Besplatna dostava za narudžbe iznad 39€
Poklon za svaku narudžbu iznad 70€
Brza isporuka u roku 1-2 radna dana

Stres prije ispita možete ublažiti s ovih 11 metoda

Stres prije ispita je izazov s kojim se susreću gotovo svi studenti i učenici za vrijeme ispitnih sezona. Ako ste i vi među njima, na pravom ste mjestu! Kako biste izašli iz začaranog kruga u kojemu osjećate samo grč u želucu, potrebno je osvjestiti što sve prethodi groznom osjećaju anksioznosti prije ispita.

Stres prije ispita u maloj dozi može čak djelovati poticajno, ali problem nastaje kada trema postane toliko izražena, pretjerana i nerealna da vam zapravo može samo odmoći i dovesti do toga da zbog nje ne ostvarite dobre rezultate.

Kako izgleda ispitna anksioznost?

Pratili ste nastavu, vodili detaljne bilješke i čitali knjige, što znači da biste trebali biti izvrsni na konačnoj provjeri znanja? Međutim, kada uzmete test u ruke ili kada vam se profesor obrati s pitanjem, osjećate toliku nervozu da jednostavno ne možete odgovoriti niti na najjednostavnija pitanja. Ako vam sve navedeno zvuči poznato, vjerojatno patite od ispitne anksioznosti.

Anksioznost prije ispita može biti uzrokovana jednom stvari ili kombinacijom više njih. U prvom redu javlja se kod neuspostavljanja dobrih navika u učenju, kod loše ostvarenih rezultata na prijašnjim ispitima te kod onih koji i inače pate od tjeskobe. Sve navedeno može izazvati stres prije ispita.

Što uzrokuje stres prije ispita?

U stresnim situacijama, prije i tijekom ispita, tijelo oslobađa hormon stresa koji se još naziva i adrenalin. Riječ je o hormonu koji pomaže pripremiti tijelo da se nosi s nečim lošem što će se dogoditi. Tijelo obično dobiva odgovor da se bori ili da bježi, a nakon toga vi nastupate.

S obzirom na odgovor koji odaberete, u tim trenucima odlučujete nositi se sa stresom ili jednostavno pobjeći od novonastale situacije.

U većini situacija, ova navala adrenalina je zapravo pozitivna. Pomaže vam da se učinkovito pripremite na suočavanje sa stresnim situacijama te vam osigurava da budete budni i spremni suočiti se sa svim onim što vas očekuje. U konačnici daje vam poticaj i odgovor na pitanje kako riješiti stres prije ispita.

Međutim, kod nekih su pojedinaca simptomi ispitne anksioznosti toliko izraženi da otežavaju ili čak onemogućuju usredotočiti se na test.

Osim glavnih bioloških uzroka ispitne anksioznosti, postoje i oni mentalni koji mogu odigrati ključnu ulogu. Naime, previsoka očekivanja i nedostatak samopouzdanja često dovode do velikih psiholoških posljedica.

Primjerice, ako ste ljestvicu postavili izrazito visoko i očekujete odličnu ocjenu, a u isto vrijeme ne vjerujete u sebe, veća je vjerojatnost da ćete biti tjeskobni prije ili tijekom ispita.

Također, vrlo lako možete razviti začarani krug. Nakon što jednom doživite stres od ispita, velika je šansa da će do straha doći i i sljedeći put.

Nakon uzastopnog ponavljanja anksioznosti, može doći do razvoja osjećaja bespomoćnosti da se nastala situacija ne može nikada promijeniti. Naravno, da to nije tako. Postoje jednostavni trikovi koji će vam dati odgovor kako se riješiti stresa prije ispita.

11 savjeta kako pobijediti strah od ispita

Što točno možete učiniti kako biste pobijedili stres prije ispita i riješili se ispitne anksioznosti? Nećemo vam lagati, proces neće biti lak. Trebat će vam vremena da se ponovno vratite na početnu točku i razvijte samopouzdanje, ali definitivno je ostvariv.

U nastavku donosimo nekoliko učinkovitih strategija kako se riješiti ispitne anksioznosti i jednom zauvijek pobijediti strah od ispita!

 1. Učinite sve kako biste se dobro pripremili za ispit

Najbolji način da vratite izgubljeno samopouzdanje i da se uhvatite u koštac s tremom pred ispit jest da počnete učiti na vrijeme. Kako gradivo odmiče, ponavljajte usvojene lekcije i učite postepeno. Nemojte čekati posljednji trenutak i učiti nekoliko noći prije ispita.

Ako niste sigurni koja je najbolja metoda za učenje, konzultirajte se s prijateljima, profesorima ili roditeljima. Zamolite ih za pomoć i razmjenu iskustva.

Dobra priprema povećat će vaše samopouzdanje i pomoći će vam doći do odgovora na pitanje kako se riješiti stresa prije ispita.

 1. Otjerajte negativne misli

Ako vas obuzmu negativne, tjeskobne misli koje vam govore da niste dovoljno učili, da ne znate dobro cijelo gradivo i da nećete ostvariti dobre rezultate na ispitu, potisnite ih odmah negdje daleko i zamijenite ih čistom pozitivom.

Govorite si kako ste bili marljivi, kako ste dobro svladali gradivo i kako ćete dobiti dobru ocjenu na ispitu!

Pozitivne misli će vam pomoći da upravljate razinom stresa prije i tijekom pismenog ispita ili usmene provjere znanja.

 1. Razvijte dobru higijenu spavanja

Kvalitetan san pomoći će u razvitku koncentracije i boljeg pamćenja. Pokušajte svaki dan ići spavati u isto vrijeme i izbjegavajte učenje do kasno u noć. Svakako pazite da to ne budu kasni noćni sati jer tijelo će se bolje odmoriti ako utonete u san ranije.

Jednom kada uskladite odlazak na spavanje i počnete se buditi uvijek u isto vrijeme, osjećat ćete se odmorno, puni energije i spremni za nove radne zadatke.

Ako vas stres prije ispita drži budnima do dugo u noć, pomozite si prirodnim dodacima prehrani za spavanje na bazi L-triptofana, melatonina i vitamina skupine B.

Birajte dodatke prehrani koji se uzimanju neposredno prije odlaska na spavanje, a sadrže 1 miligram melatonina, hormona spavanja koji se i inače prirodno luči u organizmu.

Usporedno, vitamini skupine B doprinose normalnoj psihološkoj funkciji te smanjenju umora i iscrpljenosti.

 1. Meditirajte

Nekoliko dana prije ispita posvetite nekoliko minuta dnevno meditaciji i opuštanju. Duboko udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Kada ponavljate za ispit, prođite kroz svako pitanje detaljno, a prije svakog po potrebi udahnite i izdahnite.

U ovim trenucima organizmu će prijati i prirodni biljni pripravci ili prirodne tablete za smirenje prije ispita. Biljni ekstrakti pasiflore, teanina te uvijek poželjni vitamini skupine B u sinergiji će doprinijeti normalnoj psihološkoj funkciji i dobrom funkcioniranju živčanog sustava te smanjiti iscrpljenost i umor.

U isto vrijeme važno je naglasiti da prirodni dodaci prehrani na bazi ekstrakta pasiflore ne uzrokuju navikavanje pa se slobodno mogu koristiti i kroz duži period.

Posvetite se vježbama pravilnog disanja jer ćete tako plućima te u konačnici i svim stanicama dati prijeko potreban kisik koji vam u ključnim trenucima može pomoći u zadržavanju osjećaja koncentracije i smirenosti.

 1. Ne težite perfekcionizmu

Ne očekujte da ćete uvijek biti savršeni. Svi povremeno griješimo i to je sasvim u redu. Dajte sve od sebe i potrudite se najbolje što možete kako biste usvojili gradivo. A rezultati? Rezultati tada sigurno neće izostati.

Perfekcionizam nije zdrav i može dovesti do osjećaja kroničnog stresa. Važno je na vrijeme osvijestiti da ćete ponekad i pogriješiti, ali kada znate da ste dali sve od sebe, lako možete naučiti krenuti dalje bez gledanja unazad i žaljenja za prošlošću.

 1. Popunite praznine uz prirodne suplemente za bolje učenje

Za dobar rad mozga, osim opuštanja, meditacije i treninga za mozak, važna je zdrava i uravnotežena prehrana te suplementi za mozak koji će potaknuti njegov rad, koncentraciju i pamćenje.

Zdrava prehrana, dovoljno tekućine te puno voća, povrća i orašastih plodova vašem će mozgu podariti mnoštvo hranjivih tvari, hidratacije i zdravih masnoća. A u kombinaciji sa suplementima, dobro pamćenje ja zagarantirano.

Kod odabira dodataka prehrani za bolje pamćenje važno je usredotočiti se na one prirodne koje možete koristiti i tijekom dužeg perioda.

Neki od najboljih prirodnih suplemenata za bolje učenje su biljke poput bakope, gotu kole, melise i neizostavne guarane. U kombinaciji s vitaminima skupine B, vaš mozak će biti spreman za pohranjivanje velikog broja informacija, a vi ćete ostvariti dobru koncentraciju i produktivnost.

 1. Okružite se pozitivnim ljudima

Važno je s kim aktivno provodite vrijeme. Uvijek birajte društvo pozitivnih i optimističnih ljudi, a pokušajte se kloniti onih pesimističnih koji šire negativnu energiju. Ne obazirite se na njihove komentare.

Jedino što je važno jest da vjerujete u sebe i svoje mogućnosti te da se okružite istim takvim ljudima.

Oni će vam biti podrška i u onim teškim trenucima kada mislite da ništa nema smisla i kada mislite da je najbolje odustati. Takvi ljudi dat će vam vjetar u leđa, pomoći će vam da se dignete i krenete ponovno – pa premda to bilo i ispočetka. Zapamtite, ako vjerujete, sve je moguće!

 1. Smanjite mogućnost ometanja

Tijekom učenja redovito uzimajte kratke pauze koje su uvijek i više nego poželjne, ali pazite da tijekom istih ne potrošite puno vremena na pregledavanju društvenih mreža. Facebook, Instagram, Tik Tok i vrijeme samo prolazi…

Možda niste ni svjesni, ali nećete se ni okrenuti, a vrijeme će proći. Osim što ćete izgubiti puno vremena, patit će i vaša produktivnost, jer jednom kada napravite pauzu za društvene mreže, teško ćete se vratiti učenju.

Najbolje bi bilo da za vrijeme kratkih pauza izbjegavate posjećivanje društvenih mreža. Pregledajte ih tek kada sve radne zadatke u danu privedete kraju.

A kratke pauze iskoristite da biste odmorili oči i um – udahnite svježi zrak, popričajte s ukućanima ili nekoliko minuta posvetite kućnom ljubimcu. Tako ćete smanjiti stres prije ispita, opustiti se i puni elana nastaviti s učenjem tamo gdje ste stali.

Canva

 1. Nemojte obavljati više zadataka odjednom

Iako mnogi podržavaju multitasking jer smatraju da će njime riješiti puno više zadataka, on može biti izrazito loš za zdravlje. Multitasking uzrokuje kronični stres, povećava broj otkucaja srca i krvni tlak.

Iako vam se čini da ćete tako obaviti više zadataka i da ćete biti produktivniji, ustvari ćete njime smanjiti kvalitetu vašeg rada. Usredotočite se na jednu stvar, obavite je kvalitetno pa se orijentirajte na sljedeću s obzirom na prioritete.

 1. Nagradite se tamnom čokoladom

Tamna čokolada može ublažiti stres prije ispita jer pomaže u oslobađanju dopamina, hormona užitka. Birajte onu s minimalno 70%-tnim kakaom koja će vam pomoći u koncentraciji, a neće negativno djelovati na zdravlje.

Na tržištu su dostupne različite vrste tamnih čokolada, a ako želite možete napraviti i sami svoju te se pritom zabaviti. Na Internetu su dostupni različiti jednostavni recepti za tamnu čokoladu, a njihova izrada bit će i svojevrsna anti stres terapija u vrijeme kada su vam potrebne duže pauze od učenja.

 1. Rješavajte ispit prema važnosti

Jednom kada ispred sebe ugledate ispitna pitanja, izdvojite vrijeme i prođite ih kratko pa ih grupirajte prema važnosti. Prvo riješite ono što smatrate važnim i ono za što ste sigurni da dobro znate. Također, riješite i sva ona pitanja koja pripadaju u skupinu lakših zadataka. Ovim principom rada, uštedjet ćete mnogo vremena.

Ostatak vremena posvetite pitanjima za koja niste sigurni kako ih riješiti ili koja su nešto opsežnija za obradu. Time ćete lakše organizirati vrijeme i povećati produktivnost.

Ovo su neki osnovni koraci koje možete slijediti ako se želite riješiti stresa prije ispita, brzo i efikasno. I što je najvažnije, na duge staze.

Prije ispita napravite popis najvažnijih natuknica prema kojima ćete moći ponoviti gradivo netom prije odlaska na ispit. A nekoliko sati prije ispita posvetite vrijeme dragim ljudima, opustite se, prihvatite stvari onakvima kakve jesu i dišite punim plućima.

Jednom kada pristupite ispitu, važno je zadržati hladnu glavu, koncentraciju i smirenost. Sjetite se vježbi disanja koje vam mogu pomoći u stresnim trenucima. Također, pomozite tijelu prirodnim biljnim ekstraktima pasiflore i teanina uz vitamine skupine B koji mogu pomoći ublažiti osjećaj nervoze i stresa u svim stresnim situacijama.

I na kraju, zapamtite da su ispiti samo dio života, ali ne i cijeli život. Nemojte mjeriti svoju vrijednost na temelju dobivenih ocjena na ispitu već vjerujte u sebe i svoje mogućnosti.

Foto: Canva

PROČITAJ I OVO

Dr. Žnidarič: Pamćenje i učenje

Znanstvenici su dokazali da naš mozak ne zaboravlja ništa što je vidio, čuo ili na bilo koji način spoznao s naših pet osjetila. U njemu, odnosno u našem pamćenju, ostaju svi podražaji kojima smo bili izloženi, iako se mi možda ne možemo sjetiti svega. Na temelju tog pamćenja reguliramo svoje ponašanje, donosimo odluke i rješavamo probleme. Informacije pohranjene u memoriji osnova su razmišljanja, učenja i drugih mentalnih procesa. Međutim, dobro pamćenje rijetko je urođeno – ono se uglavnom postiže treningom.

AUTOR
HugYourLife

HugYourLife

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.
PODIJELI ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email