijela nakon primanja cjepiva protiv pneumokoka.

Istraživanje raka i arabinogalaktana

Iako do sada nije dokazano da arabinogalaktan liječi ili sprječava karcinom, postoje indikacije da može pomoći u kombinaciji s određenim lijekovima koji potencijalno smanjuju toksičnost lijeka. Ipak, donesen je zaključak da je potrebno više istraživanja.

Zdravlje probavnog sustava

Studija na stanicama otkrila je da arabinogalaktan može spriječiti bakteriju H. pylori da se pričvrsti za stanice želuca i uzrokovati upalu i čir na želucu.

Nuspojave i sigurnost arabinogalaktana

Arabinogalaktan se općenito dobro podnosi i smatra se sigurnim za konzumaciju u količinama koje se inače nalaze u hrani.

Zbog nedostatka kliničkih istraživanja, trebalo bi izbjegavati upotrebu arabinogalaktana tijekom trudnoće ili dojenja.

Mjere opreza i interakcija s lijekovima

Provedena istraživanja govore da arabinogalaktan može povećati aktivnost imunološkog sustava. Iz tog razloga, pacijenti s bilo kojom vrstom autoimune bolesti trebaju izbjegavati arabinogalaktan jer teoretski može pogoršati simptome.

Spomenuto također znači da pacijenti koji su obavili transplantaciju trebaju izbjegavati arabinogalaktan kako ne bi došlo do odbacivanja transplantata.

Ako odlučite uzimati dodatke prehrani u obliku arabinogalaktana (ili bilo kojeg drugog dodatka prehrani) obavijestite svog liječnika kako biste spriječili neočekivane i potencijalno opasne interakcije s drugim lijekovima koje uzimate ili sa zdravstvenim stanjima koje imate.

Poznato je da arabinogalaktan može imati interakcije s imunosupresivnim lijekovima zbog mogućih učinaka na aktivnost imunološkog sustava. Stoga, oni koji uzimaju imunosupresive trebaju izbjegavati arabinogalaktan.

Arabinogalaktan doziranje

Arabinogalaktan je komercijalno dostupan kao prah i kapsula. U obliku praha može se pomiješati s vodom ili sokom, a može se dodati i hrani.

Proizvođači dodataka prehrani s arabinogalaktanom obično preporučuju dozu od 200 do 1000 mg dnevno.

Kako ojačati imunitet

Imunitet je okosnica organizma i kada funkcionira dobro štiti tijelo od štetnih tvari koje mogu uzrokovati brojna oboljenja. Imunitet može biti stečen ili urođen, a njegova zadaća je prepoznati štetne tvari, uništiti ih i obraniti tijelo od bolesti. Kada imunitet dobro funkcionira, neće doći do pojave bolesti bez obzira na napade njezinih uzročnika.

Dobar imunitet preduvjet je dobrog zdravlja i kvalitetnog života. Kada je on oslabljen dolazi do pojave različitih infekcija do kojih dolazi u trenucima kada je tijelo izloženo pojačanom stresu i iscrpljenosti, lošoj prehrani u kojoj nisu zastupljene dovoljne količine hranjivih tvari te općenito loš stil života uz nedovoljno tjelesne aktivnosti.

Dobitna kombinacija – arabinogalaktan i beta glukan

Budući da baza dobrog imuniteta započinje u crijevima, dodaci prehrani koji dolaze u kombinaciji arabinogalaktana i beta glukana smatraju se odličnim izborom. Kako oni djeluju?

Arabinogalaktan je ustvari dijetetsko vlakno koje je otporno na razgradnju enzimima te s obzirom na to do debelog crijeva dolazi nerazrađeno.

S druge strane, beta glukan dolazi do tankog crijeva u nepromijenjenom obliku te se nakon toga prenosi M stanicama do limfnog tkiva u tankom crijevu. Može potaknuti proizvodnju trombocita i leukocita te time i stvaranje koštane srži što dovodi do poticanja imunološkog sustava.

Arabinogalaktan stimulira imunološki sustav i jača njegovu funkciju, dok beta glukan potiče stimulaciju prirodnih NK stanica (stancia ubojica) i makrofaga te izlučivanje citokina koji djeluje protuupalno.

Zbog svega navedenog beta glukan se odlično slaže s arabinogalaktanom. U kombinaciji spomenuta dva proizvoda čine odličan spoj koji dodatku prehrani daje izvanredna svojstva.

Naime, 2008. godine je FDA (Američka uprava za hranu i lijekove) beta glukanima iz Saccharomyces cerevisiae kvasca dodijelila GRAS status, što znači da su sigurni za primjenu. Nekoliko godina kasnije, 2011. godine isto je dodijeljeno beta glukanima koji su izolirani iz gljiva.

Od ostalih dodataka prehrani u svrhu jačanja imuniteta odličan izbor su dodaci koji sadrže ekstrakt reishi gljive, echinacee, list masline, crne bazge, kozlinca i sibirskog ginsenga te neizostavne vitamine i minerale od kojih prednjače vitamini C, B12 i D3 te minerali selen, cink i bakar.

D’Adamo P. Larch arabinogalactan. J Naturopath Med. 1996;6:33-37.

Odonmazig P, Ebringerová A, Machová E, Alföldi J. Structural and molecular properties of the arabinogalactan isolated from Mongolian larchwood (Larix dahurica L.). Carbohydr Res. 1994 Jan 15;252:317-24. View Reference

Groman EV, Enriquez PM, Jung C, Josephson L. Arabinogalactan for hepatic drug delivery

Vince AJ, McNeil NI, Wager JD, Wrong OM. The effect of lactulose, pectin, arabinogalactan and cellulose on the production of organic acids and metabolism of ammonia by intestinal bacteria in a faecal incubation system. Br J Nutr. 1990 Jan;63(1):17-26. View Abstract

Machado IV, Deibis L, Risquez E, Tassinari P, Zabaleta ME, Toro FI, Baroja ML, Corado J, Ruiz ME, Longart L, et al. [Immunoclinical, molecular and immunopathologic approach to chronic viral hepatitis. Therapeutic considerations]. [Article in Spanish]. G E N. 1994 Jul-Sep;48(3):124-32. View Abstract

Bioconjug Chem. 1994 Nov-Dec;5(6):547-56. View Abstract

Crociani F, Alessandrini A, Mucci MM, Biavati B. Degradation of complex carbohydrates by Bifidobacterium spp. Int J Food Microbiol. 1994 Dec;24(1-2):199-210. View Abstract

Roediger WE. Utilization of nutrients by isolated epithelial cells of the rat colon. Gastroenterology. 1982 Aug;83(2):424-9. View Abstract

Tsao D, Shi ZR, Wong A, Kim YS. Effect of sodium butyrate on carcinoembryonic antigen production by human colonic adenocarcinoma cells in culture. Cancer Res. 1983 Mar;43(3):1217-22. View Full Article

Beuth J, Ko HL, Schirrmacher V, et al. Inhibition of liver tumor cell colonization in two animal tumor models by lectin blocking with D-galactose or arabinogalactan. Clin Exp Metastasis 1988;6:115-120. View Abstract

Dion C, Chappuis E, Ripoll C. Does larch arabinogalactan enhance immune function? A review of mechanistic and clinical trials. Nutr Metab (Lond). 2016 Apr 12;13:28. doi: 10.1186/s12986-016-0086-x. eCollection 2016. View Full Article

Hagmar B, Ryd W, Skomedal H. Arabinogalactan blockade of experimental metastases to liver by murine hepatoma. Invasion Metastasis 1991;11:348-355. View Abstract

Hauer J, Anderer FA. Mechanism of stimulation of human natural killer cytotoxicity by arabinogalactan from Larix occidentalis. Cancer Immunol Immunother 1993;36:237-244. View Abstract

Beuth J, Ko HL, Oette K, et al. Inhibition of liver metastasis in mice by blocking hepatocyte lectins with arabinogalactan infusions and D-galactose. J Cancer Res Clin Oncol 1987;113:51-55. View Abstract

Uchida A.  [Therapy of chronic fatigue syndrome]. [Article in Japanese]. Nihon Rinsho. 1992 Nov;50(11):2679-83. View Abstract

Reith FJ. Pharmaceuticals containing lactic acid derivatives and Echinacea. Bundesrepublik Deutsches Patentamt 27 21 014 11/16/78. [German Patent].

Kastrukoff LF, Morgan NG, Zecchini D, White R, Petkau AJ, Satoh J, Paty DW. A role for natural killer cells in the immunopathogenesis of multiple sclerosis. J Neuroimmunol. 1998 Jun 15;86(2):123-33. View Abstract

Levine PH, Whiteside TL, Friberg D, Bryant J, Colclough G, Herberman RB. Dysfunction of natural killer activity in a family with chronic fatigue syndrome. Clin Immunol Immunopathol. 1998 Jul;88(1):96-104. View Abstract

Wagner H. Low molecular weight polysaccharides from composite plants containing arabinogalactan, arabinoglucan, and arabinoxylan. Bundesrepublik Deutsches Patentamt DE 3042491 7/15/82. [German Patent].

Corado J, Toro F, Rivera H, et al. Impairment of natural killer (NK) cytotoxicity activity in hepatitis C virus (HCV) infection. Clin Exp Immunol 1997;109:451-457. View Full Paper

Holder KA, Russell RS, Grant MD. Natural killer cell function and dysfunction in hepatitis C virus infection. Biomed Res Int. 2014;2014:903764. doi: 10.1155/2014/903764. Epub 2014 Jun 25. View Abstract

Foto: Canva

PROČITAJ I OVO

Dr. Alenka Brozina: Ulje jetre morskog psa za imunitet

Ulje jetre morskog psa od davnina se koristi među skandinavskim narodima zbog svojih brojnih blagodati po zdravlje. U prošlosti se koristilo u tradicionalnoj medicini kao pomoć kod probavnih tegoba i respiratornih bolesti te za brže zacjeljivanje rana. Danas je dostupno diljem svijeta kao dodatak prehrani koji se prvenstveno koristi zbog visokog sadržaja alkilglicerola.

Muče vas proljetne alergije? Ovako možete pomoći organizmu

Proljeće je tu a time i toplije vrijeme, sunčeve zrake i više boravaka u prirodi. No, koliko god buđenje iz zimske hibernacije mnoge veseli, ipak dio nas strepi od još jednog vjesnika proljeća – alergija. Unazad 50 godina broj oboljelih od alergija se neprestano povećava te u razvijenijim zemljama svaka četvrta osoba pati od nekog oblika ove moderne pošasti.

AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email